Dan Tudorache a vorbit 39 secunde în Parlament și a luat 52.000 €. A plătit 1.000.000 € să fie liber

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 11.10.2022 - 14:38
Dan Tudorache, fostul primar al Sectorului 1. / Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
Dan Tudorache, fostul primar al sectorului 1- Foto: Agerpres

În perioada 21 decembrie 2020- 4 octombrie 2022, fostul primar al Sectorului 1, Dan Tudorache, în prezent deputat PSD, a vorbit în Parlament doar 39 de secunde.

SHARE

Practic, Tudorache a deschis gura doar în momentul în care a depus jurământul de deputat. El a preferat să depună 47 de declarații politice în scris. Una din declarațiile sale este intitulată „De acum, Regina va domni veşnic în ceruri!" și se referă la moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Într-o altă declarație, Tudorache își exprimă dezamăgirea, „în calitate de suporter rapidist” față de desfiinţarea secţiei de polo băieţi a Clubului Rapid.

„Această echipă a primit 13 titluri în 88 de ani de istorie, iar primul titlu chiar la înfiinţare, locul 4 în ultimele două sezoane şi a dat sportului românesc sportivi de renume. În 2019, a fost inaugurat un bazin olimpic pentru care iubitorii poloului au luptat aproximativ 31 de ani ca să îl aibă, iar acum... când echipa se pregăteşte să sărbătorească centenarul, decidenţii, pe cont propriu, trag cortina şi şterg cu buretele zeci de ani din istoria sportului românesc de echipă. Este o tragedie!”, a susținut Tudorache.

Activitatea sa parlamentară a constat și în depunerea a 21 de propuneri legislative, din care 6 au fost promulgate drept legi, a 3 întrebări și interpelări și în semnarea a 6 moțiuni. Propunerile legislative și moțiunile au fost semnate la comun cu colegii săi deputați.

Printre legile inițiate de Tudorache se numără:

- Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

- Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei ”Delta Dunării.

- Proiect de Lege privind acordarea voucherelor culturale pentru elevi.

- Proiect de Lege privind înfiinţarea Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989.

- Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

În ciuda activității parlamentare modeste, Dan Tudorache a încasat, potrivit ultimei declarații de avere, suma de 131.412 lei (26.606 euro) pe an sub formă de indemnizație de deputat. Asta înseamnă 10.951 de lei (2.217 euro) pe lună.

Soția sa, Alis Tudorache, a încasat 2.916 lei sub formă de alocație de la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială București.

În mod curios, Dan Tudorache nu și-a declarat niciun alt bun, venit, sau vreo sumă depusă în conturi bancare.

El a menționat doar că are de recuperat suma de 130.000 de lei, contribuție în campania electorală a PSD în decembrie 2020. 

În declarația de interese, Dan Todorache a precizat că este prim-vicepreședinte al Asociației „Omenia” din București, dar nu a fost remunerat.

Trimis în judecată în dosarul diamantelor

​Fostul primar PSD al sectorului 1 Daniel Tudorache - actual deputat - a fost trimis în judecată de către DNA pentru trafic de influență și spălare a banilor, în dosarul în care este acuzat că ar fi deschis conturi pe numele fostei soții și al menajerei sale, cumpărând imobile în valoare de 305.000 euro și 470.000 lei, precum și bijuterii, inclusiv diamante de aproximativ două milioane de euro.

În acest dosar, Tudorache se află sub control judiciar pe o cauțiune de 1.000.000 de euro.

DNA a anunțat că, alături de fostul primar, a fost trimisă în judecată, și fosta soție a lui Daniel Tudorache, pentru infracțiunea de complicitate la spălarea banilor. Ea se află sub control judiciar pe cauțiune cu o valoare de 200.000 euro.

De asemenea, procurorii au trimis în judecată și o persoană din anturajul primarului, pentru două infracțiuni de trafic de influență, și aceasta fiind sub control judiciar, pe o cauțiune cu o valoare de 75.000 euro.

Conform procurorilor, în perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana din anturajul lui Tudorache ar fi cerut de la un om de afaceri un comision de 10% din valoarea contractului de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituție aflată în subordinea Primăriei Sector 1.

În schimbul banilor, aceasta se angaja să intervină, atât în mod direct, cât și prin intermediul lui Daniel Tudorache, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plata la timp a facturilor și actualizarea tarifelor).

Persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență. Conform DNA, persoana respectivă ar fi fost sprijinită de Tudorache.

DNA afirmă că primarul de la acea vreme Daniel Tudorache ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său.

În perioada în care a ocupat funcții publice (ianuarie 2008 - martie 2019), Daniel Tudorache ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite care reprezentau o medie de aproximativ o mie de euro pe lună.

DNA precizează că în acest caz au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor bunuri ale lui Daniel Tudorache și ale soției acestuia, care au fost găsite la percheziția domiciliară, respectiv: 258 de obiecte (bijuterii și pietre) cu o valoare totală de 9.784.295 lei și sumele de 11.210 euro și 4.235 USD, precum și asupra mai multor bunuri imobile aparținând soției inculpatului.

De asemenea, s-au dispus măsuri asigurătorii și asupra sumei de 150.000 lei aparținând celui de-al treilea inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție (având în vedere calitatea de deputat a lui Daniel Tudorache), cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus obținute ilegal, Dan Tudorache ar fi acționat astfel:

- ar fi depus sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora - în total 3.255.465 lei și 231.117 euro;

- ar fi achiziționat bunuri imobile pe numele fostei soții, în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;

- ar fi acordat un împrumut de 920.000 de euro, în numerar, unei persoane, prin intermediul fostei soții;
prin intermediul fostei soții, ar fi achiziționat bijuterii, inclusiv diamante în valoare de 9.784.295 lei.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te