PNL îl va susține pe Marcel Ciolacu, care își asumă „Legile austerității”. Au fost puse și condiții

DE Florin Budescu | Actualizat: 04.09.2023 - 16:08
Nemulţumiri în Coaliţie - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

PNL susţine în principiu măsurile de austeritate, dar încă nu ştie exact care sunt acestea. Urmează la ora 17.00 o şedinţă a Coaliţiei, în care se va discuta acest lucru. Decizia a fost luată astăzi dimineață, în ședința conducerii liberalilor.

SHARE

UPDATE Întrebat dacă ia în calcul să iasă de la guvernare, Ciucă a respins ideea și a spus că ”votul de azi privind aprobarea angajării răspunderii e cel care confirmă decizia PNL pentru continuarea guvernării. Faptul că discutăm, că sunt dezbateri în PNL, arată că suntem un partid viu, fiecare are argumente. Asta nu înseamnă că la final nu avem o abordare la care se aliniază întregul partid. Disciplina de partid trebuie să funcționeze”.

PNL a pus câteva condiții, cum ar fi eliminarea impozitului de 1% pe proprietățile care au valoare însumată mai mare de 500.000 euro, eliminarea plafonului pentru taxarea profesiilor liberale, eliminarea creșterii impozitului pe dividende de la 8% la 10%.

Guvernul ar urma să-şi asume răspunderea în Parlament pe tema acestor măsuri de austeritate, dar PNL doreşte să afle exact care sunt acestea, pentru că unele circulă pe surse, în presă.

„Nu aduce Ciolacu, prim-ministrul, într-o mapă sigilată, închisă, vine, o trânteşte în Parlament, nimeni nu ştie ce cuprinde, trece şi fug cu ea repede la Guvern", spusese premierul Marcel Ciolacu, sâmbătă.

Nemulţumiri în Coaliţie

Dar exact asta pare că se întâmplă în prima zi a sesiunii parlamentare de toamnă.

„Important este ce scrie şi care sunt măsurile, spiritul liberal vine din aceea că redimensionezi administraţia, care este una dodoloaţă şi pe alocuri ineficientă.

Asta face liberalul, ajustează aparatul bugetar, astfel încât să fie mult mai puţine cheltuielile statului şi nu afectează mediul privat.

Citeşte şi: Iohannis: „Nu există riscul intrării într-un scenariu de austeritate. Soluţia, creşterea colectării”

Eu asta aştept de la proiectul de angajare a răspunderii şi sunt convinsă că nu vor fi probleme la nivel parlamentar”, a spus ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Mai mulţi liberali s-au întâlnit duminică şi au spus, în şedinţa cpnducerii PNL, că nu vor vota în alb pachetul de măsuri fiscale, fără să existe o discuţie înainte, în Coaliţie şi în Guvern, în urma cărora să cunoască toate măsurile pe care premierul Ciolacu vrea să-şi asume răspunderea, în plenul Legislativului.

Citeşte şi: Val de angajări la stat, înainte de „austeritatea” promisă de Ciolacu. 3 posturi, la Cancelaria sa

În ședința aceasta de duminică seară, s-a vorbit despre impactul asupra electoratului liberal, pe care le-ar avea aceste măsuri, care afectează mediul privat.

Mai mulți parlamentari PNL i-ar fi reproșat ministrului de Finanțe, Marcel Boloș că nu a comunicat la timp partidului măsurile de austeritate și că a ascultat mai mult vocea PSD.

„Toate deciziile fiscale trebuie luate prin vot în Biroul Politic Național al PNL. Nu se pot lua în cerc restrâns împreună cu PSD. Am cerut măcar scoaterea supraimpozitării contractelor part-time, să primească și PNL satisfacție”, i-ar fi spus parlamentari PNL lui Nicolae Ciucă și Marcel Boloș.

Ce a spus Ciucă la finalul Biroului Politic

Am avut discuții la nivelul liderilor PNL și am prezentat cât se poate de clar care sunt măsurile fundamentale pe care PNL le-a susținut și vrea să le susțină pentru angajarea acestei răspunderi.

Elementele fundamentale sunt trei la număr: reducerea cheltuielilor bugetare, reducerea evaziunii fiscale și măsurile fiscale.

Complementar la acestea, în detaliu, PNL a susținut și continuă să susțină menținerea cotei unice de impozitare, va continua să susțină intreprinzătorii privați, mediul economic, tot ceea ce înseamnă investiții în România prin menținerea cotei de impozitare la dividende la 8%.

De asemenea, PNL susține menținerea actualei cote de TVA.

Complementar, susținem ca la nivelul întregii structuri guvernamentale să fie identificate acele măsuri prin care marile companii să plătească impozit pe profitul pe care îl realizează în țara noastră.

Susținem ca la nivelul profesiilor liberale și PFA să se impună un plafon pentru CASS.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te