VIDEO Ludovic Orban, bilanț al stării de urgență și anunț despre relaxarea din 15 mai

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 05.05.2020 - 10:35

Premierul Ludovic Orban și-a prezentat, luni, un raport de activitate după primele 6 luni din mandatul pe care l-a început în 4 noiembrie. De asemenea, a făcut un bilanț al celor două luni de stare de urgență.

SHARE

Principalele declarații ale lui Ludovic Orban

România nu a fost pregătită pentru pandemia de coronavirus. Foarte multe spitale nu au fost pregătite pentru a face față unei astfel de provocări.

Am avut nevoie de o permanentă evoluție în toate domeniile, pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor din toate instituțiile.

Guvernul a luat măsuri înainte ca alte țări să ia măsuri și înainte să existe avertismente care să forțeze Guvernul să ia astfel de măsuri.

Guvernul a început bătălia cu COVID-19 înainte de starea de urgență din 15 martie.

Am început să luăm măsuri încă de la izbucnirea epidemiei în China, care au stîrnit critici, cum a fost carantina, cum a fost izolarea la domiciliu.

Am instituit măsuri de suspendare a zborurilor, suspendarea școlilor și multe alte măsuri care au fost privite la vremea respectivă cu oarecare încredere, dar au condus la un rezultat eficient în bătălia Guvernului și autorităților.

Guvernul a avut o atitudine preventivă.

Noi diagnosticăm în funcție de necesități, în baza protocolului stabilit la nivelul OMS și care este promovat și de Comisia Europeană și a fost validat de Ministerul Sănătății prin INSP.

Un indicator care arată gradul de răspândire este numărul de pacienți de la Terapie Intensivă, niciodată nu a fost depășit numărul de 260.

Un alt indicator este numărul de decese. În timp ce în România sunt de ordinul sutelor, în Spania și Franța sunt de ordinul zecilor de mii, ca să nu mai vorbim de Belgia, care are cel mai mare număr de morți la suta de locuitori.

A trebuit să luăm măsuri din mers, să întărim capacitatea instituțiilor implicate în bătălia COVID-19, să ne perfecționăm permanent.

Epidemia ne-a prins fără stocuri, s-a făcut un efort uriaș, inclusiv diplomatic, pentru că cererea era foarte mare și am apelat la toate resursele politice și diplomatice pentru a obține contractele.

Lucrurile sunt sub control, am ajuns în situația în care putem să ne și permitem gesturi de umanitate, cum ar fi sprijinul pentru Republica Moldova.

În ceea ce privește capacitatea de testare, am pornit de la câteva laboratoare cu capacitate de câteva sute teste zilnic. Astăzi sunt puse în funcțiune 60 de centre de testare, inclusiv cu aparate din universități și instituții de cercetare.

Capacitatea de astăzi este de 11.000 de teste zilnic și vrem să ajungem la 15.000 de teste, vorbim de aparate Real Time PCR, care dau rezultate sigur, nu de teste rapide, care au erori.

Am crescut capacitatea de testare și cu alte achiziții de tipul extractoarelor.

Ne-am confruntat cu nevoia de a îmbunătăți managementul la nivelul spitalelor, am avut multe cazuri, multe situații în care spitalele au devenit focare de infecție, am apelat la managementul medicilor militari.

Fiecare decizie de schimbare a managementului a adus rezultate pozitive.

Deciziile pe care le-am luat au produs efecte favorabile în foarte multe spitale.

În privința direcțiilor de sănătate publică, am urmărit constant să întărim capacitatea lor, am apelat la transferarea în regim de urgență a cadrelor medicale, fie în rețeaua școlară, a rezidenților sau din alte părți pentru a le întări capacitatea în toate activitățile, la frontieră, unități spitalicești pentru respectarea protocoalelor etc.

Am suplimentat numărul de angajați cu 2.000 de locuri și pe măsură ce a crescut testarea, au crescut anchetele epidemiologice.

Direcțiile de Sănătate Publice s-au dezvoltat constant.

Am luat măsuri care nu au fost populare, dar care și-au văzut efectul, am interzis exportul paralel de medicamente și echipamente de protecție necesare luptei împotriva COVID-19.

În ceea ce privește tratamentul pentru COVID-19, am avut momente în care am fost aproape de limita de tratare și am făcut efortul de a obține tratamentele necesare.

În urma unei donații punem la punct sistemul de donare de plasmă de la pacienții vindecați.

Pentru fiecare ridicare de restricții, vom aștepta o perioadă, să vedem efectele. Perioada de așteptare va fi de 14-15 zile. 

Vom vedea în ce măsură ridicarea unei restricții contribuie la răspândirea virusului. 

Fiecare ridicare de restricție va fi însoțită de un set de reguli, pentru reducerea riscului de infecție, ce va fi elaborat de  Institutul Național de Sănătate Publică și ceilalți parteneri.

Vom impune un set de reguli în ceea ce privește transportul public, dar și modul cum se desfășoară activitatea în birouri, în instituții publice și în companii private. 

Orice activitate pentru care riscul de răspândire a virusului nu era mare a putut fi desfășurată. Nu s-a închis nici un șantier, fie de infractructură rutieră sau de altă natură. 

Am permis desfășurarea acelor activități a căror oprire ar fi afectat economia grav.

Lucrurile, în economie, stau mai bine decât ne așteptam.

Încasările de taxe au scăzut într-un ritm mai mic decât am estimat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te