Talentatul Adrian Năstase acuză voalat NATO că s-a extins în estul Europei, mințind Rusia

DE Alexandru Pop | Actualizat: 10.06.2020 - 13:37
În tinerețe, Năstase era pro-american entuziast/FOTO: adriannastase.ro

Un text publicat recent pe propriul blog de către Adrian Năstase arată o atitudine cel puțin ciudată a fostului premier al României. Năstase scrie că „Documente declasificate arată asigurări de securitate împotriva extinderii NATO din partea unor lideri precum Bush, Kohl (...)".

SHARE

La prima vedere, textul publicat de Năstase pe blog este unul pur tehnic: se intitulează „Site-ul FET - Gorbaciov și NATO".

Pasajul introductiv face puțină lumină: "Documente declasificate arată asigurări de securitate împotriva extinderii NATO din partea unor lideri precum Baker, Bush, Genscher, Kohl, Gates, Mitterand, Thatcher, Hurd, Major și Woerner."

Următorul paragraf avansează ceva mai mult:

„Faimoasa expresie – «nici un inch către est» – rostită de Secretarul de Stat american, James Baker, cu privire la extinderea NATO, în cadrul întâlnirii sale cu liderul sovietic Mihail Gorbaciov, la 9 februarie 1990, a fost doar o parte a cascadei de asigurări pe care liderii occidentali le-au dat acestuia și altor oficiali sovietici de-a lungul procesului unificării germane, în 1990 și 1991, conform unor documente declasificate americane, germane, britanice și franceze, postate pe site-ul National Security Archive al Universității George Washington (http://nsarchive.gwu.edu).

Aceste documente arată că numeroși lideri luau în calcul și respingeau, la începutul lui 1990 și chiar în 1991, aderarea țărilor din Europa Centrală și de Est la NATO, că discuțiile privind Alianța Nord-Atlantică, în contextul unificării germane, nu se limitau strict la statutul teritoriului est-german și că, prin urmare, acuzațiile sovieticilor și rușilor ulterioare de a fi fost induși în eroare erau justificate, ele regăsindu-se în memorandumuri și teleconferințe ale epocii, la cele mai înalte niveluri."

Fraza cheie pare să fie aceasta: „Acuzațiile sovieticilor și rușilor ulterioare de a fi fost induși în eroare erau justificate, ele regăsindu-se în memorandumuri și teleconferințe ale epocii, la cele mai înalte niveluri".

Venind din partea unui premier care s-a lăudat că a fost artizanul intrării României în NATO, concluzia la care ajunge Năstase îl face chiar pe ex-prim-ministru să pară fie ipocrit, fie amator în chestiuni de politică externă. Varianta ipocriziei ar explica și mai noua sa apropiere de Moscova, fără ocolișuri.

Deloc întâmplător, postarea lui Năstase a fost exploatată prompt de către Sputnik, care a titrat astfel: „Adrian Năstase, demers fulminant: demonstrația minciunii uriașe a Occidentului și NATO!".

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.