Marcel Boloș: Îndemnul meu este la echilibru și chibzuință în cheltuirea banului public

DE Florin Budescu | Actualizat: 27.10.2023 - 09:32
Marcel Boloș: Îndemnul meu este la echilibru - Foto: Facebook/Marcel Bolos
Marcel Boloș: Îndemnul meu este la echilibru - Foto: Facebook/Marcel Bolos

Marcel Boloș, ministrul Finanţelor Publice, spune că îndemnul său "este la echilibru și chibzuință în cheltuirea banului public" şi că "efortul pe care îl face bugetul de stat trebuie să fie făcut de tot sectorul public".

SHARE

Gaura la bugetul de stat e tot mai mare și a depășit 56 de miliarde de lei, numai in primele nouă luni ale anului.

Boloș a explicat care sunt cauzele acestei creșteri a deficitului și a îndemnat la echilibru și chibzuință în cheltuirea banilor publici.

Marcel Boloș: Îndemnul meu este la echilibru

Demnitarul a mai spus că discuțiile cu Comisia Europeană, pentru sfârșit de an, sunt în limita a 5,5% din PIB.

Marcel Boloș a arătat că "am avut o serie de cheltuieli pe care nu le-am putut evita, în cursul lunii septembrie, discutăm despre cheltuielile cu dobânda, care au fost la un nivel record, de 2,6 miliarde lei".

Apoi, este vorba despre "cheltuielile care țin de compensația prețului la facturile energie, de asemenea, 2,6 miliarde de lei și au avut o scădere a ritmului lunar, de încasări la buget, de aproximativ 7,5 miliarde de lei".

Acestea s-au reflectat acum, spune Ciolacu, în ceea ce astăzi s-a văzut în situația execuției bugetare, publicată pe site-l Ministerului Finanțelor.

Citeşte şi: Marcel Boloș, apel către primari să facă economii: Nu mai cumpărați hârtie igienică cu baxul”

"Și, îndreptându-ne spre sfârșitul de an, în programul de convergență pe care îl avem încheiat cu UE, avem ținta de deficit bugetar de 4,4 la sută din PIB (...) Discuțiile pe care le-am avut cu Comisia Europeană, pentru sfârșit de an, sunt în limita a 5,5% din PIB", a explicat Marcel Boloș, conform Ştirile TVR.

Ministrul spune că cel mai probabil în octombrie se va înregistra o stagnare a deficitului, însă lunile noiembrie și decembrie sunt luni care, prin tradiție, au cheltuieli crescute și de aceea face apel la temperarea cheltuielilor din bani publici.

Luna octombrie este cea în care ţara are scadența la impozitul pe profit "și aici am putea să avem o stagnare a deficitului, în sensul în care să existe doar mici variații pentru sfârșit de lună, respectiv să avem o deviație destul de mică, însă lunile noiembrie și decembrie sunt prin tradiție cu cheltuieli bugetare destul de mari, când deficitul bugetar este în jur de 2% din PIB și, din acest punct de vedere, trebuie să avem o temperare a cheltuielilor publice și un bun control asupra categoriilor de cheltuieli pe care le facem din bugetul de stat și din celelalte bugete", avertizează Boloș.

Citeşte şi: Marcel Boloş: Nu am discutat măsurile fiscale în spaţiul public doar ca să ne aflăm în treabă

Ministrul a recomandat ordonatorilor de credite să fie atenți la ritmul de creștere a cheltuielilor la sfârșit de an și aceasta creștere care uneori poate fi inexplicabilă, cheltuielile de funcționare nu pot crește chiar de 4 ori așa cum s-a înregistrat în ani precedenți, a spus ministrul de Finanțe.

Trebuie să fin atenți la finalul de an pentru că deficitul bugetar este un obiectiv de tara la care ținem cu toții pentru a evita blocarea investițiilor si suspendarea fondurilor europene pentru anul viitor, de aceea îndemnul meu este la echilibru si chibzuință în cheltuirea banului public, efortul pe care îl face bugetul de stat trebuie să fie făcut de tot sectorul public, încât să putem implementa cu bine investițiile pe care le implementăm din fonduri europene, a subliniat ministrul.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te