Lupta pentru Schengen se dă la București. Sunt șanse ca Austria să renunțe la veto contra României?

DE Alex Darvari | Actualizat: 06.03.2024 - 20:55
Lupta pentru Schengen să dă la Bucuresti. Sunt șanse ca Austria să renunțe la veto contra României? - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

Lupta pentru aderarea la Schengen se dă, zilele acestea, la București unde are loc Congresul Partidului Popular European. Delegații din statele UE fac presiuni pentru ca Austria să ridice veto-ul contra intrării României în Schengen. Dar, Viena rezistă.

SHARE

Congresul Partidului Popular European a început la București, în prezența unor lideri politici importanți din Uniunea Europeană.

Citește și: Începe congresul PPE la București. Ce decizii importante pentru România și Europa se vor lua aici

Sunt lucruri importante care vor fi decise. Unul dintre ele, care are și sprijinul PNL a fost anunțat de Nicolae Ciucă. „Partidul Național Liberal susține nominalizarea Ursulei von der Leyen pentru candidatura la un nou mandat în fruntea Comisiei Europene", a declarat Ciucă, după discuţia cu von der Leyen.

Lupta pentru Schengen se dă la Bucuresti. Sunt șanse ca Austria să renunțe la veto contra României?

Citește și: PNL susţine nominalizarea Ursulei von der Leyen la un nou mandat, la preşedinţia Comisiei Europene

Din punctul României de vedere, foarte importantă este menținerea unei presiuni internaționale pentru ca România să fie admisă în Schengen și cu granițele terestre.

la București sunt așteptați lideri importanți din Austria. Potrivit presei de la Viena, cancelarul federal Karl Nehammer va vorbi la București joi după-amiază. Ministrul afacerilor europene Karoline Edtstadler și europarlamentarii Othmar Karas, prim-vicepreședinte al Parlamentului European, și Christian Sagartz vor fi prezenți miercuri la București.

Austria, de neclintit

Presa austriacă, consultată de Newsweek România, nu ne dădea azi dimineață mari speranțe. Ea anunța că Austria nu va renunța sub nicio formă la veto-ul care ține departe de Schengen România și Bulgaria.

Cancelarului Nehammer va respinge includerea deplină a României și Bulgariei în spațiul Schengen, potrivit publicației kurier.at

 "Sistemul Schengen este stricat. Trebuie să reparăm sistemul și nu să îl glosăm", a declarat Stocker, purtător de cuvânt al partidului, într-un comunicat de presă.

Într-o notă pozitivă, el a subliniat că unele dintre cererile ÖVP, de exemplu cele legate de lupta împotriva migrației ilegale și finanțarea acestora, au fost incluse în conceptul de țară terță sigură. Pe lark în LINK de mai jos.

Citește și: Cancelarul Austriei vine la București să anunțe că nu vrea România în Schengen. „Sistemul e stricat”

Nehammer a anunțat că nu va vota un proiect sau program politic în care să se stipuleze că România va adera la Schengen.

Cum contraatacă România?

Rareș Bogdan a susținut, azi că „am reușit să negociem introducerea, în cadrul rezoluției, a unui paragraf special pentru integrarea deplină României și a Bulgariei la Spațiul Schengen. După intrarea în Schengen cu spațiul aerian, așteptăm o aderare deplină”.

Nicolae Ciucă speră că presiunea liderilor occidentali prezenți la Congres să determine Austria la un compromis.

„Este un subiect pe care l-am menționat încă de la conferința de presă (...) și am ridicat acest subiect fără niciun fel de teamă, pentru că este vorba despre un drept al României, este vorba de o așteptare a cetățenilor români, atât din țară, dar în special a celor care sunt în diaspora și ne dorim foarte mult să fie o chestiune doar de tratament egal pentru toți membrii, găsind suportul din partea tuturor liderilor, inclusiv a președintei Comisiei Europene, a președintei Parlamentului Europene, a președintei Parlamentului European, și în momentul de față se discută de către toată lumea, cu toată lumea, astfel încât Austria să accepte ca după ce, la 31 martie, vom avea deschise granițele aeriene și portuare, să facem următorul pas”, a spus premierul, citat de euronews.

Se speră că Ursula Von der Leyen să pună presiune pe Austria, dat fiind că șefa Comisiei Europene a cerut, în repetate rânduri ca România să fie în Schengen.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te