Premierul Orban: „CCR nu vrea dreptate în sistemul de pensii”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 06.05.2020 - 20:18
Ludovic Orban Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban susține că Curtea Constituțională "nu vrea să existe dreptate în sistemul de pensionare" și acuză un conflict de interese, întrucât magistrați CCR sunt ei "înșiși beneficiari de pensii speciale".

SHARE

El a comentat miercuri seară decizia Curții Constituționale referitoare la pensiile speciale, potrivit căreia nu vor fi anulate, după cum au decis, miercuri, magistrații Curții Constituționale.

"În ce privește decizia de neconstituționalitate a legii inițiate de PNL care a reglementat desființarea pensiilor speciale, și prin această decizie CCR a arătat că nu vrea să existe dreptate în sistemul de pensionare, că urmărește să mențînă un sistem privilegiat de calcul al pensiilor pentru categorii care de-a lungul timpului au beneficiat de legi speciale, care au permis un calcul diferit față de cel pe principiul contributivității.

Că Partid Național Liberal am susținut constant necesitatea că principiul care să stea la baza calculul pensiei să fie cel al contributivității, singurul care e just și legitim. Că singură excepție pe care o susținem este privitoare la pensiilor de serviciu ale cadrelor militare, care sunt toată viață în slujba țării, din păcate acest nou demers de a încerca să punem ordine în sistemul de pensii a fost zădărnicit de o CCR care conține oameni care nici măcar nu ar trebui să judece astfel de sesizări, pentru că ei înșiși sunt beneficiari de pensii speciale și se află într-un vădit conflict de interese", a declarat prim-ministrul Orban miercuri.

Întrebat ce urmează să facă PNL în acest caz, premierul a spus că așteaptă motivarea Curții, iar apoi se va încerca schimbarea legii, însă țînând cont de observațiile CCR.

"Vom vedea motivarea CCR pentru ambele decizii (și cea referitaore la amenzile aplicate în perioada stării de urgență - n.red.) și, sigur, în privința legii de desființare a pensiilor speciale vom încerca să refacem legea țînând cont de observațiile Curții Constituționale, cu același obiectiv: de a aduce într-un sistem de contributivitate pensiile care sunt calculate într-un mod diferit de modul de calcul al pensiilor pe principiul contributivității, iar în privința amenzilor vom caută o cale legală care să permită autorităților să poată lupta în mod eficient împotriva celor care nu respectă regulile și pun în pericol pe ceilalți cetățeni", a adăugat șeful liberalilor.

Pensiile speciale nu vor fi anulate, au decis, miercuri, magistrații Curții Constituționale.

CCR a admis sesizările Înaltei Curți de Casație și Justiție și Avocatului Poporului asupra Legii privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu și indemnizațiile pentru limita de vârstă, precum și pentru reglementarea unor măsuri în domeniul pensiilor ocupaționale, au precizat, pentru Agerpres, surse din CCR.

CCR arată că vină aparține Parlamentului, care nu a adoptat legea în procedura legală, în ședința comună a celor două camere.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te