PNL, solidar cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, agresat în Parlament de liderul de AUR

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.02.2022 - 21:20
PNL, solidar cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, agresat în Parlament de liderul de AUR. / Foto: digi24.ro

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, afirmă că derapajele trebuie aspru sancţionate, în contextul incidentului de la moţiunea simplă împotriva ministrul Energiei, Virgil Popescu. Totodată, mai multe figuri marcante din PNL și-au manifestat au condamnat agresiunea.

SHARE

"Astăzi violenţa a urcat la prezidiu în Parlament şi a luat cuvântul cu forţa. Un ministru a fost atacat explicit. Nu contează subiectul care se discuta. Este de departe cea mai mare ameninţare pentru democraţia din România din ultimii ani. Şi este o recidivă a aceluiaşi partid, după asaltul asupra Parlamentului din decembrie şi alte gesturi similare. Astfel de comportamente sunt peste orice putere de înţelegere. Regia acestor scandaluri, cu mult hate speech şi atacuri la persoană, este una evidentă. Nu putem duce în derizoriu şi nici nu putem confunda incidentul de azi cu o 'dezbatere' obişnuită sau cu un 'conflict politic'. Este nevoie de condamnare fermă din partea tuturor celorlalţi actori care participă la jocul politic şi aceste derapaje trebuie aspru sancţionate", a scris Stroe, pe Facebook.

Citește și: VIDEO Simion (AUR) îl agresează pe ministrul Energiei, în timpul dezbaterii moțiunii din Parlament

El subliniază că "oricâte nemulţumiri ar exista în societate, oricâte încercări am avea în faţă, deriva spre violenţă este inacceptabilă, iar cei care promit să rezolve problemele cu pumnii trebuie izolaţi pe scena publică".

Gigel Știrbu: Parlamentarii cu vădite ieșiri nervoase să fie supuși unor controale psihiatrice

„Ce s-a întâmplat astăzi în plenul Camerei Deputaților, când pentru prima oară un ministru este bruscat verbal și fizic de către un parlamentar care este chiar lider de partid, este o premieră absurdă și care nu trebuie să se mai repete nicodată.

Probabil, într-un atac de amnezie, uitând că se află în Parlament, și crezându-se că se află în tribuna vreunui stadion, huliganul George Simion sare la bătaie la susținătorii echipei adverse și cu bădărănie se năpustește la tribuna Camerei Deputaților și aruncă invective la adresa vorbitorului, ministrul Virgil Popescu.

Citește și: Oferta uriașă refuzată de Bănel Nicoliță pentru a apărea la Survivor. „Vreau să antrenez la Făurei”

Când nu ai argumente și nici exercițiul educației democratice, argumentul cel mai îndemână al agresorului este pumnul. Ca pe tarla, zbieri, urli , doar doar te va crede cineva… Eu consider că este foarte necesar ca parlamentarii cu vădite ieșiri nervoase, în ședințele Parlamentului, să fie supuși unor controale psihiatrice. Motivez această inițiativă , având în vedere faptul că parlamentarii nu sunt supuși controlului la accesul în instituție și pot intra înarmați sau cu alte substanțe interzise.

Și nu, în ultimul rând, dar nu mai puțin condamnabil, în plin vârf al valului 5 al pandemiei Covid , deși te pretinzi a fi lider de partid parlamentar, nu respecți reguli de minimă igienă si de bun-simț și țipi isteric la câțiva centrimetri de fața unui ministru, expunându-l la îmbolnăvire, și aici nu vorbesc neapărat de Covid...

Sper ca Biroul Permanent al Camerei Deputaților să ia de urgență măsuri și să aplice sancțiuni severe (chiar până la interzicerea accesului la ședințele publice ale Parlamentului pe o perioadă determinată) pentru ca astfel de ieșiri huliganice să nu se mai întâmple!!!

Citește și: Noi imagini din satelit: O uriașă bază rusească, golită. Echipamentul, mutat la granița cu Ucraina

Fostul ultras și lider de galerie George Simion, ajuns deputat în Parlamentul României atârnând de coada unui partid care nu are nimic în comun cu democrația și societatea civilizată, ci totul în comun cu tacticile de hărțuire și intimidare ale anilor ’30, când milioane de cetățeni au fost victima abuzurilor fizice și psihice ale legionarilor, a adus astăzi teroarea în Parlamentul României, în plin secol XXI. Suspicionat, pe bună dreptate, că reprezintă agentul de influență al unor puteri străine ostile României și aliaților săi euro-atlantici, George Simion se face vinovat, de astăzi, de infracțiuni de drept comun, ca orice mic borfaș certat cu legea – intimidare, violență, agresiune fizică.

Orice zi în care un golan precum George Simion este liber și orice zi în care acest borfaș mic, dar cu pretenții mari, își spune deputat și vorbește de la tribuna Parlamentului este o zi pierdută pentru România și pentru democrația noastră”, a scris pe Facebook și de deputatul PNL Gigel Știrbu.

Citește și: VIDEO După ce a demisionat, Cioloș a anunțat că nu mai candidează, din nou, la șefia USR

Sebastian Burduja: Violența este ultimul refugiu al incompetenței

„<Violența este ultimul refugiu al incompetenței>. Asta spunea celebrul scriitor Isaac Asimov, un evreu genial care s-a distins în America, după ce părinții lui au fugit din Rusia bolșevică în căutarea libertății.

Cuvintele lui Asimov se aplică perfect momentelor regretabile de astăzi din Parlamentul României. Dincolo de violența gesturilor în sine, vorbim de un atentat la democrația românească și la autoritatea statului român. Este aceeași tactică aplicată constant de sovietici, încă de acum 70 de ani: îndepărtarea cetățenilor de instituțiile democrației prin erodarea încrederii lor în stat și în autoritate. Astfel, atacurile din Parlamentul României, care ar trebui să fie templul democrației românești, nu un stadion de liga a III-a, nu sunt deloc întâmplătoare.

Delegitimarea democrației românești, strigătele permanente, lipsa dezbaterii de substanță și mutarea atenției publice pe circ, nu pe adevăratele probleme ale românilor, toate acestea sunt parte dintr-un plan. Iar cei care l-au făcut știu ce fac și în niciun caz nu au în minte binele românilor.

De aceea trebuie luat atitudine. Prin vocea liderului de grup, Gabriel Andronache, PNL a anunțat deja că va propune modificarea Regulamentului Camerei Deputaților pentru a nu mai permite astfel de derapaje grave. În joc este viitorul democrației românești”, a comantat pe Facebook și deputatul Sebastian Burduja. 
 

Mircea Fechet: AUR nu este nimic altceva decât o formațiune nefrecventabilă și toxică

„Ce s-a întâmplat astăzi în Parlamentul României este inadmisibil și fără precedent. Președintele unui partid parlamentar l-a agresat fizic pe ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Condamn ferm această atitudine. Violența nu a fost nicicând o soluție și cei care recurg la așa ceva în plenul Parlamentului sunt cei fără argumente. Episodul de astăzi ne arată că unii nu înțeleg că democrația înseamnă o dezbatere pe idei, nu pe forță fizică.

George Simion a depășit astăzi o nouă limită și a arătat încă o dată că AUR nu este nimic altceva decât o formațiune nefrecventabilă și toxică”, a spus și ministrul Mediului Mircea Fechet.
 

Marian Crușoveanu: Huliganul Simion a arătat încă o dată la ce se pricepe cel mai bine, la violență

„Condamn ferm modul în care parlamentarul AUR, George Simion, l-a agresat pe ministrul energiei, Virgil Popescu.
Astăzi, la dezbaterea moțiunii simple, am asistat la o scenă total dizgrațioasă. În timp ce ministrul energiei prezenta soluțiile Guvernului și măsurile adoptate pentru protejarea românilor în fața creșterii prețurilor la energie și gaze, huliganul Simion a arătat încă o dată la ce se pricepe cel mai bine: la violență. Tipul acesta de comportament nu va rezvolva problema facturilor românilor, nici nu le va ține de cald în case.

Acest comportament huliganic împinge AUR într-o zonă a extremismului care, mai devreme sau mai târziu, va fi izolat, pe scena politică românească. Se pare că domnul care se recomandă ca având un masterat în istoria comunismului a fost inspirat de torționari, pentru că nu înțelege că democrația se bazează pe dezbatere, nu pe puterea pumnului. Să ne aducem aminte că acum câteva zile, în Spania, comportamentul lui Simion a fost amendat cu 3000 de euro. Cu siguranță, comportamentul de astăzi ar trebui amendat aprig și în Parlamentul României.

Pe scurt, dacă te cheamă George și îl agresezi pe Virgil pe stradă, în cel mai bun caz te alegi cu amendă, în cel mai rău caz, cu închisoarea. Iată că parlamentarul Georgică, în timp ce agresează un demnitar al statului român, este protejat de imunitate. Nu fi ca Georgică!

P.S. În timp ce domnii de USR ar fi trebuit să își susțină astăzi moțiunea în Parlament, preocuparea lor a fost disputa de putere în interiorul partidului. USR îmbătrânește peste noapte și arată cât de pricepuți sunt la crize, în timp ce AUR joacă popice cu electoratul lor”, a comentat pe pagina sa de Facebook și deputatul PNL Marian Crușoveanu.
 

Gheorghe Pecingina: Legitimizarea violenței nu își găsește în niciun context justificare

„Gestul reprobabil al liderului AUR, făcut astăzi, la tribuna Parlamentului, reprezintă modus operandi, marcă înregistrată a acestui partid profund nedemocratic. Însuflețirea maselor, prin acte de violență, pe fondul unei crize, reprezintă un precedent periculos la adresa democrației.

Parlamentarii se bucură de un mandat reprezentativ dat de cetățeni, iar una dintre garanțiile pentru independența în acțiune a demnitarului este irevocabilitatea acestuia. Însă, legitimizarea violenței nu își găsește în niciun context justificare”, este de părere și deputatul PNL Gheorghe Pecingina.
 

Ervin Molnar: Ceea ce s-a petrecut depășește normalitatea vieții sau luptei politice

‼️Condamn cu tărie incidentul provocat astăzi în plenul Parlamentului României de liderul AUR, George Simion, prin proferarea de insulte la adresa ministrului Energiei și chiar bruscarea acestuia.
 
‼️Ceea ce s-a petrecut astăzi chiar de la tribuna Parlamentului depășește normalitatea vieții sau luptei politice, evocând vremuri în care agresiunea și intimidarea erau la ordinea zilei și pe care le credeam apuse.

❗️Potrivit articolului 235 din Regulamentul Camerei Deputaților, în dezbaterile parlamentare, aleșii sunt obligați să respecte normele de conduită, de curtoazie și disciplină parlamentară și să nu folosească expresii injurioase.
În baza Regulamentului amintit, cer public Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi întocmirea unui raport în vederea aplicării de sancţiuni în acest caz”, a scris pe Facebook și deputatul PNL Ervin Molnar.

Şedinţa de plen de luni a Camerei Deputaţilor, în care se dezbătea moţiunea simplă a USR, a fost suspendată, după ce discursul ministrului Energiei, Virgil Popescu, a fost întrerupt de George Simion, lider al AUR, care a mers la tribună şi l-a luat de braţ, având şi un schimb de replici cu Popescu.

După întrunirea Comitetului liderilor de grup, şedinţa a fost reluată, însă fără participarea ministrului Energiei, deputaţilor PSD, PNL, UDMR şi minorităţi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te