Preşedintele Serbiei i-a mulţumit lui Putin pentru donaţia de 11 tancuri rusești T-72 MS

DE Valentin Mirică | Actualizat: 29.11.2020 - 23:33
Tanc T-72 donat Serbiei Foto: Facebook

Armamentul rusesc va consolida capacitatea de apărare şi poziţia de neutralitate a Serbiei, a declarat preşedintele sârb Aleksandar Vucic după trecerea în revistă sâmbătă a 11 tancuri T-72 MS primite în dar de la Rusia.

SHARE

Tancurile fuseseră transportate anterior din Rusia, dar şi ruta şi data sosirii lor în Serbia nu au fost făcute publice de oficialităţile de la Belgrad.

În total, acordul de cooperare tehnico-militară dintre Rusia şi Serbia prevede o donaţie de 30 de tancuri modernizate ruseşti.

La ceremonia inspectării primului lot de tancuri primite de armata sârbă din partea Rusiei au luat parte ministrul apărării sârb Neboja Stefanovic, ambasadorul rus la Belgrad, Aleksandr Boţan-Harcenko, precum şi reprezentanţi ai comandamentului forţelor armate sârbe.

"Mulţumesc Rusiei şi preşedintelui (rus Vladimir) Putin pentru acest dar, aţi putut vedea astăzi 11 tancuri T-72MS nou intrate în dotarea armatei noastre, iar tanchiştii noştri sunt foarte mulţumiţi ... Aceasta va ajuta în mod considerabil la o mai bună pregătire de luptă a capacităţilor operaţionale, acesta este un pas semnificativ pentru forţele noastre terestre, la fel şi cele 10 transportoare blindate de tip BRDM-2 primite anterior", a declarat Vucic, adresându-se celor prezenţi la ceremonie. El a spus că aşteaptă ca Rusia să trimită şi restul tancurilor şi blindatelor promise.

"Sperăm să ne consolidăm suplimentar armata, să întărim ideea de neutralitate militară, care a devenit parte a strategiei noastre de apărare şi securitate, a convingerilor noastre politice", a subliniat preşedintele sârb.

Potrivit şefului misiunii diplomatice ruse, rezultatele interacţiunii dintre Moscova şi Belgrad sunt vizibile şi "acesta este doar începutul cooperării pentru echiparea forţelor armate ale Serbiei" în vederea consolidării neutralităţii ei militare.

Ministrul sârb al apărării i-a declarat ambasadorului rus că Belgradul va continua modernizarea şi echiparea forţelor sale armate. Ministerul Apărării sârb a confirmat la sfârşitul lunii octombrie planurile de a deschide în Serbia o reprezentanţă a Ministerului Apărării din Federaţia Rusă pentru dezvoltarea cooperării tehnico-militare între Belgrad şi Moscova, notează RIA Novosti.

Anterior, Vucic afirmase că autorităţile sârbe se gândesc la noi achiziţii de armament după cumpărarea a patru elicoptere de luptă Mi-35 de la Federaţia Rusă.

La sfârşitul lunii iulie, armata sârbă achiziţionase din Rusia 56 de vehicule de teren "Patriot".

Serbia este un importator major de armament şi echipamente militare ruseşti. Anterior, Belgradul a cumpărat şapte elicoptere Mi-17 şi Mi-35 din Rusia, primind totodată o donaţie de şase avioane MiG-29 şi zece transportoare blindate BRDM-2MS din partea Moscovei, conform RIA Novosti.

Preşedintele Vucic a spus că Serbia şi-ar dori să achiziţioneze sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-400, dar deocamdată nu-şi poate permite o astfel de achiziţie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te