VIDEO Cum au fost bătuți și gazați oamenii pe 10 august 2018. Filmul evenimentelor

DE Alex Darvari | Actualizat: 10.08.2020 - 12:00

La doi ani de la evenimentele din 10 august, nu există niciun vinovat. Asta, în pofida numeroaselor mărturii și a filmărilor care arată modul brutal în care a fost înăbușită manifestația.

SHARE

Curtea de Apel București discută astăzi confirmarea deciziei de redeschidere a anchetei din dosarul privind violențele jandarmilor de la mitingul Diasporei din 10 august 2018.

Procurorul-șef DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat marți soluția de clasare dispusă de procurorul de caz împotriva șefilor jandarmeriei, dar decizia lui Hosu trebuie confirmată de instanță.

Dacă instanța de va fi acord cu redeschiderea anchetei, dosarul se va întoarce la Parchetul Militar, de unde DIICOT preluase cazul în 2019.


 

Pe 10 august 2018, în jurul orei 16.25, oamenii, nu foarte mulți, blocaseră circulația și ajunseseră până la gardul Guvernului.

Câteva minute mai târziu, jandarmii luau decizia de a împinge manifestanții spre centrul pieței. Pe filmarea Jandarmeriei se vede că protestatarii nu opun rezistență în prima fază, când au fost împinși din fața gardului Guvernului.

Câțiva provocatori aruncă apoi cu sticle de plastic și pietre către jandarmi, în timp ce se retrăgeau din fața acestora. Printre provocatori se văd protestatari care încearcă să-i oprească și chiar copii.

Jandarmii încep să dea cu spray-uri lacrimogene către manifestanți în jurul orei 16.40 . Nici vorbă de vreo forțare a intrării în Guvern.

Câteva minute mai târziu, primii oameni sunt scoși pe targă din cauza gazelor lacrimogene. Apoi, treptat, odată cu lăsarea serii, incidentele iau amploare.

La 20.50, Jandarmeria anunță că în piață au ajuns și ultrași din galeriile echipelor de fotbal și cere manifestanților să se delimiteze de aceștia.

Apoi, piața este pur și simplu înecată cu gaze. Ultrașii aruncă cu bucăți de bordură și pietre. Peste 200 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale până la ora 22.30.

Doi jandarmi, o femeie și un bărbat, rămân în spatele plutonului și sunt prinși de câțiva ultrași care încep să-i agreseze cu pumnii și picioarele, la ora 23.08.

Câțiva manifestanți îi protejează cu propriile trupuri și, în cele din urmă, îi conduc spre colegii lor din Jandarmerie.

Ora 23:10: Jandarmeria evacuează Piața Victoriei în forță, folosind grenade lacrimogene și tunuri cu apă. Mai mulți manifestanți și chiar jurnaliști sunt bătuți cu bestialitate. Patru turiști israelieni sunt scoși dintr-un taxi și luați la bătaie fără nicio vină.

Ilie Gâzea, un pensionar de 68 de ani, avea să moară la câteva zile după ce a fost gazat, în timp ce protesta pașnic. Autoritățile au spus că nu există o legătură între decesul acestuia și faptul că a inhalat gaze lacrimogene.

Există zeci de filmări și mărturii despre abuzurile jandarmilor.

Ora 00:40: Jandarmeria anunță public că femeia-jandarm lovită de manifestanți este internată în spital și este suspectată de fractură de coloană cervicală.

O știre care s-a demonstrat a fi falsă și manipulatoare, dar care a avut rolul de a justifica intervenția brutală din acea noapte.

Încercări de înăbușire a anchetei

La sfârșitul lunii august, fuseseră înregistrate 763 de plângeri penale. Procurorii militari au deschis un dosar penal privind intervenția Jandarmeriei la Protestul Diasporei“ încă de pe 11 august.

Ancheta avea să întâmpine mari dificultăți încă de la început, după ce Carmen Dan a dispus secretizarea unor documente edificatoare asupra intervenției Jandarmeriei. Aceste documente nu au fost desecretizate nici până astăzi.

O neconcordanță în privința respectării procedurilor legale a fost dezvăluită chiar imediat după protestul înăbușit de către prefectul Capitalei de atunci, Speranța Cliseru, persoană apropiată de primarul general Gabriela Firea.

Cliseru a susținut că a semnat ordinul de intervenție după ora 00:00, deși, în realitate, jandarmii acționaseră în forță la ora 23:00.

Viorica Dăncilă nu a dat un răspuns clar atunci când a fost întrebată, în iulie 2019, despre documentele secretizate care ar putea elucida legalitatea ordinelor date în acea seară. 

„Eu cred că procurorii au acces la aceste documente şi cred că ministrul trebuie să facă tot ce e posibil legal pentru aflarea adevărului“, a spus premierul pe 25 iulie a.c. la Digi24.

Pe de altă parte, în septembrie 2018, și DIICOT a deschis un dosar privind evenimentele din 10 august, ca urmare a unei sesizări depuse de Jandarmerie, ce reclama acțiuni împotriva ordinii constituționale.

 
 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te