Speranță pentru ATI: acord comun de achiziție de Remdesivir între Gilead și Comisia Europeană

DE Alexandru Pop | Actualizat: 08.10.2020 - 23:10
Remdesivir/FOTO: dw.com

Gilead Sciences și Comisia Europeană au semnat joi un acord comun de achiziție (ACA), care va permite accesul rapid și echitabil la Veklury (remdesivir), prima terapie antivirală a cărei eficiență a fost dovedită în tratarea COVID–19 pe teritoriul Uniunii Europene (UE).

SHARE

Acordul permite țărilor din UE, Spațiul Economic European (SEE) și Marea Britanie să achiziționeze Veklury, cu supervizarea Comisiei Europene, atât pentru necesitățile în timp real, cât și pentru asigurarea stocurilor necesare. Totodată, el permite realizarea acestor achiziții pe parcursul următoarelor șase luni și include opțiunea de a fi extins. ÎN UE, SEE și UK, Veklury este indicat pentru tratarea pacienților adulți și adolescenți infectați cu COVID–19 care suferă de pneumonie și au nevoie de oxigen suplimentar, arată un comunicat al Gilead.

ACA înlocuiește Instrumentul de Asistență pentru Situații de Urgență (ESI) care a permis Comisiei Europene (CE) să achiziționeze Veklury pentru Statele Membre UE, inclusiv UK, în intervalul august – octombrie 2020. Pentru a răspunde crizei actuale de sănătate provocate de noul coronavirus, atât ESI, cât și ACA înlocuiesc temporar necesitatea declanșării procedurilor de rambursare de la țară la țară care urmează, de obicei, obținerii autorizației de introducere pe piață. Gilead va onora comenzile începând cu data de 12 octombrie 2020.

Comisia Europeană a acordat o autorizație condiționată de introducere pe piață a Veklury pe 3 iulie 2020, pe baza datelor din studiul aleatoriu, dublu orb, controlat cu placebo ACTT-1, care a demonstrat eficacitatea și siguranța clinică a Veklury în tratarea pacienților infectați cu COVID-19 care suferă de pneumonie și au nevoie de oxigen suplimentar. Autorizația a fost susținută, de asemenea, de date din alte două studii clinice randomizate care demonstrează eficacitatea și siguranța Veklury în protocoale de tratament care durează 5 și 10 zile. Suplimentarea aprovizionării cu Veklury va extinde accesul la tratament a pacienților infectați cu noul coronavirus, oferindu-le posibilitatea de a-și reveni mai rapid și, în consecință, de a reduce durata de spitalizare și nevoia de utilizare a resurselor de asistență medicală.

Se estimează că cererea globală pentru tratament să fie acoperită până la finalul acestei luni, permițând achiziționarea de Veklury atât pentru tratarea pacienților, cât și pentru refacerea stocului național necesar pentru a răspunde creșterilor actuale și viitoare a cazurilor de infectări cu COVID–19. Creșterea semnificativă a stocurilor de Veklury este rezultatul unor investiții timpurii realizate de Gilead pentru a crește capacitatea internă de producție, pentru a extinde rețeaua de producție prin contracte externe și pentru a scurta timpul de producție prin îmbunătățirea întregului proces de manufacturare. Peste 40 de unități de producție contractuale, inclusiv peste 10 situri partenere din Europa, susțin producția și aprovizionarea cu Veklury pentru pacienți și persoanele aflate în studii clinice din întreaga lume. Prin aceste eforturi, Gilead a ajuns la capacitatea de a produce mai mult de două milioane de cursuri de tratament Veklury în acest an, crescând capacitatea de aprovizionare de peste 400 de ori față de nivelul din ianuarie 2020. Compania este pregătită să producă mai multe milioane de cursuri de tratament în 2021, dacă va fi necesar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te