„Între MApN și Parchetul General a existat un protocol încheiat în 2010, pe care l-am denunțat de îndată ce mi-a fost adus la cunoștință”, a declarat marți, la Antena 3, ministrul Apărării, Mihai Fifor. El a adăugat că este vorba de un document neclasificat.
Pesedistul Mihai Fifor a lăsat să se înțeleagă că protocolul a fost singurul de acest gen, semnat, important de precizat, în perioada în care șef al MApN era Gabriel Oprea.
Omul care a lansat, împreună cu fostul director al SRI, George Maior, și fostul său prim-adjunct, Florian Coldea, moda protocoalelor inter-instituționale, care au permis serviciilor secrete să controleze ”câmpul tactic” al Justiției, dar și alte domenii importante.
Era, așadar, aproape imposibil ca protocolul de care vorbește Mihai Fifor să fi fost singurul document între MApN și alte instituții de forță, având în vedere influența din acea vreme al lui Gabriel Oprea.
Dovezi oficiale
Există însă documente oficiale din care reiese că MApN a parafat astfel de înțelegeri inter-instituționale despre care Fifor a tăcut chitic. Fie nu a știut de existența lor, ceea ce înseamnă că subalternii din structurile informative ale ministerului l-au lăsat în ofsaid, fie a indus în eroare opinia publică.
În acest caz, însă, întrebarea este de ce a încercat Mihai Fifor, apropiat al lui Liviu Dragnea, să-l protejeze pe Gabriel Oprea, cu care președintele PSD are, în prezent, un conflict dur în culisele politicii, după cum ne-au declarat surse social-democrate.
Așadar, MApN a avut un astfel de protcol încheiat și cu Ministerul de Interne, intitulat Plan de colaborare bilaterală extinsă între MApN și MAI, ce poartă numărul S/28912/22.11.2010. Existența lui este menționată într-o corespondență oficială din anul 2016 între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție- Secția Parchetelor Militare și Ministerul Afacerilor Interne- Direcția de Combatere a Criminalității Organaizate- Serviciul Antidrog.
Newsweek Romania vă prezintă aceste documente:
Scopul schimbului de adrese a fost lămurirea unor detalii legate de o acțiune comună a DIICOT (ofițerii DCCO lucrează în subordinea procurorilor DIICOT) și MApN, care s-a finalizat cu capturarea unor traficanți intenaționali de droguri.
Despre această afacere, cotidianul ”România liberă” a scris pe larg, ca despre o operațiune de acoperire a unor interceptări ilegale efectuate de MApN, la ordinul fostului ministru Gabriel Oprea și a șefului Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), gen. Marian Hăpău.
Protocolul denunțat de Fifor
În data de 23 aprilie a.c., MApN a informat opinia publică despre faptul că Mihai Fifor a dispus denunţarea protocolului dintre minister si Parchetul General, premierul Viorica Dăncilă fiind informat despre existenţa acestui acord de colaborare.
„În urma solicitării primului-ministru Viorica Dăncilă, formulată în şedinţa de guvern din data de 18 aprilie, ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a transmis către şeful Executivului faptul că, în urma verificărilor efectuate la structurile subordonate, a fost constatată existenţa unui Protocol de cooperare între MApN şi Ministerul Public privind acordarea sprijinului reciproc necesar îndeplinirii atribuţiilor şi competenţelor legale, având clasificare de „nesecret”. Vineri, 20 aprilie, ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a dispus denunţarea acestui protocol, prin notificarea Parchetului General al României, şi a informat primul- ministru despre acest demers", a susţinut MApN într-un răspuns pentru Aagenția Mediafax.
Potrivit sursei citate, documentul ar fi fost semnat pe 4 aprilie 2011 de şeful de atunci al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei şi de prim procurorul adjunct al PÎCCJ şi aprobat de procurorul general al României de la acel moment, Laura Codruţa Kovesi, şi ministrul Apărării, Gabriel Oprea.
_____________
Foto: Inquam Photos/ George Călin