PSD pune la cale o fraudă?  Peste 100 delegați USR PLUS nu au fost primiți în secțiile de votare

DE Octavia Constantinescu | 25.05.2019 - 21:51
Fraudă la vot? Foto Inquam Photos/Adrian Neagoe

Peste o sută de delegați ai Alianței 2020 USR PLUS nu au fost primiți, sâmbătă seara, în secțiile de votare din București și din țară pentru a asista la operațiunile de pregătire a alegerilor de duminică, 26 mai.

SHARE

Toți delegații care au fost respinși de președinții de secții, deși au fost îndeplinite toate procedurile legale prealabile, au depus contestații și așteaptă soluționarea lor, arată Alianța 2020 într-un comunicat de presă.

Cele mai mari probleme au fost în sectorul 3 din București, unde pe motiv că delegații nu au împuternicire, în zeci de secții reprezentanții Alianței 2020 USR PLUS nu au putut participa la verificarea materialelor electorale sau la analizarea cererilor pentru urna mobilă.

Deciziile președinților de secții de a refuza accesul delegaților USR PLUS au fost abuzive în condițiile în care legea nu prevede obligativitatea delegaților de a avea împuterniciri din partea partidelor pentru a putea lua parte la activitățile secției de votare.

Numele lor apar în procesele verbale întocmite de birourile electorale de sector sau de județ.

„Este un prim semnal de alarmă în ceea ce privește corectitudinea votului de mâine. Vreau să fiu foarte clar: nu vom accepta tertipuri de niciun fel care să pună în pericol corecta desfășurare a alegerilor în toate secțiile de votare din țară. Cerem să fie respectate toate normele privitoare la dreptul la vot și la corectitudinea votului.

Suntem gata să apelăm la orice mijloace legale pentru a proteja aceste valori. Îndemn reprezentanții noștri în secțiile de votare să nu se lase intimidați atunci când știu că au legea de partea lor”, a declarat președintele PLUS Dacian Cioloș.

„Respingerea delegațiilor USR PLUS se înscrie în seria de abuzuri din această campanie, în care vechile partide nu știu câștige alegerile decât prin strategii ieftine. Toți cei care mai cred că alegerile se câștigă prin hoție vor dispărea din viața politică. Democratic, prin votul românilor. Până la rezultatul alegerilor, noi ne vom asigura de corectitudinea procesului, avem oameni în 99% din secțiile de votare. Nu vor putea fura”, a precizat președintele USR Dan Barna.

Probleme cu primirea delegațiilor au fost și în sectoarele 1, 2 și 4 din București, precum și în județele Mureș, Teleorman, Buzău. În unele secții, după depunerea contestațiilor, delegații au fost primiți, dar deja operațiunile de pregătire erau finalizate.

Delegații au atribuții foarte importante în pregătirea scrutinului, ei trebuie să verifice toate materialele electorale, ștampile, formulare de vot, timbre. Tot astăzi între, 18:00-20:00, delegații trebuiau să analizeze cererile pentru urna mobilă și să decidă pe care le acceptă. Biroul unei secții de votare are 7 membrii, dar poate funcționa cu 5, iar deciziile s-au luat în absența delegațiilor USR PLUS.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te