PSD a atacat în instanță hotărârile de Guvern care restrâng participarea la mitinguri

DE Daniel Toșa | 03.08.2021 - 13:35
PSD a atacat în instanță hotărârile de Guvern care restrâng participarea la mitinguri/FOTO: Facebook/MarcelCiolacu

PSD a depus la Curtea de Apel Bucureşti o cerere în anulare împotriva prevederilor potrivit cărora numărul participanţilor la mitingurile de protest sau orice alte demonstraţii în aer liber este restrâns la100, respectiv 500 de persoane.

SHARE

PSD a depus, luni, la CAB o cerere în anulare împotriva prevederilor din Hotărârile de Guvern nr. 730/2021 şi nr. 795/2021 prin care numărul participanţilor la mitingurile de protest sau orice alte demonstraţii în aer liber este restrâns la 100, respectiv 500 de persoane.

„În cererea PSD se menţionează faptul că, „dacă situaţia epidemiologică concretă permite relaxarea, organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale cu participarea a cel mult 75.000 de spectatori, cu purtarea măştii de protecţie, este disproporţionată limitarea organizării de mitinguri şi demonstraţii cu un număr de participanţi de maximum 500 de persoane”. Astfel, printre măsurile necesare prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, Guvernul României 'include şi restricţii destinate celor care i-ar contesta activitatea politică”, se arată într-un comunicat de presă remis, marţi, AGERPRES de PSD.

Citește și: Irinel e disperat. Nu mai știe nimic despre Monica și fetiță, care au plecat din vila lui Mr. Pink

Potrivit social-democraţilor, faptul că, spre deosebire de mitinguri şi demonstraţii, în cazul evenimentelor culturale participarea este condiţionată de vaccinare sau test PCR, nu justifică restrângerea dreptului la întrunire, atât timp cât, conform informaţiilor oficiale, nu există date ştiinţifice cu privire la transmiterea/netransmiterea virusului de către persoanele imunizate.

Citește și: Primarul penal Piedone Popescu, limbaj golănesc, pe Facebook, împotriva unui critic

„Chiar pe site-ul oficial al Guvernului României - vaccinare-covid.gov.ro - se menţionează că „datele despre măsura în care o persoană vaccinată mai poate transmite virusul urmează a fi generate, colectate şi analizate în perioada următoare”. În afară de argumentele de mai sus, în cererea în anulare depusă de PSD se face referire şi la o serie de vicii de formă ale celor două hotărâri de guvern, cum ar fi lipsa unei evaluări de impact a măsurilor propuse, lipsa studiilor şi analizelor ştiinţifice cu privire la efectele sociale şi politice sau absenţa unei motivări detaliate care să respecte normele de tehnică legislativă”, a transmis PSD.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.