Premierul Ciucă nu e de acord cu Ciolacu: Pensiile cresc cu 15% la toată lumea. Ne costă 15 miliarde

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 14.11.2022 - 18:01
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a declarat că anvelopa pentru creşterea pensiilor trebuie să fie de 15% şi a subliniat că majorarea eşalonată a punctului de pensie, vehiculată săptămâna trecută de șeful PSD, Marcel Ciolacu, este neconstituţională.

SHARE

"Anvelopa trebuie să fie de 15%, pentru că aşa mi se pare normal, ca cetăţenilor să li se poată acoperi impactul pe care inflaţia l-a produs pentru fiecare", a spus Ciucă, la Parlament.

Întrebat dacă ajutorul one-off nu va fi acordat la începutul anului viitor, premierul a răspuns că rămâne de discutat.

"Am stabilit foarte clar că măsurile sociale care au fost asumate şi stabilite pentru acest an vor continua şi anul viitor. Ca atare, acel one-off de 50 de euro la fiecare două luni va continua şi anul viitor, iar legat de ceea ce urmează să stabilim pentru valoarea cu care se măresc pensiile vă rog să aveţi încredere că vom face în aşa fel încât ele să se înscrie în cuantumul care se cuvine de la buget în procent de 15%", a afirmat Ciucă, relatează Agerpres.

Citește și: Magnatul Amazon, Jeff Bezos, își va dona miliardele în slujba omenirii

El a susţinut că este neconstituţional ca punctul de pensie să fie mărit eşalonat.

Întrebat dacă pensia minimă ar putea să crească cu o valoare mai mare, premierul a răspuns: "Nu putem să avem creşteri diferenţiate pe pensii".

Ciolacu, despre creșterea pensiilor: „Nu sunt de acord să se împartă cu un procent egal punctul de pensie la toată lumea”

Săptămâna trecută, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că „nu sunt de acord să se împartă cu un procent egal punctul de pensie la toată lumea”.

„După ce am încheiat legea cu energia, am zis să venim cu proiectul de buget. Acolo să stabilim exact procentul care va rezulta nominal o sumă pe care să o folosim la pensionari. Ne dăm toţi cu părerea că e 10%, că e 15%. Am stabilit că se va crea o anvelopă de cum ar fi o mărire de 15%, ceea ce înseamnă un efort bugetar de 15-16 mld lei.

Citește și: Raport FMI: Perspectivele economiei mondiale, din ce în ce mai sumbre. Există 4 cauze principale

Eu nu sunt de acord să se împartă cu un procent egal punctul de pensie la toată lumea. Am început discuţiile cu preşedintele şi cu Kelemen Hunor”, a spus Ciolacu.

„Să mărim în funcție de mărime pensiile. La 1.800 de lei am, avea 270 de lei, iar la 20 de mii - faceți socoteala -, vine o mărire de 3.000, nu e corect. E o situație excepțională, e o reglementare pe o perioada determinată, până depășim momentul”, a precizat liderul PSD.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te