Aproape 50% dintre români spun că informaţiile despre vaccinare sunt utile, dar insuficiente

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 09.02.2021 - 23:51
Doza de vaccin anti-COVID/FOTO: Facebook

Aproape jumătate dintre români (49,5%) consideră că sunt utile, dar insuficiente informaţiile legate de vaccinul anti-COVID-19 şi campania naţională de imunizare oferite, până în prezent, de autorităţi, relevă un sondaj realizat de INSCOP şi Verifield.

SHARE

Cercetarea a fost realizată la comandă, în cadrul unui proiect independent de cercetare iniţiat şi coordonat de think-tankul STRATEGIC Thinking Group - Asociaţia Grupul de Gândire Strategică.

Conform sondajului, 49,5% dintre români afirmă că informaţiile privind vaccinul anti-COVID-19 şi campania naţională de imunizare oferite de autorităţi până în prezent sunt utile, dar insuficiente, 32,6% - utile şi suficiente, 15,1% - insuficiente, iar 2,8% nu ştiu sau nu au răspuns.

Din informaţiile pe care le au, 56,6% dintre respondenţi sunt de părere că, până în prezent, campania naţională de vaccinare împotriva COVID-19 a fost pregătită bine şi foarte bine, 39,3% prost şi foarte prost, iar 4,1% nu ştiu sau nu au răspuns.

Majoritatea românilor (51,6%) au încredere în vaccinul Pfizer-BioNTech (SUA-Germania), iar 44,1% în vaccinul Moderna (SUA), 38,5% în vaccinul AstraZeneca (Marea Britanie-Suedia), 17,8% în cele dezvoltate de China şi 17,7% în vaccinul Sputnik (Rusia).

În privinţa ordinii stabilite în strategia de vaccinare pe grupe specifice de populaţie, 85,5% dintre respondenţi sunt de acord cu aceasta, 11,6% nu sunt de acord, iar 2,6% nu ştiu sau nu au răspuns.

Cercetarea mai relevă că 49,8% dintre români consideră că Biserica, indiferent de confesiune, ar trebui să sprijine campania de vaccinare, 46,3% că nu ar trebui să o sprijine, iar 4% nu ştiu sau nu au răspuns.

Implicarea Armatei în campania naţională de vaccinare este considerată o idee bună şi foarte bună de 65,9% dintre români, o idee proastă şi foarte proastă de 30,1% dintre aceştia şi 4% nu ştiu sau nu au răspuns.

În cazul în care datele epidemiologice vor indica nevoia unei vaccinări sezoniere anti-COVID-19, la fel ca în cazul vaccinării pentru virusul gripal, 57,6% dintre respondenţi au răspuns că se vor imuniza anual, 37,2% că nu se vor vaccina, iar 5,2% nu ştiu sau nu au răspuns.

Conform sondajului, 75,5% dintre respondenţi nu au primit vreodată recomandări privind vaccinarea de la medicul de familie sau medicul specialist, 12,3% au primit de mai multe ori astfel de recomandări, 11,6% - o singură dată, iar 0,4% nu au răspuns sau nu ştiu.

Mai mult de jumătate (53%) dintre români au încredere în administrarea vaccinurilor în punctele de stabilite în afara unităţilor sanitare, inclusiv în caravane mobile, 45,3% nu au încredere, iar 1,8% nu ştiu sau nu au răspuns.

Aproape toţi cei chestionaţi (92,6%) au auzit de campania de vaccinare anti-COVID-19 în Uniunea Europeană, mai relevă cercetarea. De asemenea, 7,2% au răspuns că nu au auzit de această campanie, iar 0,3% nu ştiu sau nu au răspuns.

Potrivit sondajului, 73,2% dintre respondenţi au o părere bună despre decizia UE de a negocia şi a achiziţiona vaccinurile anti-COVID-19 destinate imunizării populaţiei din toate statele membre, 22,5% au o părere proastă, iar 4,3% nu ştiu sau nu au răspuns.

Sondajul a fost realizat în perioada 13 ianuarie - 3 februarie, prin metoda interviurilor telefonice, volumul eşantionului a fost de 1.200 de persoane, cu o eroare 2,8%, la un grad de încredere de 95%, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te