Noul ministru de Finanțe, Adrian Câciu, propunea să se angajeze încă 150.000 de bugetari

DE Mircea Marian | Actualizat: 23.11.2021 - 10:28
Adrian Caciu Foto: Captura video

Noul ministru de Finanțe, Adrian Câciu, s-a manifestat în repetate rânduri ca un adversar al multinaționalelor și un apărător al salariilor mari în sectorul bugetar. În plus, în 2021, susține că Constanța poate fi cel mai mare port din Europa.

SHARE

În februarie 2021, la DCNews, Câciu i-a spus moderatorului că dacă România ar finaliza autostrada Comarnic-Brașov, Constanța ar putea deveni cel mai mare port european. 

Citește și: Valeriu Gheorghiță: Există un scenariu catastrofal al unei tulpini care să evite răspunsul imunitar

„Drumul Mătăsii se întrerupe la Constanța și ajunge la Rotterdam. Vapoarele trebuie să ocolească toată Europa ca să ajungă la Rotterdam, pe când, dacă am avea autostradă, portul Constanța ar deveni cel mai important port european”, a spus Câciu. 

În noiembrie 2016, pe blogul său, el propunea creșterea salariilor bugetarilor: „Creșterea nivelului salarizării bugetare la un nivel peste medie al salariului, la nivel național, cu scopul creării unei presiuni pe piața privată a muncii în ceea ce privește masa salarială existentă, dar și cu scopul atenuării riscurilor de apariții a unor disfuncții majore în funcționarea unor sisteme strategice ale statului român (sănătate, educație, cultură, apărare etc)”. 

În decembrie 2019, el susținea că este criză de personal în sectorul public: „Nu avem profesori destui, domnilor, nu avem medici destui, domnilor, nu avem polițiști, nu avem inspectori la protecția consumatorului, nu avem inspectori în ANAF, nu exista destul personal vamal, nu exista destui magistrați și nici personal auxiliar, nu exista nici procurori destui, nu exista evaluatori de fonduri europene destui, nu exista cercetători destui etc (...) Știți ca e criza de forță de muncă și în zona de securitate a României? Probabil ca vrem sa ne trezim cu situații tragice ca în alte tari”. 

În consecință, el cerea să fie angajați la stat încă 150.000 de bugetari: „In loc sa dai afara 60 mii de bugetari, ar trebui sa angajezi cel puțin 150 mii de oameni, care sa lucreze în domeniile de care va zic”. 

În ianuarie 2017, când Liviu Dragnea declanșase o ofensivă verbală împotriva multinaționalelor și le acuza că scot oamenii în stradă, la proteste, Câciu titra: „Nu, domnule corporatist, nu vei fi taxat suplimentar! Vei fi doar impozitat corect”. 

În 2020, el îl ataca pe Orban cu acuzația că ar favoriza multinaționalele: „Cine ia banii copiilor si pensionarilor si îi dă la multinationale pentru a distruge piața muncii din România si a lasa angajatii actuali cu pensii diminuate in viitor nu numai ca nu are ce căuta in functii de decizie dar va răspunde pentru sfidarea celor 9 milioane de persoane de care isi bate joc”. 

În plus, în ianuarie 2021, el spunea că pensionarii care se reangajează la stat ar trebui să renunțe la pensie.

Citește și: VIDEO Șoșoacă, nou circ cu masca în Senat. Și-a pus-o după ce un senator a sunat la 112 din plen

Din punctul meu de vedere, în momentul în care te angajezi la stat, pensia ar trebui să se suspende. Contribui, când termini cu statul, se plătește mai mult ceea ce ai contribuit, dar mi se pare incorect ca pensia să se cumuleze cu salariul, fie că pensia este specială sau este cea de limită de vârstă. Putem să vedem niște situații în care o persoană ajunge să câștige mai mult decât președintele României. Ori ajungem în anumite situații în care astfel de cazuri de la un anumit nivel încolo se pot impozita și pot să echilibreze tot ce înseamnă masa pensionarilor speciali sau nu, ori facem alte restricții, adică suspendarea pensiei", a declarat Adrian Câciu la RealitateaPlus. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te