România continuă să susțină moscheile lui Erdogan. Ultima: Sfânta Sofia

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 16.07.2020 - 15:28
Victor Opaschi și Recep Tayyip Erdogan, la inaugurarea celei mai mari moschei din Turcia// Foto: Guliver/ Getty Images

Autoritățile române au avut o reacție extrem de palidă față de transformarea Bazilicii Sfânta Sofia din Istanbul în moschee. Dacă s-ar opune, țara noastră nu poate fi o voce credibilă în plan internațional, deoarece demnitari români au girat în trecut neo-otomanismul lui Erdogan.

SHARE

Gesturile autoritariste ale președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, susținute de o justiție turcă epurată după presupusa lovitură de stat și, în consecință, servilă politic, generează atitudini împăciuitoare la București.

Biserica Ortodoxă Română nu a găsit de cuviință să taxeze mai ferm expansionismul religios musulman promovat de președintele Turciei pe post de instrument politic, în plan intern, și geopolitic, în plan extern.

Patriarhia Română a preferat să nu transmită autorităților turce un mesaj direct, în care să condamne ultimele acțiuni ale Ankarei.

PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), i-a trimis în schimb o scrisoare Sanctităţii Sale Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului – Noua Romă, Patriarh Ecumenic.

În epistolă, își „exprimă susţinerea Patriarhiei Române pentru menţinerea statutului actual al Basilicii Sfânta Sofia din Constantinopol (Istanbul), ca muzeu.”

”Demersul Patriarhiei Române are în vedere valoarea inestimabilă a acestei basilici, unanim recunoscută ca simbol al credinţei şi civilizaţiei creştine şi al artei universale, ceea ce a determinat înscrierea sa de către UNESCO în patrimoniul cultural universal, în anul 1985.

În acest context, Patriarhul României îşi exprimă solidaritatea cu toţi cei care apără acest simbol al Bisericii Ortodoxe universale.

Prin demersul Bisericii Ortodoxe Române, membrii Sfântului Sinod, clerul şi întregul popor român dreptcredincios din România exprimă un sprijin concret faţă de Patriarhia Ecumenică, în apărarea statutului actual al Basilicii Sfânta Sofia”, precizează un comunicat al Patriarhiei.

Diplomația românească nu a avut, până la această oră, o reacție față de transformarea Sfintei Sophia în moschee, perpetuând strategia, consacrată în vremea guvernării PSD-ALDE, de a nu risca inițierea unui conflict diplomatic cu Turcia.

Newsweek România a transmis Ministerului Afacerilor Externe (MAE) o solicitare de a exprima un punct de vedere, la care așteptăm un răspuns în zilele următoare.

Prietenii Turciei de la București

Atitudinea aceasta nu surprinde, având în vedere că Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC), instituția Statului român care gestionează problematica religioasă, a fost, de-a lungul timpului, foarte prietenoasă cu regimul autocrat al președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Nu mai departe de anul trecut Victor Opaschi, șeful SSC, fost pupil al lui Ion Iliescu, a participat alături de Recep Tayyip Erdogan și alți înalți oficiali turci, în data de 3 mai 2019, la ceremonia de inaugurare a Moscheii Çamlica, cel mai mare lăcaș de cult musulman din Turcia.

Victor Opaschi a fost singurul demnitar dintr-o țara democratică, care a luat parte la eveniment, după ce a primit undă verde, spun sursele Newsweek, de la ministrul de Externe de la acea vreme, Teodor Meleșcanu.

În acele zile de mai 2019, o delegaţie a SSC, condusă de secretarul de stat, Victor Opaschi, a efectuat o vizită la invitația Preşedinţiei Afacerilor Religioase „Diyanet” din Republica Turcia, anunțată pe site-ul instituției de la București.

La acel moment, intențiile președintelui turc de a transforma Sfânta Sophia în moschee erau publice, cunoscute de întreaga comunitate internațională.

Victor Opaschi a fost numit în funtea SSC în 2012, de către fostul premier Victor Ponta, un alt prieten declarat al lui Recep Tayyip Erdogan. Atât Opaschi cât și Ponta au o relație specială cu Turcia. În 2015, ambii au militat pentru construirea unei mega-moschei din București.

În ultimul Raport privind libertatea religioasă al Departamentului de Stat al SUA, șeful SSC este criticat pentru ca nu a avut nicio reacție față de umilirea unui diplomat american, la Constanța, de către oficiali turci, în data de 18 noiembrie 2019.

Cu toate acestea, Victor Opaschi este menținut în fruntea SSC și grație sprijinului pe care i-l acordă PF Daniel, Patriarhul BOR.

O relație apropiată cu fostul premier erdoganist Victor Ponta are și actualul ministru de Externe, Bogdan Aurescu. Ponta a fost cel care l-a numit pe Aurescu în prima funcție de ministru de externe, pe care a ocupat-o în intervalul 24 noiembrie 2014 – 17 noiembrie 2015. Aurescu i-a succedat la șefia MAE lui Titus Corlățean și a fost înlocuit de Lazăr Comănescu, după instalarea Guvernului Dacian Cioloș.

Decretul președintelui turc

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat în data de 10 iulie deschiderea fostei bazilici Sfânta Sofia de la Istanbul pentru rugăciuni musulmane, după ce un tribunal i-a anulat acesteia statutul de muzeu, deschizând astfel calea pentru transformarea ei în moschee.

"S-a decis că Sfânta Sofia va fi plasată sub administrarea Diyanet (Autoritatea pentru afaceri religioase) şi va fi redeschisă rugăciunilor", a anunţat preşedintele Erdogan, într-un comunicat publicat pe Twitter. El a semnat un decret în acest sens.

Consiliul de Stat turc a aprobat cererea înaintată de mai multe asociaţii, anulând astfel o decizie guvernamentală ce data din 1934 şi care conferea bazilicii Sfânta Sofia statutul de muzeu.

Istoria Hagia Sofia

Operă arhitecturală majoră, construită în secolul al VI-lea de către bizantini, care îşi încoronau împăraţii în interiorul acestei catedrale, Sfânta Sofia este un sit inclus în patrimoniul mondial UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul.

Convertită în moschee după cucerirea Constantinopolului de către otomani în 1453, catedrala a fost transformată în muzeu în 1934 de preşedintele tinerei Republici laice a Turciei, Mustafa Kemal, care a dorit "să o ofere umanităţii".

Mai multe ţări, mai ales Rusia şi Grecia, care monitorizează cu atenţie soarta patrimoniului bizantin din Turcia, dar şi Statele Unite şi Franţa, au avertizat autorităţile de la Ankara în legătură cu proiectul de transformare a Sfintei Sofia în lăcaş de cult musulman.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te