„Proiectul de lege elaborat de Guvern este un dezastru, o sumă de încălcări repetate ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, care dacă s-ar adopta aşa cum a fost trimis am avea o lege în contradicţie nu numai cu legea fundamentală - Constituţia, dar şi cu practica CEDO şi a altor instanţe europene. Legat de procesul adoptării acestei legi, premierul se plângea ieri că este la capătul răbdării că am amânat votul în Parlament până luni. Vă reamintesc că Parlamentul a lucrat vineri până la 23,00, Comisia juridică a lucrat până la 4,00 dimineaţa, ieri, sâmbătă, am lucrat din nou, programul Parlamentului este în fiecare zi în sesiune extraordinară până pe 15 iulie şi dacă va fi nevoie o să prelungim. Am avut o săptămână în care preşedintele Iohannis a ales să iasă la televizor şi să certe pe toată lumea, pe români că nu au respectat regulile şi pe politicieni, însă ar trebui să certe Guvernul lui", a spus Cazanciuc, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, Comisia juridică a Senatului se va întruni din nou luni.
„Când vom fi convinşi că legea corespunde nevoii românilor, o să votăm această lege, că o să votăm luni, că o să votăm marţi, miercuri o să vedem în funcţie de cum vor fi dezbaterile în comisie. Am invitat nu numai Ministerul Justiţiei şi CSM să vină la dezbateri, am invitat organizaţii neguvernamentale, asociaţii profesionale, toţi care sunt implicaţi într-un fel sau altul în aplicarea acestei legi trebuie să spună un punct de vedere, pentru că altfel dacă legea nu este clară, uşor de înţeles, uşor de aplicat doar îi păcălim pe români că vom avea o lege care îi protejează. Toate mecanismele din lege trebuie să fie foarte, foarte clare şi conforme cu nevoile noastre de astăzi", a adăugat social-democratul.
El a arătat că, până luni, Guvernul trebuie să prezinte o fundamentare din practica europeană privind internarea obligatorie şi detaşarea obligatorie a medicilor.
Cazanciuc a susținut că în proiecul de lege nu există „nicio garanţie că românii nu vor fi luaţi de pe stradă pentru un simplu strănut", susţinând că "semnele sugestive" din această iniţiativă nu reprezintă o dovadă clară, ştiinţifică pentru carantină, izolare sau spitalizare.
Legea trebuie să reglementeze şi în alte situaţii similare pandemiei de COVID-19, a evidenţiat senatorul PSD.
Citește și: Tupeu golănesc al PSD: s-a opus restricțiilor anti-COVID, acum urlă că românii nu au acces în UE