VIDEO Guvernul a confirmat: Crește vârsta de pensionare. Cărbunaru: „E un apel la rațiune”

DE Alin Crișan | 02.11.2022 - 22:32
Pensie - Foto: Profimedia

El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, despre informaţiile vehiculate privind creşterea vârstei de pensionare în noile reglementări în domeniul pensiilor avute în vedere de actuala guvernare.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat, miercuri, că, din datele pe care le are, modificările avute în vedere în domeniul sistemului de pensii, inclusiv în ceea ce priveşte vârsta, nu vor cuprinde elemente de schimbare "bruscă", care să genereze "dezechilibre". 

Citește și: FOTO Miss Argentina și Miss Puerto Rico s-au căsătorit. S-au cunoscut la un concurs de frumusețe

"N-aş vrea să fac speculaţii nici în legătură cu acest lucru şi nici în legătură cu alte elemente care circulă în spaţiul public. În privinţa vârstei de pensionare, ca şi în cazul altor potenţiale schimbări, vor fi luate măsuri etapizat, nu vor fi schimbări bruşte în sistem care să genereze dezechilibre. Şi este apelul la raţiune pe care l-au făcut mai mulţi membrii ai Guvernului în ultima perioadă şi pe bună dreptate, pentru că funcţionarea sistemului trebuie asigurată şi asta implică şi o anumită continuitate, deci inclusiv din perspectiva vârstei de pensionare, din datele pe care le am, nu vor fi elemente de schimbare bruscă care să genereze dezechilibre de sistem", a afirmat Cărbunaru.

El a adăugat că, în ceea ce priveşte jalonul din PNRR privind pensiile speciale, s-a constituit un grup de lucru, specialiştii de la Ministerul Muncii fac analize şi există consultanţă din partea Băncii Mondiale.

Citește și: Marele campion Mats Wilander dă verdictul în cazul Halep. Ce nu crede că ar fi făcut tenismena

Dan Cărbunaru a reiterat că pensiile militare nu sunt pensii speciale. "Există, pe de altă parte, şi faptul că pensiile militare nu sunt pensii speciale, deci sunt pensii care sunt recunoscute ca atare în orice stat civilizat, inclusiv la nivelul Uniunii Europene, iar potrivit asigurărilor date de către Ministerul Justiţiei în privinţa magistraţilor, pentru că şi acolo au fost anumite discuţii, atât deciziile Curţii Constituţionale, cât şi statutul recunoscut la nivel european, sunt garanţii care trebuie furnizate acestui corp. În privinţa, însă, a modului final în care România va asambla acest pachet, la finalul activităţii pe care o derulează colegii de la Ministerul Muncii, împreună cu cei de la cei de la celelalte ministere, vom avea un pachet final pe care o să-l prezentăm. (...) Dincolo de deciziile politice care s-au luat la nivelul coaliţiei, dincolo de poziţia Guvernului, există şi această inserţie tehnică de la Banca Mondială, deci se vor asambla toate aceste elemente ţinând cont de criteriile pe care vi le-am prezentat şi sperăm ca în cel mai scurt timp să avem şi o formă agregată pe care să v-o prezentăm", a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te