Subvenții pentru un milion de bucureșteni

DE Mircea Marian | Actualizat: 05.07.2019 - 07:29
FALIMENT GARANTAT Bucureștiul se prăbușește sub incompetența Gabrielei Firea

În București, sute de mii de familii beneficiază de o formă de asistență socială: primesc căldură și apă caldă subvenționată de toți ceilalți locuitori ai Capitalei.

SHARE

RADET furnizează căldură unui număr de circa 565.000 de apartamente, reprezentând peste 8.500 de blocuri și imobile, în care trăiesc peste 1,25 milioane locuitori din București, precum și pentru aproximativ 5.400 de instituții, obiective sociale și agenți economici.

Sistemul funcționează astfel: Romgaz furnizează gaze către Elcen, care în cele patru centrale electrice de termoficare (CET) din Bucureşti produce energie electrică şi apă fierbinte folosind acele gaze.

Din centrale, apa fierbinte ajunge în conductele RADET, care o distribuie până în punctele termice, de unde ajunge în caloriferele bucureştenilor branşaţi la sistemul de termoficare.

Mersul banilor este următorul: populaţia plăteşte RADET apa caldă şi căldura la preţul de 163 de lei
gigacaloria, cel mai mic din ţară, subvenţionat. RADET plăteşte, la rândul lui, către Elcen aceşti bani luaţi de la populaţie, în contul apei fierbinţi furnizate de CET-uri.

În paralel, şi Primăria plăteşte RADET subvenţia (diferenţa între preţul real, aprobat de ANRE, şi cel subvenţionat, adică între 400 de lei şi 163 de lei), iar mare parte din aceşti bani merg şi ei la Elcen pentru plata aceleiaşi ape fierbinţi. Din banii primiţi, Elcen plăteşte gazul livrat de Romgaz.

RADET e aproape mort

În iunie, Primăria Capitalei a contractat un împrumut din Trezoreria statului de 100 milioane de euro, rambursabil în 20 de ani, cu care va plăti subvenţiile restante la căldură şi apă caldă.

O altă formă de subvenție/ asistență socială acordată otova de Firea, fără vreo anchetă socială, este subvenționarea masivă a transportului în comun și menținerea gratuităților acordate pensionarilor, indiferent de venit.

PNL, specializat în dublarea alocației universale

De două ori în ultimii patru ani, PNL a reușit să dubleze alocația universală pentru copii. Prima oară, în 2015, PNL, aflat şi atunci în ppoziţie, a reuşit să majoreze alocaţiile pentru copii de la 42 de lei la 84 de lei, profitând de neatenția deputaţilor PSD.

Ulterior, liderii PSD nu au mai putut da înapoi, de frică să nu fie taxaţi electoral.

În februarie 2019, deputatul PNL Robert Sighiartău a repetat schema: a propus din nou dublarea alocaţiilor, la dezbaterea bugetului pe 2019.

În București, tramvaiele sunt vechi și ies mereu de pe șine

Părea că amendamentul său nu are nicio şansă, în condiţiile în care coaliţia PSD-ALDE avea majoritate în plenul reunit al Parlamentului. UDMR a trecut însă de partea opoziţiei la acest vot.

În plus, au fost şi câţiva parlamentari ai puterii care au votat alături de opoziţie, de teama că vor fi sancționați electoaral. În final, alocaţia a fost majorată de la 84 de lei la 150 de lei pentru copiii de peste doi ani.

Copiii sub această vârstă vor primi 300 de lei în loc de 200.

În ziua în care a fost adoptată propunerea PNL privind majorarea alocațiilor pentru copii, Liviu Dragnea a avut o ieșirea nervoasă, susținând că propunerea liberalilor este un „amendament demagogic“.

Ulterior, PSD a început o campanie în care și-a însușit meritul de a fi dublat aceste alocații.

Miza copiilor abandonați

Într-o deplină conspirativitate a autorităților, copiii abandonați care sunt preluați de către asistenții maternali au devenit o mică afacere, mai ales în zone foarte sărace.

Fără îndoială, asistenții maternali sunt o soluție mai bună decât căminele în care copiii trăiesc în condiții subumane.

 

România şi Bulgaria au cele mai scăzute
cheltuieli anuale pe cap de locuitor pentru
prestațiile familiale, de 120 de euro fiecare,
potrivit datelor aferente anului 2016

Totuși, așa cum a dovedit cazul de la Baia de Aramă, interesul superior al copilului a fost trecut în plan secundar, predominant fiind interesul asistentului maternal, care își asigură prin copil o sursă de venit bună.

În funcție de vechime, un asistent maternal are un salariu de bază până în 2.200 de lei brut. Însă la acest salariu se adaugă:

 • spor de încordare psihică 15%;
 • spor de 25% din salariul de bază acordat asistentului maternal, pe perioada plasamentului, pentru fiecare copil cu handicap avut în plasament. Acest spor a făcut ca nenumărați copii să fie declarați, oficial, ca având un handicap;
 • spor de până la 7,5% din salariul de bază pentru asigurarea continuității în muncă acordat asistenților maternali profesioniști;
 • alocația lunară de plasament în cuantum de 600 lei/copil. În cazul în care copilul este încadrat în grad de handicap, beneficiază de alocație lunară de plasament majorată cu 50%, respectiv 900 lei;
 • alocația universală pentru copil;
 • alocația pentru copil cu dizabilități, 168 de lei pe lună. 

Potrivit presei, un asistent maternal poate câștiga până la 4.000 de lei pe lună și, în prezent, sunt liste de așteptare cu asistenții maternali care vor să preia un copil.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.