Senatorii juriști vor ca Parlamentul să încuviințeze starea de alertă. Propunerea, Șerban Nicolae

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 12.05.2020 - 15:59
Inquam Photos - George Călin

UPDATE: Comisia juridică din Senat a amendat proiectul de lege al Guvernului, privind starea de alertă, stipulând că Parlamentul este cel care încuvințează starea de alertă prin ședință comună a celor două Camere. Propunerea a fost a lui Șerban Nicolae, scrie hotnews.ro.

SHARE

Raportul elaborat de Comisia Juridică urmează să intre la vot în plenul Senatului, care este primă Camera sesizată. Proiectul inițiat de Guvern a creat nemulțumirea parlalmentarilor de la toate formațiunile politice. USR și PLUS au avertizat că acesta „favorizează politizarea administraţiei publice".

Citește și: USR și PLUS critică proiectul Guvernului privind starea de alertă

Modificarea adusă de senatorii juriști prevede că starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul țării iar măsura se supune încuviințării Parlamentului. „Parlamentul se pronunță în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în termen de trei zile de la data solicitării de încuviințare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviințare, starea de alertă încetează de îndată. Dispozițiile prezentului alineat se aplică în mod corespunzător și în cazul prelungirii stării de alertă”, se arată în amendamentul propus de Șerban Nicolae și votat de senatorii juriști.

În prezent legea prevede că starea de alertă este decisă de către Comitetul Naţional pentru situații de urgență și stipulată prin ordonanță de urgență.

---

Senatul dezbate marți în Comisiile de specialitate și în plen proiectul de lege al Guvernului privind instituirea stării de alertă, pe fondul epidemiei de coronavirus.

Proiectul va intra marţi dimineaţă pentru avize şi raport în comisiile de specialitate, iar în cursul după-amiezii va fi dezbătut şi votat de plen, sub rezerva depunerii raportului de către Comisia juridică, sesizată pe fond.

Ședinţa de plen de marţi se va desfăşura cu o prezenţă restrânsă în sală, majoritatea senatorilor urmând să lucreze de la distanţă. Votul va fi dat telefonic, la fel ca în şedinţele de plen din săptămânile trecute, a precizat șeful interimar al Senatului, Robert Cazanciuc. 

Proiectul Guvernului are ca obiect instituirea, pe durata stării de alertă declarate în condiţiile legii, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, a unor măsuri temporare şi, după caz, graduale, în scopul protejării drepturilor la viaţă, la integritate fizică şi la ocrotirea sănătăţii, inclusiv prin restrângerea exerciţiului altor drepturi şi libertăţi fundamentale, scrie Agerpres. 

Citește și: Orban: Am încredere că Parlamentul va dezbate prioritar legea stării de alertă 

Acesta prevede, printre altele, instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă şi permite organizarea activităţilor de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu presupun rămânerea clienţilor în spaţii destinate acestui scop, aşa cum sunt cele de tip drive-in, room-service sau livrare la clienţi.

Altă măsură propusă se referă la obligativitatea ca instituţiile publice şi companiile naţionale cu peste 50 de angajaţi să organizeze programe decalate pentru salariaţi.

În baza acestui proiect de lege s-a schimbat regimul contravenţiilor astfel încât acesta este asimilat şi pus în acord cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te