Un fost lider USR, acum deputat AUR, a preluat o lege a unui fost parlamentar PNL privind familia

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 11.05.2021 - 00:20
Un fost lider USR, acum deputat AUR, a preluat o lege a unui fost parlamentar PNL privind familia. Foto Getty Images

Un fost membru fondator al USR, devenit deputatat din partea AUR, a preluat cuvânt cu cuvânt un proiect de lege al fostului deputat PNL Matei Dobrovie, privind instituirea Zilei Naționale a familiilor numeroase.

SHARE

Andrușceac și Dobrovie au susținut și referendumul pentru familie.

În mandatul anterior al Parlamentului, deputatul independent, afiliat PNL, Matei Dobrovie (ex-USR) a înregistrat la Parlament o inițiativă legislativă care vizează declararea datei de 28 octombrie drept „Ziua națională a familiilor numeroase”. 

Matei Dobrovie nu a mai prins un loc în noul Parlament, însă inițiativa sa legislativă nu s-a pierdut. A fost preluată cuvânt cu cuvânt de noul deputat AUR Antonio Andrușceac, membru fondator al USR, propus candidat de către filiala Sector 4 a acestui partid pentru Primărie. 

Candidatura lui Antonio Andrușceac a fost respinsă de conducerea centrală, anul trecut, pentru pozițiile sale controversate privind poziția femeii în societate și susținerea referendumului pentru familie. Ulterior, Antonio Andrusceac s-a mutat la AUR.

Și Matei Dobrovie a părăsit USR în urmă cu 2018, nemulțumit de poziția partidului de a nu susține inițiativa cetățenească de modificare a Constituției, propusă de „Coaliția pentru familie”, privind reglementarea exclusivă a căsătoriei dintre un bărbat și o femeie. A rămas independent în Parlment, afiliat grupului deputaților liberali.

Proiectul său privind Ziua Națională a Famiilor Numeroase a fost susținută și de alți parlamentari PNL.

Citește și: Dana Săvuică: Am divorțat după ce am fost înșelată. Becali și Botezatu mi-au făcut avansuri

Ce prevede legea

„Art. 1. Se declară oficial ziua de 28 octombrie ca Ziua naţională a familiilor numeroase şi este dedicată familiilor cu trei sau mai mulţi copii.

Art. 2. – Ziua naţională a familiilor numeroase poate fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, de către persoanele fizice sau persoanele juridice, precum şi de către societatea civilă, organizaţiile nonguvernamentale, biserici, parohii şi alte lăcaşuri de cult, împreună sau separat, prin organizarea de manifestări publice, evenimente şi acţiuni socio-culturale autorizate conform legii.

Art. 3. – Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Parlamentui, Preşedintele României, Guvernul, celelalte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale pot coordona activităţile dedicate Zilei naţionale a familiilor numeroase, pot sprijini material şi/sau logistic aceste evenimente şi pot asigura derularea în bune condiţii a manifestărilor publice organizate cu acest prilej.

Art. 4. – Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, instituţiile private sau publice centrale sau locale, asociaţiile şi organizaţiile nonguvernamentale, persoanele fizice sau juridice,.lăcaşurile de cult sau oricare alte entităţi prevăzute la art. 2 şi 3, separat sau în parteneriat cu operatorii economici interesaţi, pot acorda premii, facilităţi, servicii, vouchers sau cadouri membrilor familiilor numeroase şi pot realize campanii de comunicare publică pentru promovarea familiilor cu trei sau mai mulţi copii, consacrate celebrării şi informării cu privire la familiile numeroase.

Art. 5. – În ziua de 28 octombrie, Societatea Romană de Televiziune şi Societatea Romană de Radiodifuziune pot difuza, cu prioritate, programe, emisiuni şi materiale informative privind familiile numeroase.”

Citește și: STUDIU Aproximativ 20% dintre proprietarii de autovehicule electrificate se întorc la mașini termice

De ce susține AUR că e nevoie de o Zi naționale a familiei numeroase

Familiile numeroase contribuie la dezvoltarea echilibrată a țării, la susținerea natalităţii şi la redresarea demografică a oricărui stat, ocupându-se de îngrijirea şi educarea viitoarelor generații de forță de muncă.

Ele trebuie să beneficieze de recunoaştere socială oficială şi de o politică de sprijin adecvată, astfel încât accesul lor la bunuri şi servicii să fie îmbunătățit și să nu fie discriminate ori dezavantajate în raport cu celelalte familii mai mici, a scris Matei Dobrovie în motivarea proiectului său de lege, expunere preluată identic și de deputatul AUR Antonio Andrușceac.

„Instituirea unei zile oficiale în care să se sărbătorească şi familiile numeroase se aliniază perfect cu celebrarea la nivel internaţional a familiei pentru că marchează importanta pe care comunitatea o acorda familiilor cu mai mulţi copii. Aceasta reprezintă o bună oportunitate de a face cunoscută societăţii tematica familiilor numeroase, precum
şi de a prezenta bucuriile, dar şi problemele cu care ele se confruntă.

Propunerea vizează posibilitatea implicării în manifestările dedicate familiilor numeroase atât a autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale, cât şi a societăţii civile, a instituţiilor publice şi private, a asociaţiilor, organizaţiilor şi lăcaşurilor de cult în demersurile de organizare, coordonare sau sprijinire a evenimentelor prilejuite de Ziua naţională a familiilor numeroase”, este menționat în expunerea de motive.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te