Senatorul USR de Iași Dan Lungu: Practic, am pierdut jumătate din votanți

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 14.10.2020 - 17:29
Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

USR s-a transformat într-o trambulină pentru unele persoane; funcţiile partidului sunt folosite azi doar pentru a ocupa locuri pe liste şi pentru a se propulsa în faţă, chiar cu riscul compromiterii democraţiei şi transparenţei, susține senatorul Dan Lungu.

SHARE

Senatorul Dan Lungu spune că filiala ieşeană a Uniunii a fost confiscată de un grup din jurul lui Cosette Chichirău. El a fost susținut și de Eugen Neagu, vicepreședinte USR Iași, Mihai Lupu, membru al Biroului Județean Iași și Sevastian Alexandru, membru USR.

„USR s-a transformat într-o trambulină pentru unele persoane; funcţiile partidului sunt folosite azi doar pentru a ocupa locuri pe liste şi pentru a se propulsa în faţă, chiar cu riscul compromiterii democraţiei şi transparenţei. Astfel, s-a constituit în USR Iaşi un grup alcătuit din doamna Cosette Chichirău şi Filip Hăvârneanu sau Mihail Bogdan, care i-au fost angajaţi la cabinet, şi Ştefan Tănase, care a fost angajat pentru coordonarea procesului de extindere. Exact aceste persoane sunt în momentul de faţă primele pe liste”, a declarat Mihai Lupu, membru al Biroului Judeţean al Uniunii.

Profesorul Eugen Neagu, vicepreşedinte al USR Iaşi, a explicat metoda „autobuzului cu geamuri fumurii” pentru desemnarea anumitor persoane drept candidaţi: „Din cei 78 de delegaţi aleşi din filiala municipală a USR să participe la Conferinţa judeţeană pentru votarea candidaţilor pentru Parlament, 26 sunt membri admişi în acest an, 25 fiind admişi începând cu jumătatea lunii iunie. Dintre cei admişi în partid în primele cinci luni, a fost votat un singur delegat”, a declarat Eugen Neagu. Este compromisă astfel ideea de partid cu oameni noi, pentru că metehnele sunt aceleaşi cu ale partidelor vechi, dar şi principiul democraţiei, pentru că lucrurile nu se fac transparent, a conchis el.

„«Autobuzul cu geamuri fumurii» este cancerul USR”, a descris Dan Lungu controlul grupului menţionat mai sus asupra admiterii unor noi membri. El a atras atenţia şi asupra eşecului de la alegerile locale, unde USR Iaşi a pierdut peste jumătate din voturile obţinute la europarlamentare.  

„În cazul județului Iași, putem spune că USR-ul a avut parte de o înfrângere onorabilă, deși putea fi o victorie răsunătoare. Strategia de campanie asumată de conducere fost să recuperăm voturile de la europarlamentare. Din păcate, numărul voturilor obținute la locale este sub jumătatea celor de la europarlamentare. Practic am pierdut jumătate din votanți. Pe municipiu, de la 60.332 de voturi la europarlamentare am ajuns la 26.111 la locale. Pe județ, de la 88.190 de voturi am ajuns la 30.424 de voturi obținute. Acest rezultat ne spune clar că strategia a fost un eșec. Nu poți să pierzi mai mult de jumătate de voturi și să pretinzi că ai câștigat. Sondajul nostru intern de dinainte de alegeri ne dădea un scor pe judet de 19,9%; am obținut 14,6%", a adăugat Dan Lungu.

„Eticheta de «traseist» a candidatului nostru la CJ ne-a tras în jos, dat fiind faptul că USR are un electorat foarte exigent la problemele de integritate”, a spus senatorul, referindu-se la venirea lui Marius Bodea de la PNL. „A contat şi înlăturarea lui Silviu Gurlui, care fusese ales în Conferinţa Judeţeană şi era iubit de-ai noştri. Activul de partid s-a demobilizat”, a mai spus Lungu.

Cât priveşte listele parlamentare, cei prezenţi au admis tacit că e prea târziu ca să mai poată fi schimbate. Mihai Lupu a spus că vor fi contestate la Biroul Naţional, dar şi în instanţă, conform ziarudeiasi.ro .

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te