Proteste ample la Kiev după limitarea independenței instituțiilor anticorupție. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat miercuri la protestele în creștere din capitală promițând o nouă inițiativă legislativă pentru a întări statul de drept, potrivit The Guardian.
Proteste la Kiev din cauza legii care subminează lupta împotriva corupției. Zelenski: „V-am auzit”
Mii de oameni au ieșit în stradă pentru a doua zi consecutivă, nemulțumiți de adoptarea unei legi care reduce semnificativ autonomia agențiilor anticorupție – Biroul Național Anticorupție și Procuratura Specializată Anticorupție.
„Desigur, toată lumea a auzit ce spun oamenii în aceste zile – pe rețelele de socializare, între ei, pe străzi. Nu rămân fără ecou”, a transmis Zelenski într-un mesaj video, adăugând că viitorul proiect va garanta independența acestor instituții și va preveni influențele externe, în special cele rusești.
Even amid full scale invasion, Kyiv residents observe democratic tradition, coming out in protest of a new law yesterday.
— Kyiv. The City of Courage (@Kyiv) July 23, 2025
Showing once again that Ukraine is the polar opposite of Russia. pic.twitter.com/jxHI4MwfmW
Citește și: Putin atacă România cu „tunurile dezinformării”. Cum s-a amestecat Rusia în alegerile din România
Proteste la Kiev - Sursa foto: Profimedia images
Critici dure din partea protestatarilor și a societății civile
Mulți dintre manifestanți consideră însă că gestul președintelui este insuficient. Aceștia cer abrogarea completă a noii legi și acuză administrația că profită de contextul războiului pentru a submina democrația.
🚨BREAKING - Mass protest breaks out against President Zelensky's regime in Kyiv.
— The Patriot Oasis™ (@ThePatriotOasis) July 22, 2025
Ukraine is tired of his War with Russia and want it ended. pic.twitter.com/ODbuxznTaa
„Societatea civilă este foarte puternică în Ucraina. Din când în când, trebuie să le reamintim celor aflați la putere că noi i-am ales”, a declarat Olha Ivanova, fostă angajată în domeniul anticorupției, care a afișat o pancartă pe care scria: „V-ați pierdut mințile?”.
Citește și: Putin turează „mașinăria de război” pentru o invazie în Europa. 1.000 de tancuri noi până în 2028
Protestele s-au extins și în alte orașe, devenind cea mai amplă mișcare de contestare internă de la începutul invaziei rusești din 2022.
La Kiev, aproximativ 3.000 de persoane s-au adunat miercuri seară în fața sediului prezidențial, scandând lozinci precum „rușine”, „noi suntem puterea” și „veto legii”.
UE avertizează: „Noua lege subminează lupta anticorupție și parcursul european”
Modificările legislative aprobate marți de Rada Supremă, și semnate ulterior de Zelenski, acordă Procuraturii Generale puteri sporite, permițându-i să decidă ce cazuri pot fi investigate de agențiile anticorupție. Măsura a stârnit critici dure din partea Uniunii Europene.
„Respectarea statului de drept și lupta împotriva corupției sunt elemente fundamentale ale Uniunii Europene. În calitate de țară candidată, Ucraina trebuie să respecte pe deplin aceste standarde. Nu poate exista niciun compromis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene.
Comisarul european pentru apărare, Andrius Kubilius, a avertizat că „încrederea se pierde ușor cu o singură greșeală semnificativă” și că singura cale de a o recâștiga este „transparența și dialogul european deschis”.
Ministrul francez pentru afaceri europene, Benjamin Haddad, a adăugat: „Nu este prea târziu să se revină asupra acestei decizii. Vom fi extrem de vigilenți în această privință.”
Zelenski invocă riscul influenței ruse și cere reformarea infrastructurii anticorupție
Președintele Ucrainei susține că reorganizarea sistemului anticorupție este necesară pentru a-l curăța de posibile influențe rusești și pentru a-l face mai eficient. Miercuri, Zelenski a convocat o reuniune cu șefii instituțiilor de aplicare a legii și anticorupție, promițând reforme suplimentare.
„Cu toții auzim ce spune societatea. Vedem ce așteaptă oamenii de la instituțiile statului pentru a asigura justiția și eficiența fiecărei instituții”, a scris el pe Telegram.
Liderii societății civile din Ucraina consideră că acordul tacit de necriticare a guvernului din cauza războiului a fost anulat de această decizie controversată. Fostul consilier al Ministerului Apărării, Yuriy Sak, a spus că protestele sunt o reacție firească la orice tentativă de autoritarism.
„Este în ADN-ul nostru. Avem un simț foarte bun al limitei și al momentului în care oamenii o depășesc. Ori de câte ori vedem autoritarismul în acțiune, o sirenă silențioasă sună în mintea ucrainienilor”, a explicat Sak.
Studenți, activiști și foști angajați în domeniul anticorupției spun că vor continua protestele până când independența instituțiilor va fi garantată prin lege, iar guvernul va renunța la orice tentativă de a controla sistemul de justiție.