PNL, în prag de război

DE Mircea Marian | Actualizat: 17.12.2021 - 09:55
O RELAȚIE COMPLICATĂ Florin Cîțu a acceptat cu greu să îl lase în față pe Nicolae Ciucă. Totuși, acesta s-a impus ca premier, cu sprijinul lui Klaus Iohannis - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

La un an după ce a obținut un scor foarte bun în alegerile locale și parlamentare, PNL pare a fi în pragul unui război intern.

SHARE

Situația este atât de proastă încât PSD-ul era îngrijorat că mulți liberali vor sabota guvernul condus de senatorul PNL Nicolae Ciucă. 

Fostul șef al partidului, Ludovic Orban, își face un alt partid, actualul președinte, Florin Cîțu, a fost exilat la conducerea Senatului și și-a răcit relația cu Klaus Iohannis, iar formațiunea este divizată în nenumărate tabere, fără niciun lider. 

Public, liberalii își declară alianța strânsă cu președintele României, dar sunt semne că aceste afirmații sunt tot mai formale. 

Newsweek România vă prezintă un tablou al polilor de putere din interiorul PNL. Acestea sunt grupările care au rămas în partid, după ce Ludovic Orban a plecat cu alți 16 parlamentari.

Cîțu&Vîlceanu: fostul premier nu are o bază de susținători în partid, așa cum avea Orban, care se spune că îi știa personal nu doar pe cei 1.200 de primari PNL, ci și pe o mare parte din cei 14.000 de consilieri. 

Neavând controlul bugetului, Cîțu nu mai poate manevra primarii PNL. 

În acest moment, singurul său susținător cert este secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, căruia a reușit să-i asigure șefia ministerului care gestionează fondurile europene. 

Nicolae Ciucă: Noul premier este și el rupt de partid - a devenit senator, ales în circumscripția Dolj, în 2020, după ce până atunci a fost șef al Statului Major al Apărării, dar este puternic sprijinit de Klaus Iohannis.

Public, nu se știe ca Nicolae Ciucă să aibă vreun prieten sau aliat în PNL. Fără experiență politică, rămâne de văzut în ce măsură va dori să controleze partidul sau în ce măsură liderii formațiunii se vor impune în fața sa.

Ciucă este vicepreședinte al liberalilor și a făcut parte din grupul care l-a susținut pe Cîțu în competiția cu Orban. 

Ilie Bolojan: Atotputernic în Bihor, dar nu mai are pe nimeni în Guvern. Inițial s-a discutat ca Marcel Boloș, apropiatul său, să preia fondurile europene în guvernul PSD-PNL-UDMR, dar acest minister a ajuns la Vîlceanu. 

Relația sa cu Iohannis este rece din motive neclare, nu are aliați nici în Ardeal. Cîțu l-a pedepsit fiindcă i s-a opus constant, tăind ajutorul pentru încălzire care trebuia să ajungă la Oradea. 

Bolojan are o relație tensionată și cu UDMR, care controlează Ministerul Dezvoltării, minister care gestionează PNDL III. Însă primarul PNL al municipiului Oradea, Florin Birta, este și el vicepreședinte al liberalilor, iar acțiunile sale s-au sincronizat mereu cu cele ale lui Bolojan. 

Fidelii lui Iohannis: Parlamentarii PNL Alina Gorghiu și Alexandru Muraru sunt considerați a fi cei mai credincioși oameni ai președintelui, în PNL. 

Sorin Cîmpeanu a rămas ministru al Educației în primul rând datorită susținerii șefului statului.

Însă criza politică din această toamnă a arătat că tot mai mulți lideri liberali – Florin Cîțu, în primul rând - nu mai vor să-l asculte pe șeful statului și, chiar dacă nu-l sfidează în public, evită să pună în practică indicațiile Cotroceniului. 

Primarii care n-au putut demisiona: În PNL au rămas mai mulți aleși locali care și-au exprimat opțiunea pentru Ludovic Orban, dar nu au plecat după acesta fiindcă și-ar fi pierdut mandatul. Ioan Popa, primarul Reșiței, și Romeo Dunca, președintele CJ Caraș-Severin, au criticat deschis alianța cu PSD. 

Dunca a spus că ar părăsi PNL și a susținut că Bolojan i-ar fi transmis că trebuie să-și caute partid. În București, șeful organizației, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a anunțat că vrea să mențină alianța cu USR la nivel local. 

Baronii: Clujul, controlat de Emil Boc, sau Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur, sunt două exemple de structuri autonome, dar care n-au dat semne că ar dori să se rupă de partid. Nici Boc, nici Flutur nu au ieșit de pe linia sugerată de Iohannis în timpul crizei. 

Flutur a fost recompensat cu Ministerul Mediului de Afaceri, pe care l-a primit unul dintre apropiații săi. Boc este recompensat prin susținerea financiară a visului său: metroul din Cluj, un proiect a cărui valoare tocmai a sărit de la un miliard de euro la 1,7 miliarde de euro. 

Ar putea fi încadrat în acest grup și Lucian Bode, ministru de Interne și șef al PNL Sălaj. El ar face parte din ceea ce Ludovic Orban a denumit „grupul de la Sălaj“, județ din care mai provin Eduard Hellvig, șeful SRI, și Daniel Buda, europarlamentar. 

Disidenții anti-Cîțu: În PNL există un grup de disidenți care nu vor să plece după Ludovic Orban, dar îl critică, dur și constant, pe președintele partidului, Florin Cîțu.

Dan Motreanu, președinte PNL Giurgiu, a fost primul care s-a remarcat prin această linie, i-au urmat europarlamentarul Mircea Hava și Raluca Turcan, fost ministru al Muncii și șefă a organizației din Sibiu. Motreanu și Turcan au cerut deschis demisia lui Cîțu de la șefia PNL.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te