USR îi cere lui Iohannis să sesizeze CCR cu privire la un conflict între Parlament și Guvern

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 20.02.2019 - 16:34
Dan Barna speră că CCR poate rezolva situația. Foto Inquam Photos/George Călin

Uniunea Salvați România îi cere președintelui Klaus Iohannis să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern pentru modificarea legilor justiției, făcută marți prin OUG.

SHARE

„OUG-ul lui Tudorel este un dezastru pentru justiția din România, mai ales că nu se justifică nicio urgență, alta decât cea a infractorilor Dragnea și Tăriceanu. De aceea, în fața acestui atac furibund la adresa justiției din România, îi solicităm în mod ferm președintelui Klaus Iohannis să sesizeze CCR cu un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern pentru că Tudorel Toader a încălcat prerogativele Parlamentului. OUG-ul adoptat decide dincolo de ceea ce a fost adoptat de către Parlament anul trecut. Se încalcă Constituția”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, citat de G4Media.

USR subliniază că este foarte important ca președintele României să sesizeze Comisia de la Veneția pentru a solicita un aviz cu privire la această ordonanță de urgență. Partidul anunță că se angajează să facă toate demersurile necesare pe lângă instituțiile europene astfel încât această speță să ajungă pe masa Curții de Justiție a Uniunii Europene.

„CJUE poate să constate dacă prin acest OUG se încalcă sau nu tratatele Uniunii Europene și în caz pozitiv, dacă va constanta o asemenea încălcare, într-o a doua etapă se va putea ajunge la  sancțiuni împotriva celor care au adoptat aceste reglementări nefaste. Ne aflăm în fața unui sabotaj foarte clar la adresa activității Ministerului Public, și la adresa statului de drept, iar într-o asemenea situație se impun măsurile ferme. Este al treilea OUG care modifică legile justiției, au slăbit sistemul judiciar din toate încheieturile”, a subliniat Stelian Ion.

De asemenea, USR susține că se va folosi de toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a opri acest OUG nefast, printre care faptul că va ataca la CCR legea de aprobare a ordonanței de urgență, atunci când va fi adoptată de Parlamentul României și va solicita Avocatului Poporului, chiar și cu șanse minime ca Victor Ciorbea să acționeze, să conteste la CCR ordonanța lui Tudorel.

Citește și Iohannis: „PSD a acționat din nou împotriva Justiției și a statului de drept”

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -