S-a încheiat campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Mâine, votul în țară

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.11.2019 - 08:48
Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă sunt cei doi aspiranți la fotoliul de la Cotroceni. Sursa: Inquam Photos - Octav Ganea

S-a încheiat campania electorală pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, iar continuarea propagandei electorale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă. Peste 18 milioane de români sunt așteptați, duminică, la vot, pentru a-și alege președintele.

SHARE

„Continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat” reprezintă contravenție și se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.500 lei și 4.500 lei, scrie news.ro.

Este interzisă difuzarea de mesaje electorale în locuri publice ori private, precum şi prin intermediul unor vehicule special amenajate. În plus, este interzisă prezentarea vreunui sondaj. 

Se sancţionează cu amendă și „purtarea pe durata votării de către membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, persoanele însărcinate cu paza, persoanele acreditate sau de către operatorii de sondaj ai institutelor de sondare a opiniei publice sau ai societăţilor comerciale ori ai organizaţiilor neguvernamentale de ecusoane, insigne ori alte însemne de propagandă electoral”. Pentru această faptă, amenda este cuprinsă între 1.000 şi 2.500 de lei.

Campania electorală este finanţată de la bugetul de stat, controlul fiind realizat de Autoritatea Electorală Permanentă în baza Legii nr. 334/2006. 

Actualul președinte al României, Klaus Iohannis (PNL), și șefa PSD, Viorica Dăncilă, se înfruntă în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. 

În primul tur, Iohannis a obținut 37,82% din voturi, adică 3.485.292 de voturi, în vreme ce Viorica Dăncilă a adunat 2.051.725 de voturi, reprezentând 22,26% dintre sufragii. Prezența la vot în primul tur al alegerilor prezidențiale a fost de 51,19% din numărul total al alegătorilor înscriși pe listele electorale. 

Votul începe în țară duminică dimineață, la ora 07.00, și se încheie duminică seară, la 21.00. În diaspora, duminică va fi cea de-a treia zi de vot și ultima. 

Peste 18,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt înscrişi în listele electorale permanente, în timp ce în străinătate sunt peste 715.000 de români cu drept de vot.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -