Confruntarea noilor furioși din politică: Caramitru Jr. vs Mihail Neamțu

DE Mircea Marian | Actualizat: 03.06.2019 - 13:26
Andrei Caramitru Foto: Facebook

După ce Mihai Neamțu, membru al PNL, a scris pe Facebook că USR PLUS susține „migrația necontrolată și porți deschise pentru populațiile africane”, a venit replica lui Andrei Caramitru, fost consilier al președintelui USR, Dan Barna, care l-a făcut „imbecil” și dezaxat”.

SHARE

Duminică, Neamțu a lansat pe Facebook mai multe acuzații împotriva USR PLUS: că susține migrația necontrolată, că nu le pasă de creștinism și vor abandona Moldova în ghearele Rusiei.

„Sper că e clar pentru toată lumea:

– Alianța 2020 (USR/Plus) susține la nivel european politicile lui Macron/Verhofstadt: migrație necontrolată, porți deschise pentru populațiile africane, tolerantă față de Islamul politic, secularism agresiv și globalism fără frontiere. Pentru că nu le pasă de creștinism, patriotism și istorie, liderii USR/Plus vor abandona Basarabia în ghearele Rusiei.

– PNL apără liberalismul economic și ordinea morală de inspirație iudeo-creștină. Dreapta susține reforma Statului, inițiativa privată, familia și libertatea de conștiință (inclusiv dreptul cetățenilor de-a iniția referendumuri). Fără o renaștere demografică, România n-are viitor.

Să nu ziceți că nu v-am spus. O Duminică frumoasă!”, a scris Neamțu.

Imediat a urmat replica lui Caramitru: „Mihai Neamțu și aripa ultra-conservatoare din PNL: niște imbecili. La fel ca și aripa USL-ista. Le e frică de o alianță guvernamentală cu USR/PLUS (care va fi făcută de aripa “normală” din PNL)”. Ulterior, Caramitru l-a făcut pe Neamțu și legionar.

Neamțu a continuat disputa invitându-l pe Caramitru la o dezbatere publică: „L-am rugat pe fiul marelui actor să aleagă un moderator, un loc, o dată și o oră pentru a dezbate public principiile economice și politice ale unei democrații liberale. N-aș refuza o sală în Teatrul Național, deși îl rog să nu mai taie tot dânsul bilete. Claritatea doctrinară este în beneficiul electoratului român. Cred că și domnii Cioloș și Barna vor fi de acord!!”

Caramitru a refuzta dezbaterea, spunând că nu are ce discuta cu un dezaxat și a insistat că PNL trebuie să-l excludă pe Neamțu.

Papahagi, Baconschi și Aligică îl apără pe Neamțu

Mai mulți intelectuali de dreapta au criticat limbajul cu care Andrei Caramitru i-a răspuns liberalului. „

Totuși, dl. Caramitru dovedește că nu are proprietatea termenilor și o elementară curtoazie atunci când îl numește pe Mihai Neamțu "imbecil". Un om care a câștigat olimpiada națională de filozofie, a obținut burse la München și Durham, a susținut un doctorat apreciat la King's College și a publicat un număr semnificativ de cărți nu poate fi imbecil, adică slab la minte. Nu mă aștept ca liderii USR să aprecieze valorile conservatoare de la care se revendică Mihail Neamțu, însă le cer decență. Domnule Caramitru, nu puteți coborî la nivelul Antenei 3, al lui Badea, Ciuvică și Codrin Ștefănescu. Reveniți la decență, vă rog!”, a scris Adrian Papahagi.

„Nu pot crede (sau doar accepta) că un om inteligent și bine educat, precum Andrei Caramitru, l-a definit pe Mihai Neamțu (doctor al universității King's College London) drept ”imbecil”. La pachet cu liberalii mai conservatori.

Acest mod de a dialoga public nu servește interesului comun de a clarifica direcția doctrinară a partidelor din România. Există conservatori care au pus pe USR eticheta de falangă progresistă, neo-marxistă, deși acolo există și personalități care au o dimensiune creștină. Există, pe de altă parte, useriști care demonizează sumar orice persoană religioasă, socotind-o ”retrogradă”, ”medievală” etc.”, a arătat și Teodor Baconschi. 

„Sper că d-l Andrei Caramitru (din poziția USRPLUS) să răspundă provocării formulate direct de d-l Mihail Neamtu (care din poziția PNL, la rândul sau a răspuns pe Facebook unei provocări indirect formulate de d-l Caramitru).

Este momentul însă că o astfel de dezbatere să iasă din spațiul confuz și propagandistic al facebookului și să capete dimensiunea formală, standard a dezbaterilor serioase.

Salut așadar această evoluție și sper că cei doi preopinenți să se întâlnească cât mai curând pe o scenă de dezbatere publică în București sau oriunde decid domniile lor”, a scris, pe Facebook, Paul Aligică. 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te