Şefa Procuraturii Anticorupţie din Moldova și-a dat demisia. Cum și-a motivat gestul

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 19.02.2025 - 18:06
Şefa Procuraturii Anticorupţie din Moldova și-a dat demisia. Cum și-a motivat gestul - Foto: facebook/ Veronica Dragalin
Şefa Procuraturii Anticorupţie din Moldova și-a dat demisia. Cum și-a motivat gestul - Foto: facebook/ Veronica Dragalin

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, demisionează din funcție. Anunțul a fost făcut pe 19 februarie. Cum și-a motivat decizia

SHARE

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, demisionează din funcție. Anunțul a fost făcut pe 19 februarie, într-un mesaj public pe pagina sa de Facebook.

Dragalin susține că decizia ei are legătură cu un proiect de lege. 

Şefa Procuraturii Anticorupţie din Moldova și-a dat demisia. Cum și-a motivat gestul

În adresarea sa, procuroarea a criticat proiectul de lege, avertizând că acesta reprezintă „un atac asupra sistemului de justiție” și o amenințare gravă la adresa luptei împotriva corupției la nivel înalt.

În ultimele zile am ajuns la concluzii dificile și dureroase, că însăși fundația eforturilor de combatere a corupției pe care le-am construit este acum o amenințare gravă.

Legea propusă de 29 de deputați în Parlament, care propune lichidarea Procuraturii Anticorupție, este un atac asupra sistemului de justiție.

Acest proiect de lege subminează progresul pe care l-am făcut, compromite independența justiției și slăbește capacitatea țării noastre de a-i trage la răspundere penală pe cei aflați la putere, care încalcă legea”, a declarat Dragalin.

Veronica Dragalin și-a motivat decizia de a demisiona prin imposibilitatea de a continua să conducă Procuratura Anticorupție în condițiile în care munca sa ar putea fi anulată printr-o lege care ar face aproape imposibilă investigarea corupției la nivel înalt, spune ea.

„Transmiteți mesajul către moldovenii din diasporă că nu merită să te întorci acasă. (…). Eu nu pot, cu bună conștiință, să continui să rămân în funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, știind că munca pe care am depus-o și rezultatele pe care le-am obținut ar putea fi anulate de o lege care va face mai greu, dacă nu imposibil, să investigăm corupția la cele mai înalte nivele. Această lege nu este doar un atac asupra unei instituții sau persoane. Este un atac asupra valorilor fundamentale pe care societatea noastră le prețuiește. Astăzi am depus o cerere de demisie către procurorul general, cu speranța că această inițiativă legislativă nu va merge înainte”, a explicat Dragalin.

Pe 20 ianuarie, Consiliul Suprem de Securitate (CSS) - convocat de preşedinta Maia Sandu - a recomandat să fie consolidată „arhitectura instituţională a organelor responsabile de combatere a corupţiei” şi să fie fortificat „cadrul legal pentru sancţionarea mai dură a actorilor implicaţi în corupţia politică şi cea electorală”, după ce au apărut dovezi că alegerile prezidenţiale din octombrie-noiembrie 2024 au fost afectate de tentative de corupere a alegătorilor şi cumpărare de voturi din partea unor actori aflaţi sub influenţa Moscovei. 

Ca urmare, nouă zile mai târziu, Ministerul Justiţiei a venit cu mai multe propuneri. Una drintre acestea a fost ca Procuratura Anticorupţie şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) să fuzioneze. Instituţia a a precizat că propunerile vor transmise Parlamentului, care va decide „opţiunea de urmat”, scrie NewsMaker.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te