Marcel Boloş spune că Comisia Europeană nu poate respinge RepowerEU, pentru că încă nu a fost depus

DE Alexandru Pop | Actualizat: 12.05.2023 - 13:53
Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Foto: Facebook/Marcel Boloş

"Cum ar putea să respingă Comisia Europeană un plan care nu a fost depus încă?" - se întreabă retoric Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene. Boloş remarcă faptul că viaţa politică, în pragul campaniilor electorale, înseamnă sinceritate..

SHARE

"E adevărat că viața politică, mai ales în pragul campaniilor electorale, te poate împinge uneori la cât mai multă angajare sinceră, trebuie totuși să ai în vedere [că] a periclita interesele strategice ale României nu este nicidecum o virtute", spune demnitarul.

Boloş: RepowerEU încă nu e aprobat, nu poate fi respins

"Situația cu planul repowerue al româniei stă în felul următor: planul nu a fost respins", scrie pe Facebook Marcel Boloş.

Ministrul arată că Guvernul e "în faza de consultare informală", adică "Comisia Europeană ne cere informațîi suplimentare despre investițiile pe care vrem să le trecem în noul capitol, iar abia când vom ajunge la un consens vom depune documentele".

"Noi", continuă Boloş, "în baza celor 1,4 miliarde de euro pe care îi primim, urmărim să asigurăm capacitatea de reziliență a sistemului energetic, prin creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile (solar și hidroenergetic)".

Citeşte şi: REPowerEU: CE recunoaște necesitatea aprinderii furnalelor pe cărbune pentru a înlocui gazul rusesc

Regulamentul UE 2023/435, privind capitolele RepowerEU, spune că statele membre pot transmite Comisiei Europene noile capitole, la planurile de redresare și reziliență, începând cu 1 martie 2023.

Comisia Europeană a recomandat ca statele membre să transmită propunerile de modificare a planurilor, inclusiv noul capitol, până la sfârșitul lunii aprilie 2023, nu mai târziu înainte de 31 august 2023, care reprezintă termenul legal pentru transmiterea unui plan modificat, ca urmare a solicitării unei cereri de împrumut.

Citeşte şi: Boloș a anunțat că românii vor primi noi vouchere, de 1 septembrie: Categoriile care pot beneficia

"Aceasta este realitatea. RepowerEU este un instrument nou, aprobat abia în aprilie 2023, și România, la fel ca toate statele membre, lucrează la o formă care să îi reprezinte cât mai fidel interesele strategice.

De altfel, cum foarte bine a punctat Siegfried Mureșan, doar două țări au depus până acum planul. Iar dacă vom continua discuțiile cu CE în aceeași notă avem toate șansele să ne numărăm și noi printre statele fruntașe care fac acest lucru", a conchis Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te