Un fost ofițer KGB susține că Donald Trump a fost recrutat ca spion rus în 1987, sub numele de cod „Krasnov”. Trump ar fi devenit un atu în timpul unei vizite în Uniunea Sovietică, KGB-ul vizând figuri occidentale influente, potrivit The Guardian.
Încă de la primul său mandat de președinte, Trump a fost suspectat că ar fi, dacă nu chiar un bun rusesc, atunci cel puțin o simpatie exagerată pentru Vladimir Putin și Rusia. Odată cu al al doilea mandat, aceste acuzații prind și mai mare contur după ce Trump a început să vorbească exact în retorica Kremlinului.
Trump, "turnat" de un fost spion rus: Ai fost recrutat de KGB în 1987 sub numele de cod "Krasnov"
Un fost ofițer al agenției ruse de spionaj Komitet Gosudarstvennoy Bezopasnosti (KGB) a afirmat că președintele american Donald Trump a fost pregătit în urmă cu 37 de ani ca un „potențial agent sovietic”.
Potrivit acestuia, administrația sovietică l-a recrutat pe Trump, care era pe atunci un om de afaceri în vârstă de 40 de ani, sub pseudonimul „Krasnov”.
Citește și: Trump pleacă capul în fața lui Putin: "Rusia are „cărțile în mână” în negocierile de pace"
Spionul rus, în vârstă de 71 de ani, care a condus anterior Comitetul de Securitate Națională al Kazahstanului, a declarat că a servit în cadrul Direcției a 6-a a KGB din Moscova, care era responsabilă pentru sprijinul contrainformațiilor în cadrul economiei.
Unul dintre obiectivele principale ale direcției, a susținut el, a fost „recrutarea oamenilor de afaceri din țările capitaliste”.
Potrivit lui Mussayev, Trump, pe atunci un dezvoltator imobiliar din New York în vârstă de 40 de ani, a fost unul dintre acești recruți.
„În 1987, am lucrat în Departamentul 6 al KGB al URSS din Moscova. Cel mai important domeniu de activitate al Departamentului 6 a fost achiziționarea de spioni și surse de informații din rândul oamenilor de afaceri din țările capitaliste.
În acel an, Departamentul nostru l-a recrutat pe omul de afaceri american Donald Trump, în vârstă de 40 de ani, poreclit „Krasnov””, se arată în postarea lui Mușaiev pe pagina sa de X.
Citește și: Trump și Elon Musk, luați la țintă de posibil viitorul cancelar al Germaniei: „Nu le pasă de Europa”
Alnur Mussayev:
— Borysovych (@Borysovych57466) February 21, 2025
In 1987, I worked in the 6th Department of the KGB of the USSR in Moscow. The most important area of work of the 6th Department was the acquisition of spies and sources of information from among businessmen of capitalist countries. It was in that year that our… pic.twitter.com/kZvI8GoR9x
Alnur Mussayev - Sursa foto: KievPost
FSB a eliminat rapid dosarul lui agentului "Krasnov" după dezvăluirea spionului rus
Postarea lui Mussayev nu a inclus dovezi care să îi susțină afirmația, dar într-un alt comentariu a făcut o altă acuzație șocantă.
„Astăzi, dosarul personal al agentului cu numele de cod „Krasnov” a fost eliminat din FSB. Acesta este gestionat în mod privat de unul dintre asociații apropiați ai lui Putin ”, a susținut el, potrivit Economic Times.
Sursa foto: Profimedia images
Citește și: Trump minimalizează rolul Ucrainei în negocierile de pace: „Ucraina nu are nicio carte în mână”
Spionul rus spunea din 2018 că Trump este în "cârligul FSB"
Într-o postare pe Facebook din 18 februarie 2018, fostul șef al spionajului kazah, care acum locuiește la Viena, Austria, a scris:
„Donald Trump este în cârligul FSB-ului și înghite momeala din ce în ce mai adânc. Acest lucru este evidențiat de numeroase fapte indirecte publicate în mass-media. Există un astfel de concept ca credibilitatea obiectelor. Pe baza experienței mele de muncă operațională la KGB-KNB, pot spune cu siguranță că Trump face parte din categoria persoanelor perfect recrutate. Nu am nicio îndoială că Rusia are un compromis cu privire la președintele Statelor Unite, că timp de mulți ani Kremlinul l-a promovat pe Trump în funcția de președinte al principalei puteri mondiale.
Elita conducătoare a Statelor Unite înțelege bine că președintele lor este profund dependent de Kremlin, dar recunoscând deschis acest lucru nu permite statutul de putere mondială. Bineînțeles că se investighează, se urmăresc membrii echipei șefului de la Casa Albă, se publică materiale critice. Autoritățile, congresmenii îl numesc pe Trump trădător. Toate acestea se fac în speranța că Trump însuși va părăsi funcția sau în speranța de a aduce situația la un impeachment soft fără a-l recunoaște pe Trump ca agent al Moscovei. Mă îndoiesc că vor reuși. Donald Trump, ca un autocrat, ca un adevărat dictator, s-a înfipt cu dinții și cu unghiile în Biroul Oval de la Casa Albă.
Putin pur și simplu își bate joc de opinia publică mondială atunci când, cu un zâmbet șiret, acționând conform concepțiilor sale de curte, neagă dependența lui Trump de Kremlin.
Trump joacă activ și flagrant pentru el, negând cooperarea sa secretă pentru a-și păstra locul de președinte. Toate acestea se fac la limita faultului, iar autocrații, aventurierii și bros.
În această situație, Trump a mers la Va-Bank, a pus pe altarul luptei pentru putere o imagine atent șlefuită a unui yankeu cool, înclinându-se în fața președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Prin acțiunile și declarațiile sale, el este ca și cum ar spune tuturor: „Da, așa sunt eu de rău, rup democrația, declar dușmani aliații mei, umilesc liderii lor, îi susțin pe dictatorii Duterte, Nazarbayev, îl fac legitim pe Kim Jong-un, mă supun lui Putin”.
„ În același timp, el speră că establishmentul american nu va ajunge niciodată la recunoașterea juridică a agentului său de influență al Moscovei. Și dacă el, împreună cu Putin, reușește să câștige în această luptă, atunci în următorul mandat prezidențial, prin numirea și detașarea oamenilor care depind de el în toate ramurile puterii și de aplicare a legii, el își va asigura o ședere confortabilă la Casa Albă", scria Alnur Mussayev în 2018.
Un alt agent KGB îl deconspiră pe Trump: "A fost cultivat ca un bun rusesc"
Yuri Shvets, detașat la Washington de Uniunea Sovietică în anii 1980, îl compară pe fostul președinte american cu „cei cinci de la Cambridge”, rețeaua britanică de spioni care a transmis secrete Moscovei în timpul celui de-al doilea război mondial și la începutul războiului rece.
„Donald Trump a fost cultivat ca un bun rusesc... și s-a dovedit atât de dispus să repete propaganda anti-occidentală încât au existat urale la Moscova.” - Yuri Shvets.
Sursa foto: Profimedia images
Citește și: Donald Trump îl contrazice pe Marco Rubio și dă vina pe Ucraina pentru că a fost atacată de Rusia
Acum în vârstă de 67 de ani, Shvets este o sursă cheie pentru American Kompromat, o nouă carte a jurnalistului Craig Unger, ale cărui lucrări anterioare includ "House of Trump, House of Putin".
Cartea explorează, de asemenea, relația lui Donald Trump cu finanțatorul căzut în dizgrație Jeffrey Epstein.
„Acesta este un exemplu în care oamenii au fost recrutați când erau doar studenți și apoi au ajuns în poziții importante; ceva de genul acesta s-a întâmplat cu Trump”, a declarat Shvets prin telefon, luni, de la domiciliul său din Virginia.
Shvets, care a absolvit KGB-ul, a avut o slujbă de acoperire ca corespondent la Washington pentru agenția rusă de știri TASS în anii 1980. El s-a mutat definitiv în SUA în 1993 și a obținut cetățenia americană. Lucrează ca investigator în domeniul securității corporative și a fost partenerul lui Alexander Litvinenko, care a fost asasinat la Londra în 2006.
Oligarh rus, apropiat de Trump la negocierile de pace de la Riad
Imaginile de la întâlnirea de la Riad din 18 februarie dintre ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și omologii săi americani l-au arătat pe omul de afaceri rus Dmitri Rybolovlev ca membru al delegației Kremlinului și prezent la discuții, care privea departe de masa principală.
Rybolovlev este oligarhul rus care l-a ajutat pe Trump să iasă din criza datoriilor prin achiziționarea unei proprietăți Trump Palm Beach în valoare de 40 de milioane de dolari pentru 95 de milioane de dolari în 2008, potrivit Kievpost.
Probably no coincidence that Putin's crony Dmitry Rybolovlev, the guy Trump sold his mansion to in 2008 for 3x the value at $95,000,000, in effect bailing Trump out of looming bankruptcy. pic.twitter.com/lIaLVEEauX
— Jay in Kyiv (@JayinKyiv) February 18, 2025
Când a apărut Trump pe "radarul rușilor"
Acesta descrie modul în care Trump a apărut pe radarul rușilor în 1977, când s-a căsătorit cu prima sa soție, Ivana Zelnickova, un model ceh.
Trump a devenit ținta unei operațiuni de spionaj supravegheată de serviciul de informații al Cehoslovaciei în cooperare cu KGB.
Trei ani mai târziu, Trump a deschis primul său proiect imobiliar de anvergură, hotelul Grand Hyatt New York din apropierea gării Grand Central. Trump a cumpărat 200 de televizoare pentru hotel de la Semyon Kislin, un emigrant sovietic care deținea împreună cu Joy-Lud Electronics pe Fifth Avenue.
Potrivit lui Shvets, Joy-Lud era controlată de KGB, iar Kislin a lucrat ca un așa-numit „agent spotter” care l-a identificat pe Trump, un tânăr om de afaceri în ascensiune, ca un potențial bun. Kislin neagă că ar fi avut o relație cu KGB.
Apoi, în 1987, Trump și Ivana au vizitat Moscova și Sankt Petersburg pentru prima dată. Shvets a declarat că a fost hrănit cu subiecte de discuție KGB și flatat de agenții KGB care au lansat ideea că ar trebui să intre în politică.
Fostul maior din serviciile secrete rusești spune: „Pentru KGB, a fost o ofensivă a farmecului. Colectaseră o mulțime de informații despre personalitatea sa, așa că știau cine era el personal. Simțeau că era extrem de vulnerabil intelectual și psihologic și că era predispus la lingușire.
„Aceasta este ceea ce au exploatat. Au jucat jocul ca și cum ar fi fost extrem de impresionați de personalitatea sa și credeau că acesta este tipul care ar trebui să fie președintele Statelor Unite într-o zi: oameni ca el sunt cei care ar putea schimba lumea. L-au hrănit cu aceste așa-numite măsuri active și s-a întâmplat. Așadar, a fost o mare realizare pentru măsurile active ale KGB la acea vreme.”
La scurt timp după ce s-a întors în SUA, Trump a început să analizeze posibilitatea de a candida pentru nominalizarea republicană la președinție și chiar a organizat un miting de campanie în Portsmouth, New Hampshire.
La 1 septembrie, el a publicat un anunț de o pagină întreagă în New York Times, Washington Post și Boston Globe cu titlul: „Nu este nimic în neregulă cu politica de apărare externă a Americii care să nu poată fi vindecat cu puțină coloană vertebrală”.
Anunțul prezenta unele opinii extrem de neortodoxe în America războiului rece a lui Ronald Reagan, acuzând aliatul Japonia că exploatează SUA și exprimând scepticism cu privire la participarea SUA la NATO.
Aceasta a luat forma unei scrisori deschise adresate poporului american „privind motivul pentru care America ar trebui să nu mai plătească pentru apărarea țărilor care își permit să se apere singure”. În mod surprinzător ce se întâmplă și acum în timpul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump.
Această intervenție bizară a provocat stupoare în Occident și bucurie în Rusia. Câteva zile mai târziu, Shvets, care se întorsese deja acasă, se afla la sediul primei direcții șefe a KGB din Yasenevo când a primit o telegramă care celebra anunțul ca fiind o „măsură activă” de succes, executată de un nou agent KGB.
„A fost ceva fără precedent. Sunt destul de bine familiarizat cu măsurile active ale KGB începând cu începutul anilor '70 și '80, iar apoi cu măsurile active ale Rusiei, și nu am mai auzit așa ceva sau ceva similar - până când Trump a devenit președintele acestei țări - pentru că a fost pur și simplu o prostie. Era greu de crezut că cineva o va publica sub numele său și că va impresiona oamenii cu adevărat serioși din Occident, dar așa a fost și, în cele din urmă, acest tip a devenit președinte.”
Victoria lui Trump în alegerile din 2016, primită cu urale la Moscova
Proiectul Moscova, o inițiativă a Fondului de acțiune al Centrului pentru Progres American, a constatat că campania Trump și echipa de tranziție au avut cel puțin 272 de contacte cunoscute și cel puțin 38 de întâlniri cunoscute cu agenți legați de Rusia.
Shvets, care a efectuat propria sa investigație, a declarat: „Pentru mine, raportul Mueller a fost o mare dezamăgire, deoarece oamenii se așteptau ca acesta să fie o investigație aprofundată a tuturor legăturilor dintre Trump și Moscova, când, de fapt, ceea ce am primit a fost o investigație doar a aspectelor legate de criminalitate. Nu au existat aspecte de contrainformații ale relației dintre Trump și Moscova”.
El a adăugat: „Asta este ceea ce, practic, am decis să corectăm. Așa că am făcut investigația mea și apoi m-am întâlnit cu Craig. Așa că noi credem că cartea lui va continua de unde a rămas Mueller.”
Unger, autor a șapte cărți și fost editor colaborator al revistei Vanity Fair, a spus despre Trump: „El a fost un atu. Nu a fost vorba de acest plan măreț și ingenios, conform căruia îl vom dezvolta pe acest tip și 40 de ani mai târziu va fi președinte. În momentul în care a început, adică în jurul anului 1980, rușii încercau să recruteze ca nebunii și urmăreau zeci și zeci de oameni”.
„Trump a fost ținta perfectă din multe puncte de vedere: vanitatea sa, narcisismul l-au făcut o țintă naturală pentru recrutare. El a fost cultivat pe o perioadă de 40 de ani, până la alegerea sa.”