Pilda despre profesori la care Rareș Bogdan a blocat comentariile: Vreau să predau în cel mai sărac

DE Daniel Toșa | Actualizat: 30.05.2023 - 14:28
Pilda lui Rareș Bogdan despre profesori - Foto: Facebook/ Rares Bogdan

Europarlamentarul Rareș Bogdan se poziționeză alături de profesori în protestul lor printr-o „pildă japoneză” ce semnalează o distanțare tot mai mare față de președintele României, portretizat în imaginea „împăratului” la care dascălii nu trebuie să se încline.

SHARE

„Știați că, în Japonia, singurii care nu sunt obligați a se închina în fața împăratului sunt dascălii? Motivul e că japonezii susțin că fără dascăli nu pot exista împărați”.

Pilda lui Rareș Bogdan despre profesori

…și o mică poveste, tot din Japonia. 1905, bătălia de la Tushima. Împăratul il întreabă pe amiral: Ce vrei să îți dau? Bani, ranguri? El răspunde: „Măria Ta, vreau să predau Istoria în cel mai sărac sat al Japoniei ca simplu dascăl”, scrie europarlamentarul liberal pe pagina sa de Facebook.

Ojigi, salutul japonez prin înclinare, reprezintă o tradiție străveche și esențială în cultura niponă. Acest gest solemn exprimă respectul, rangul în societate și politețea unei persoane față de alta în timpul întâlnirilor și interacțiunilor sociale. Înclinarea este utilizată și pentru a exprima recunoștință sau scuzele.

Citește și: Profesorii merg la președintele Klaus Iohannis. Negocierile de la guvern au eșuat

Mesajul „codat” a lui Rașeș Bogdan pare să fie îndreptat spre președintele Klaus Iohannis, „primul profesor al țării” de la care se așteaptă soluția magică în rezolvarea problemei din educație care ține de mai bine de o săptămână deja, după ce toate rundele de negocieri cu reprezentații Guvernului României au eșuat.

Europarlamentarul pare să se fi „temut” de reacția urimăritorilor săi, așa că a decis să blocheze comentariile și la aceste „pilde”.

Citește și: În ce condiții elevii se pot înscrie la BAC, deși profesorii fac grevă. Care e poziția ministerului

Negocierile cu Guvernul Ciucă au eșuat. Greva generală din educație continuă

Sindicaliștii din Educație au transmis că vor continua greva, după discuțiile cu premierul Nicolae Ciucă. Guvernul a respins majorarea salarială. Ei au cerut o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a anunțat că îi primește la Palatul Cotroceni.

Profesorii îi cer președintelui Klaus Iohannis să intervină de urgență. Sunt peste 15.000 de profesori care protestează în Piața Victoriei. 

Pe lângă profesori, și alte categorii profesionale au decis să își ceară drepturile în stradă. Polițiștii de penitenciar fac marți grevă japoneză. Însă au anunțat o altă formă mai dură de protest pentru zilele următoare. 

Miercuri, angajații din penitenciare vor face exces de zel. Iar acest lucru înseamnă blocarea activității acestor unități de detenție.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te