PNL, USR-PLUS și UDMR, acord: Cîțu, premier și Orban, președintele Camerei. Surpriză la Dezvoltare

DE Valentin Mirică | Actualizat: 19.12.2020 - 21:03
Declarații post-negocieri/FOTO: digi24.ro

Liderul PNL Ludovic Orban a declarat vineri seară, la finalul negocierilor cu USR PLUS pentru formarea unei coaliţii, că Florin Cîţu este candidatul pentru funcţia de prim-ministru, preşedinţia Camerei revine PNL iar cea a Senatului, USR-PLUS. UDMR ia un minister foarte dorit.

SHARE

Guvernul va avea doi vicepremieri, şi 18 ministere, dintre ele 9 vor fi conduse de PNL, 6, de reprezentanţi USR-PLUS şi 3 vor fi conduse de reprezentanţi ai UDMR.

”Cele 3 formațiuni politice au ajuns la o înțelegere în ceea ce privește structura Guvernului și pozițiile care vor fi ocupate de cele 3 formațiuni pentru cele mai importante funcții în stat. Florin Cîțu este candidatul la funcția de prim-ministru susținut de PNL, UDMR și USR-PLUS.

Președintele Senatului va aparține unui candidat de la USR-PLUS, președinția Camerei va merge la PNL.

Vom avea 2 vicepremieri și un guvern cu 18 ministere: 9 ministri pentru PNL, 6 de la USR-PLUS, 3 la UDMR.”, a spus Ludovic Orban.

Ministerele pe care le vor ocupa liberalii în viitorul Guvern Florin Cîțu: Aparare, Externe, Finante, Interne, Educatie, Energie, Agricultură, Cultura și Muncă. 

Orban a făcut aceste declarații alături de Florin Cîţu, propus premier, precum şi liderii USR PLUS Dan Barna şi Dacian Cioloş, şi liderul UDMR Kelemen Hunor.
 
Copreședintele USR PLUS Dan Barna a declarat că ministerele pe care le va ocupa USR PLUS în Guvernul Florin Cîțu sunt:
 
- Justiție
- Transporturi
- Sănătate
- Cercetare, inovare și digitalizare
- Economie
- Antreprenoriat și IMM
 
”Contrar a ceea ce probabil credeau mulţi că va fi o negociere dificilă, dură, cu certuri, iată că după negocieri am reuşit să oferim o structură de Guvern suplă , cu 18 ministere. Justiţia,  pentru că avem mai multe proiecte în programul nostru de guvernare pe care vrem să le implementăm la Justiţie. Fondurile Europene, inclusiv PNDR care va aduce miliarde de euro României. Ministerul Economiei, antreprenoriat şi turism am ţinut foarte mult să îl avem pentru că trebuie să găsim soluţii pentru HORECA şi antreprenoriat.
 
Cercetarea, inovarea şi digitalizarea l-am pus într-un singur minister. Negocierile nu s-au finalizat. Vom continua discuţiile pentru a finaliza programul de guvernare, însă eu zic că e a fost mai greu a trecut”, a declarat și Dacian Cioloș. 

”Am avut discuţii principiale în ceea ce priveşte o coaliţie care va dura 4 ani de zile, după 8 ani în care am avut 12 guverne. Sunt sigur că vom reuşi să avem locuri de muncă, să investim în sănătate, în educaţie şi ne-am asumat să participăm la formarea majorităţii parlamentare şi exercitarea atirbuţiilor din Executiv.

Vom asuma 3 ministere – Ministerul Dezvoltării, unul important pentru a reduce decalajele de dezvoltare, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor, dezvoltarea durabilă înseamnă să avem grijă de mediu de ceea ce am moştenit şi trebuie să lăsăm copiilor noştri. Ministerul Sportului şi Tineretului este unul important, pentru că fără tineret şi sport nu poate fi gândită o societate modernă”, a arătat președintele UDMR, Kelemen Hunor. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te