Partidele, la consultări cu Iohannis. Președintele: Nu doresc un pact cu PSD

DE Alexandru Pop | Actualizat: 24.10.2018 - 16:24
Klaus Iohannis se întâlnește cu partidele. Foto Inquam Photos/Octav Ganea
Klaus Iohannis se întâlnește cu partidele. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis discută miercuri cu reprezentanţii partidelor parlamentare pe tema legislaţiei din domeniul justiţiei, întâlnirile fiind programate începând cu ora 15:00.

SHARE

UPDATE: „Legile justiției, în forma în care sunt astăzi, trebuie îmbunătățite și trebuie modernizate. Interesul meu este să avem legile corectate și să asigurăm independența justiției. Este obligatorie reluarea ciclului legislativ, dar e nevoie de o legiferare transparentă, responsabilă, care să ducă la modernizare. E nevoie de discuții cu CSM, nu ca până acum, când avizele CSM au fost ignorate, este nevoie de consultări cu toți partenerii din sistem. Și este nevoie de o înțelegere între partidele parlamentare, pentru a relua acest ciclu legislativ”, a declarat Klaus Iohannis, înainte de începerea consultărilor. 

Acesta a declarat că nu dorește nici un pact cu PSD-ul pe tema justiției. „Nu știu cum a apărut ideea, dar cred că s-a înțeles greșit. Eu vreau să fiu văzut ca un mediator între partidele politice parlamentare. Nu doresc nici un pact. Eu doresc ca ei să se înțeleagă, să reia procesul legislativ pe justiție, pentru a face legi care să ajute realmente sistemul juridic din România”, a arătat șeful statului. 

_________________________________________

UPDATE: PSD a decis să participe la consultările de la Cotroceni. Din delegație fac parte Liviu Dragnea, Florin Iordache, Robert Cazanciuc, Șerban Nicolae și Eugen Nicolicea. 

Liviu Dragnea a susținut că, deși va merge separat de ALDE, cele două partide vor avea același mesaj.

________________________________________


UPDATE: PSD participă la consultări cu o delegație de 5 persoane, dintre care președintele partidului, Liviu Dragnea, și șeful comisiei speciale pentru legile justiției, Florin Iordache. În ședința care se desfășoară acum în biroul lui Dragnea urmează să fie stabiliți și ceilalți membri ai delegației.

Se discută, de asemenea, mandatul cu care delegația PSD va merge la Cotroceni și ce vor face social-democrații dacă președintele Iohannis le va pune pe masă un acord pe justiție, Dragnea nefiind de acord să semneze un asemenea document.

_________________________________________

Consultările vor dura jumătate de oră cu fiecare partid. Primii invitaţi sunt reprezentanţii PSD, urmaţi de cei ai ALDE, PNL, USR, UDMR, PMP şi de Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale. Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane.

PSD a decis inițial că nu va participa la consultări, dar în cele din urmă Liviu Dragnea a decis să meargă la Cotroceni, împreună cu Florin Iordache. În schimb, există discuții aprinse în PSD dacă liderul partidului va semna sau nu un pact pe justiție, ce ar urma să fie propus de către Klaus Iohannis. .

Pe de altă parte, partenerul din coaliția de guvernare, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi seară, că va participa la consultările de la Cotroceni, precizând că punctul de vedere al ALDE este structurat de multă vreme. „Statul de drept înseamnă a avea în centru cetăţeanul şi drepturile lui”, a declarat Tăriceanu, care a precizat că şi-ar dori să se găsească ”un teren comun de discuţie şi de înţelegere”.

Întrebat dacă ar accepta ideea unui pact pe justiţie între partide, acesta a precizat că nu ar refuza-o, dar că este important ce va conţine acest pact. „Nu aș refuza de plano această idee. Dar nu putem ca un pact să vizeze o înțelegere pe o bucățică. Garantarea drepturilor și libertăților trebuie făcut de legislativ și de instituții, dar nu printr-o filieră nesănătoasă”, a arătat președintele ALDE.

La rândul său, preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, spune că, dacă parlamentarii nu se aşează la masă şi nu generează propuneri de modificare a legilor Justiţiei, dacă nu sunt respectate recomandările Comisiei de la Veneţia, atunci România o să intre în coliziune cu Uniunea Europeană, precizând că există riscul unei rezoluţii împotriva ţării noastre privind suspendate fondurile europene.

Ludovic Orban a declarat, marţi seară, la TVR 1, că PNL va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţia formată din cinci persoane, mandatul partidului fiind transpunerea în legislaţie a recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

„Am fost invitaţi cu o delegaţie formată din cinci oameni. Mandatul nostru este prestabilit prin decizia Biroului Executiv şi este foarte simplu: o transpunere în legislaţie a recomandărilor Comisiei de la Veneţia, iar pe legile justiţiei, de asemenea, de reluare practic a dezbaterii pe Codul Penal şi pe Codul de Procedură Penală pe toate articolele declarate neconstituţionale. Avem şi o solicitare suplimentară adresată Curţii Constituţionale şi anume aceea de a amâna analiza sesizării noastre de neconstituţionalitate până la analiza de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a întrebărilor preliminare formulate de noi. Am formulat cinci întrebări preliminare referitor la Codul Penal şi am solicitat Curţii Constituţionale să trimită aceste întrebări Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru a se pronunţa”, a afirmat Ludovic Orban.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te