VIDEO Iohannis: Pandemia este departe de a se fi încheiat. Parlamentul are o mare responsabilitate

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 01.09.2021 - 18:17
VIDEO Klaus Iohannis: Pandemia de coronavirus este departe de a se fi încheiat

Klaus Iohannis cere Parlamentului să lase certurile politice deoparte și să promoveze reformele cerute de electorat. De asemenea, președintele solicită responsabilitate, în contextul în care valul 4 al pandemiei de coronavirus abia a ajuns în România.

SHARE

 

„Începe o sesiune parlamentară într-o perioadă complicată. Au fost luni în care oamenii au călătorit mai ușor, dar pandemia de coronavirus este departe de a se fi încheiat. O veste bună este aceea că vaccinul protejează. Un procent de vaccinare cât mai mare este esențial pentru a se evita cazurile complicate”, a declarat președintele Klaus Iohannis, într-o declarație de presă făcută miercuri. 

Acesta a amintit că varianta Delta, mult mai infecțioasă, duce la creșterea ratei de infectare. În acest context complicat din punct de vedere al sănătății, președintele cere clasei politice să demonstreze că are voința și maturitatea de a garanta prosperitatea oamenilor.

„Încrederea oamenilor în legislativ e la cote joase, e o problemă cronică. Tocmai de aceea reîntoarcerea la agenda cetățeanului va trebui să fie linia directoare a activității Parlamentului.

E nevoie ca agenda Parlamentului să fie permanent adaptată nevoilor reale ale cetățenilor. Sunt multe restanțe, multe reforme legislative nedemarate.

Citește și: Cel mai mare eșec al României în UE: 27% din populație vaccinată anti-COVID, față de 70% în Uniune

Atenție: nu le cer parlamentarilor să vorbească, ci le cer rezultate. De vorbit e ușor, dar oamenii s-au săturat de vorbe goale, de scandal.

Fac un apel către toate partidele, atât cele din coaliție și cele din opoziție: să privească spre viitor și să le arate românilor că îi respectă”, a transmis Klaus Iohannis, în prima zi a noii sesiuni parlamentare. 

Șeful statului a menționat că în contextul pandemiei este conștient că ritmul reformelor nu este mereu cel așteptat.

„În justiție, agenda publică a fost ocupată de desființarea SIIJ și un cadru normativ solid. Sunt și rămân obiective foarte importante. Am cerut constant Parlamentului un act de legiferare care să respecte constituția. Obiectivele ambițioase din campania electorală trebuie să rămână reperele guvernării.

Citește și: Nu au crezut în COVID și au murit de COVID. Bilanțul conspiraționiștilor morți e consistent

E nevoie de mai multă empatie, mai multă implicare

Creșterea de prețuri există, e reală și afectează mulți români. Pentru ei trebuie găsite soluții, e treaba guvernului, a miniștrilor să transforme în realitate cifrele din statistici. Mai multe investiții, mai multe locuri de muncă, acestea sunt coordonatele de la care guvernanții nu trebuie să se îndepărteze”, a menționat Klaus Iohannis.

Președintele a precizat că guvernarea nu e despre competiția dintre partide, dintre lideri.

„Nici unul dintre partidele de la guvernare nu trebui să uite că guvernarea se exercită pentru români. E fundamental ca toate partidele guvernamentale să dea dovadă de maturitate și să ajungă la un numitor comun. Îmi doresc să văd la partidele de guvernare un bun exemplu de eficiență, dialog și democrație – inclusiv în propriile formațiuni politice.

Alegerile interne din partide nu sunt despre înclouirea unui lider sau a altuia, ci despre modernizare. Trebuie să ducem la capăt reformele promise. Premisele actuale pot conduce la reformele profunde de care România are nevoie”, a declarat Klaus Iohannis.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te