PSD ar cere postul de premier și mai multe ministere importante

DE Edi Neagu | 02.11.2021 - 11:43
Klaus Iohannis urmează să anunțe numele viitorului premier. FOTO: Presidency.ro

De asemenea, PSD ar dori postul de președinte al Camerei Deputaților pentru Marcel Ciolacu.

SHARE

Liderii PNL au decis, luni seara, să reia negocierile pentru formarea unei majorități în Parlament astfel încât să reușească să treacă un guvern, dar, deși la nivel oficial declarațiile liberalilor ar favoriza o refacere a fostei alianțe cu USR, în interiorul partidului s-a discutat aplicat despre o coaliție cu PSD. Social-democrații au schimbat și ei discursul și au făcut, de data asta, public faptul că își doresc să se întoarcă la Palatul Victoria, potrivit digi24.ro. 

 

„Partidul Social Democrat își asumă și în această criză să intre la guvernare. Vom vedea înspre ce direcție duc lucrurile”, a declarat, marți dimineață, președintele PSD, Marcel Ciolacu. 

 „Am constatat că după încă zece zile de criză anumiți lideri politici au spus clar că nu poate să treacă prin Parlament un guvern minoritar, lucru pe care noi îl spunem de la începutul crizei, că indiferent dacă este un guvern USR, PNL, PSD, România nu are nevoie în acest moment de un guvern minoritar. Toate scenariile rămân deschise în continuare și cred cu tărie că întoarcerea la popor (alegeri anticipate - n.r.) este cea mai corectă”.

Citește și: De ce s-a prăbușit vaccinarea anti-COVID? Aleșii conspiraționiști și cei ce fentează legea, decisivi

„Nu avem condiții (pentru intrarea la guvernare - n.r.), nu am discutat (...) vorbesc cu toată lumea la telefon, nu am nicio reținere, indiferent din ce zonă politică vin aceste telefoane”, a spus Ciolacu, însă, potrivit informațiilor noastre, PSD va solicita chiar postul de prim-ministru în viitorul Guvern. 

 

Calculele social-democraților arată că PNL, alături de UDMR, chiar dacă i-ar convinge pe cei de la USR să revină în Coaliție, nu ar avea voturi suficiente pentru a trece Guvernul prin Parlament, din cauza grupului de parlamentari controlați de Ludovic Orban, care nu mai susțin deciziile partidului, și, se pare, și din cauză că grupul minorităților naționale nu ar fi de acord să voteze un Executiv din care ar face parte USR. 

Citește și: Ce au înțeles românii despre certificatul verde: „semnul fiarei”, „dictatură”, „stăpânii de afară” | Newsweek Romania

„Dacă nu ne dau premierul, atunci să facă guvernul cu USR, ceea ce nu pot să facă și tot la noi ajung”, au explicat, pentru Digi24.ro, surse din conducerea PSD. 

Social-democrații ar intra la guvernare cu prima gardă a partidului, și ar dori să primească ministere cheie, precum MAI, unde este vehiculat ca posibil ministru fostul premier Mihai Tudose. 

Având în vedere că sunt puse la bătaie și posturile de președinți ai Camerei Deputaților și Senatului, președintele PSD, Marcel Ciolacu, și-ar dori să ocupe locul eliberat prin demisia lui Ludovic Orban. 

O altă informație interesantă vizează posibilitatea desemnării ca prim ministru de către președintele Klaus Iohannis a unui lider PNL. Astfel, social-democrații ar putea accepta varianta Ciucă nominalizat din nou, însă refuză categoric să susțină ipoteza cu Lucian Bode în fruntea Guvernului. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te