Legea pensiilor, adoptată în Senat. Creșterea medie a pensiilor va fi de 40%. Cine nu va primi nimic

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 14.11.2023 - 21:18
Legea pensiilor, votată în Parlament Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Proiectul noii Legi a pensiilor a fost adoptat, în regim de urgență, în Senat. Legea a fost adoptată cu 85 de voturi ”pentru”, 6 ”împotrivă” și 19 ”abțineri”

SHARE

UPDATE 5 Acum, proiectul de lege urmează să ajungă la Camera Deputaților, care este for decizional.

Există pensii care nu cresc deloc

După recalculare, pensiile cresc în medie cu 40%. Pensionarii vor primi banii în plus în ianuarie și, apoi, la recalcularea care se face în septembrie 2024.

Citește și: După recalculare, pensiile cresc şi cu 40%. Când vor primi pensionarii banii în plus

Newsweek a scris că un număr mare de pensionari nu vor primi niciun leu la recalcularea pensiei. Se știe și în care ani s-au născut o parte dintre cei mai ghinioniști pensionari.

Toți pensionarii care, la recalculare, ar fi trebuit să piardă bani la pensie, vor avea creșteri zero. Potrivit calculelor oficiale, existau pensionari care urmau să piardă între 1 și 11% la pensie. În linkul de mai jos vedeți exemple de pensii care NU cresc.

Citește și: Cine sunt pensionarii care nu primesc niciun leu în plus la recalcularea pensiei. Când s-au născut?

Toate detaliile despre modul de calcul al pensiei este în linkul de mai jos:

Citește și: Cum calculezi ce pensie vei primi

UPDATE 4 Impactul bugetar pentru aplicarea noii legi a pensiilor este de 15 miliarde lei, de la 1 ianuarie 2024, şi de 10 miliarde de lei, pentru recalcularea care se va aplica de la data de 1 septembrie 2024, a declarat marţi, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, după întocmirea de către comisiile de specialitate a raportului favorabil la proiectul de lege privind sistemul public de pensii.

"S-a clarificat, am trimis o adresă oficială preşedintelui Comisiei pentru buget - finanţe de la Senat, impactul este de 10 miliarde (n.r. lei) pe patru luni, pentru aplicarea noii legi, şi de 15 miliarde, de la 1 ianuarie 2024. Banii sunt prevăzuţi în Bugetul Asigurărilor Sociale şi avem şi acea subvenţie de la bugetul de stat.

Ei vor fi prinşi în legea bugetului pe anul viitor", a precizat Baciu, întrebat pe această temă.

Legea pensiilor, adoptată în Senat. Creșterea medie a pensiilor va fi de 40%.

UPDATE 3 Daniel Zamfir, de la PSD, a spus la rândul lui că trebuie să fie limpede pentru toată lumea că această lege în primul şi în primul rând aduce o echitate.

”De vreo 20 de ani de zile oamenii aşteaptă de la clasa politică să le facă dreptate. (..) Este o profundă inechitate despre care vorbim de ani şi ani de zile.  (..) Oameni buni, reveniți-vă, voi aţi stabilit ca pensiile din România, prin acest nefericit procent de 9,4 să fie plafonate în România până în 2070. (..)

Am reuşit să-l eliminăm, dar cu condiţia ca până la data de 21 noiembrie să prezentăm această lege a pensiilor”, a arătat el.

”Puţin îmi pasă de îngrijorările dumneavoastră, mult mai îngrijoraţi sunt oamenii care de 20 de ani aşteaptă echitate”, a mai spus Zamfir, precizând că ”văicărelile pe care le aud de la ei, că nu le convine, că nu le place, că sunt îngrijoraţi, nu îi interesează”.

UPDATE 2 Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat că la o lege atât de importantă este de neacceptat ca Ministerul de resort să nu fie reprezentat la cel mai înalt nivel.

”Este o iniţiativă care va fi susţinută şi de UDMR, dar cred sincer că această dezbatere trebuia să aibă loc în prezenţa miniştrilor, în prezenţa celor care au iniţiat acest act normativ. Este un proiect mult prea important ca să se dezbată în absenţa miniştrilor”, a precizat Barna.

”Vom susţine amendamentele care aduc o îmbunătăţire a acestui act normativ, dar încă o dată, cred că este inacceptabil să vorbim în absenţa miniştrilor care au iniţiat acest act normativ şi care şi în guvern au susţinut proiectul de lege care este astăzi pe masa Parlamentului. Nu putem, indiferent dacă suntem la guvernare sau nu, să trecem Parlamentul, Senatul României la categoria de anexă a guvernului” a precizat Tanczos Barna.

O lipsă sfidătoare

UPADTE 1 Senatoarea USR, Anca Dragu, a precizat că lipsa Ministerului de Finanţe de la dezbaterea legii este ”o sfidare a Senatului”.

”Vreau să înţelegem de unde vin banii pentru această lege”, a spus fostul ministru de Finanţe. Anca Dragu a precizat că se încalcă Constituţia, pentru că nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare.

”Mi-e teamă că această lege vine la pachet cu creşterea unor taxe şi impozite în 2024, creşteri usturătoare. Da, trebuie să facem această creştere a pensiilor, dar trebuie să ne convingeţi că ştiţi să administraţi economia astfel încât să nu creşteţi taxe şi impozite. Mai încălcaţi şi legea finanţelor, legea responsabilităţii fiscal-bugetare, articolul 33, care spune că ar trebui să refaceţi strategia fiscal-bugetară pe termen mediu”, a precizat Dragu.

Legea pensiilor a fost dezbătută, marţi, în comisiile din Senat, în absenţa Ministerului Finanţelor, care nu a trimis niciun reprezentant să susţină proiectul.

Proiectul a primit raport de admitere în comisiile reunite de buget-finanţe şi muncă din Senat, cu 18 voturi pentru, un vot împotrivă şi opt abţineri şi merge la vot, în plenul care începe la ora 17.00. Amendamentele Opoziţiei nu au fost admise.

Scandal pe Legea pensiilor. Merge la vot în plen. Amendamentele Opoziției, neadmise

Marcel Ciolacu a explicat că acest proiect este unul sustenabil.

 „Vă asigur că legea pensiilor este una sustenabilă. Iar argumentul cel mai puternic este că am primit și avizul Comisiei Europene pe text!”, a transmis Marcel Ciolacu, premierul României. 

Citește și: Legea pensiilor, în Senat. 1.281 lei, cea mai mică pensie. 65.000 lei, cea mai mare. Cum se explică?

După trei ore de dezbateri, cu 18 voturi "pentru", un vot "împotrivă" și opt abțineri, membrii Comisiilor de specialitate au adoptat un raport favorabil asupra proiectului privind legea pensiilor. În mai puțin de o oră, acesta merge la plen pentru dezbatere și vot. 

PSD și PNL au răspuns la orice critică a opoziției că aceasta nu vrea majorarea pensiilor. USR a tot cerut impactul bugetar exact pentru majorări și de unde va face statul rost de acești bani.

Citește și: De ce românii cu cele mai mici pensii nu iau niciun leu la recalculare? E vorba de 1.100.000 români

Senatorul PSD, Daniel Zamfir, le-a spus celor din USR că au alocat bani când au realizat PNRR pentru "penisuri și vagine de pluș".

Legea inițiată de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu (PSD) prevede creștere cu 40% a bugetului pentru pensii. Despre această creștere analiștii au spus că este nesustenabilă, mai ales că România este deja în procedură de deficit bugetar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te