Mircea Geoană nu exclude o candidatură la președinția României. Poate ajunge Iohannis, șeful NATO?

DE Alex Darvari | Actualizat: 03.07.2023 - 09:00
Mircea Geoană nu exclude o candidatură la președinția România.- Foto: Facebook / Romania
Mircea Geoană nu exclude o candidatură la președinția România.- Foto: Facebook / Romania
Mircea Geoană nu exclude o candidatură la președinția România.- Foto: Facebook / Romania
Mircea Geoană nu exclude o candidatură la președinția România.- Foto: Facebook / Romania

Mircea Geoană nu exclude o candidatură la președinția României și spune ce șanse are președintele Iohannis să ajungă șeful NATO.

SHARE

Mircea Geoană nu exclude o candidatură la președinția României și spune ce șanse are președintele Iohannis să ajungă șeful NATO. El a vorbit pe larg despre aceste subiecte într-un interviu pentru turnulsfatului.ro

Când veți face public un anunț: da, candidez sau nu, nu candidez?

Până în momentul în care voi lua o decizie finală, cred că n-are rost să comentăm mai mult decât este nevoie. Am spus-o și o repet și o spun la modul cel mai onest, am o obligație de a sluji această alianță care mi-a oferit o poziție atât de importantă, cu tot ce pot și cu tot ce știu și asta fac, și evident că, pe măsură ce mandatul meu la NATO începe, e tot prelungit, e adevărat...

Dar nu veți face anunțul acesta în momentul în care ocupați încă funcția de secretar general, nu-i așa?

Încă o dată, lucrurile sunt pentru mine foarte, foarte clare. Am o treabă de făcut la NATO, am să fac până în ultima zi de contract și de mandat, iar după aceea voi lua o decizie cu privire la viitor.

Mircea Geoană nu exclude o candidatură la președinția României

Care e ultima zi de contract cu NATO?

Astăzi, este undeva de mijloc de octombrie, anul viitor. Dar, repet, noi servim acolo alianța noastră cu toată abnegația. Contractele sunt de trei ani la noi și dacă faci o treabă bună, ți-l mai lungește. Eu am făcut o treabă bună și mi-a fost prelungit de două ori, așa că vom vedea.

Și nu e o limită de mandate.

Nu, nicio limită de mandate. Secretarul general Stoltenberg, care este un lider excepțional, are deja 9 ani, cred, de mandat și a plecat cu 3 ani și încă unu și încă o jumătate și încă jumătate. Deci, să lăsăm lucrurile să-și urmeze cursul lor firesc, se vor decanta, într-un fel, cred și pentru România.

Aș mai spune un singur lucru, este o resincronizare a ceasurilor politice naționale, sunt atât de multe alegeri românești, europene și americane. Deci, într-un fel plecăm într-un ciclu întreg și evident că este o miză foarte mare. Nu spun că nu sunt interesat.

Citește: Dispute în coaliție pe tema eliminării facilităților fiscale în IT, construcții și agricultură

Ce șanse credeți dvs. că are președintele României, Klaus Iohannis, să acceadă la o funcție precum cea de secretar general al NATO? Și despre asta s-a discutat de foarte multe ori.

Avem o politică absolut strictă și n-am să fac abatere de la ea. Nici eu, nici secretarul general nu facem comentarii cu privire la propria noastră succesiune. Nu se face. Aliații decid pe baza unor criterii și a unor conversații care au loc între aliați, prin consens, cine va fi viitorul Secretar General al NATO. Nu este treaba noastră și sub nicio formă nu intervenim într-o astfel de conversație, oricât de tentant sau oricât de interesant ar putea fi.

De aceea, vom vedea cine sunt candidații, care sunt criteriile și cine va putea întâlni consensul alianței și acest lucru este în mâna aliaților NATO.

Dumneavoastră știți extrem de bine ce înseamnă această funcție. Îl cunoașteți, bănuiesc, foarte bine, pe președintele Iohannis. Credeți că ar fi compatibil cu o astfel de poziție?

Singurul lucru pe care pot să-l comentez este că, fără să fie o regulă, ultimii doi secretari generali vorbesc doar de o anumită practică recentă NATO, sunt foști prim-miniștri.

Deci lideri de stat, să spun.

Lideri de guverne, cel puțin. Înainte au fost și miniștri de externe și miniștri ai apărării. Am avut secretari generali, de exemplu Jaap de Hoop Scheffer, olandez, au fost și alții, care au avut funcții. Deci se pare că, nu știu care este decizia aliaților, dar există o preferință pentru oameni cu experiență politică la nivel foarte înalt. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te