„În momentul acesta există o dezbatere aprinsă în rândul societății civile referitoare la reacția pe care ar trebui grupurile civice să o aibă față de această manifestație respectiv care va fi poziționarea comunității Corupția Ucide.
După ce am cântărit atent toate opțiunile, decizia noastră este următoarea: sâmbătă, Corupția Ucide NU va iniția demersuri de natură să împiedice desfășurarea acestei manifestări. Suntem conștienți că tentația unei reacții vehemente e puternică în rândul unei părți a protestatarilor și dorința de a «ne apăra piața» este una foarte mare.
În contextul în care este anunțată PMB prin notificarea înregistrată conform legii cu nr. 1593891/26.01.2018 că în perioada Ianuarie-Decembrie 2018 se vor desfășura manifestații în Piața Victoriei (deoarece sunt oameni care protestează zilnic de un an și jumătate în Piață), gestul primăriei este o sfidare la adresa protestatarilor. PMB a încălcat legea, oferind PSD protocol pentru PV, când acolo se desfășoară legal alt protest”, a scris, pe Facebook, Corupția Ucide.
În schimb, disidenții desprinși de această grupare cheamă la proteste și îi acuză de lașitate pe cei care nu vor participa.
Riscul contramanifestațiilor
Sociologul Barbu Mateescu a apreciat că ideea unui contra-miting este contraproductivă. „Ideea unei contramanifestații la mitingul PSD e o tâmpenie colosală care nu rezolvă nimic și în plus decredibilizează protestele pașnice anti-PSD”, a scris acesta pe Facebook.
„Mitingurile si contra-mitingurile anunțate nu vor aduce nimic bun. Starea de nervozitate a atins paroxismul. Instituțiile statului își pierd credibilitatea, presa e din ce în ce mai divizată, încrederea oamenilor se prăbușește. Mai e un pas până la colapsul solidarității”, a apreciat și sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier al președintelui Băsescu.
Și Mihai Polițeanu, fondator al ONG-ului Inițiativa România a apreciat că mitingul PSD nu trebuie organizat: „Preeminența unei opinii asupra alteia stă în faptele pe care se bazează, în raționalitatea argumentării și în ascendentul moral al opiniei înseși sau al persoanei care susține opinia. Ce voiam să spun: hai să fim ceea ce pretindem că suntem și să nu riscăm violențe prin contramanifestații, mainfestații paralele sau cum vreți să le spuneți”.
_________
Foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei