PSD: am dublat suprafețele irigate. Realitatea: hectarele irigate, mai puține

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 15.04.2019 - 15:47

 Cifrele oficiale contrazic posterele de campanie ale partidului aflat la guvernare.

SHARE

 PSD a plătit mai multe reclame care circulă pe rețelele de socializare dar și pe diferite site-uri. Una dintre ele ne anunță că: „Guvernul PSD a dublat suprafețele irigate din România”.

Realitatea, însă, contrazice „publicitatea” pe care și-o face PSD. Potrivit singurelor cifre oficiale – aflate în posesia Institutului Național de Statistică -, „suprafața terenurilor amenjate cu lucrări de irigații și suprafața agricolă irigată, pe categorii de folosință a terenurilor”, în ultimii 20 de ani, a rămas, relativ, constantă.

Astfel, în 1997, „suprafața totală agricolă amenjată cu irigații” era de 3.089.065 de hectare. La venirea la putere a PSD, numărul de hecatre irigate scăzuse cu 40.000, ajungând la 3.046.341 de hectare. Cinci ani mai tîrziu și după tot atâția ani de guvernare PSD, numărul de hectare irigate era mai mic ca în 2012 și mult mai mic decât în 2007: 3.045.177 de hectare. Cifrele sunt în scădere și în ceea ce privește suprafața totală amenjată cu irigații  și terenul arabil amenajat cu irigații.

Nici măcar atunci când vine vorba de „suprafața agricolă irigată efectiv cu cel puțin o udare”, hectarele nu s-au dublat. În 2007, era vorba de 315.793 hectare (teren arabil), 164.535 hectare (2012) și 209.397 hectare (2017)

Dragnea despre irigații: milioane, fără număr

"Sistemul de irigaţii - vorbim de un miliard de euro până în 2020 pe care l-am stabilit împreună să fie alocat pentru această lucrare care este de o importanţă naţională strategică şi vitală pentru agricultura românească. Se vor iriga la finalul anului 2020 două milioane de hectare. Dar mai aveţi canale pentru aproape un milion de hectare, pe care o să le descoperiţi tot cum le-aţi descoperit şi pe celelalte şi pe care trebuie să le reabilităm. Deci vreau până în toamnă să ne prezentaţi programul. (...). Din păcate, de 20 şi ceva de ani s-a făcut prea puţin pentru acest sistem şi a fost devalizat. Singurul guvern care a avut curaj să înceapă un program de reabilitare înaintea noastră a fost guvernul Năstase. (...) După guvernarea Năstase s-a ales praful de sistemul de irigaţii. Asta e ceva de neiertat. Sunt bune îngrăşămintele, sunt bune şi soiurile, dar dacă nu există apă nu putem vorbi de producţii mari. Ne dă posibilitatea tuturor românilor să putem avea acces la produse româneşti, la produse curate, bune, sănătoase", a spus Liviu Dragnea.  

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -