Fondurile europene par să fie, dacă citești programele candidaților pentru alegerile locale din 27 septembrie, soluția tuturor problemelor.
Drumuri asfaltate, canalizare, apă curentă, digitalizare, informatizare, educație, sănătate, toate sunt rezolvate, pe hârtie, cu bani de la Uniunea Europeană.
Trece campania electorală, trec și alegerile, iar majoritatea populației rămâne doar cu promisiunile scrise pe pliante. Brusc, încep lamentările: că e birocrație, că e prea riguros, că e prea complicat, că nu avem experți, că nu avem bani locali.
Și primarii, cei care promiteau clasica combinație de „lapte și miere”, încep să se milogească la Guvern, pentru fonduri direcționate politic prin programele naționale.
Există totuți și excepții, inclusiv în mediul rural cel de prea multe ori oropsit.
Comuna Luncavița, din Tulcea, cu o populație de doar 4.600 de locuitori, a atras în ultimul deceniu peste 20 de milioane de euro fonduri europene, pentru dezvoltare.
Comuna Dudeștii Noi, din Timiș, cu o populație de 3.800 de locuitori, a absorbit bani gratis, de la UE, în valoare de peste 28 de milioane de euro.
Raportat la populație, Bucureștiul ar fi trebuit să primească peste 16 miliarde de euro din fonduri europene. Dar Capitala e departe de această sumă.
La Newsweek LIVE, discutăm cu Ștefan Ilie, primarul din Luncavița, și Alin Nica, primarul din Dudeștii Noi, despre cum pot atrage localitățile românești mai multe fonduri europene, pentru a deveni europene.
Emisiunea este transmisă pe newsweek.ro și pe paginile de Facebook și Youtube ale Newsweek România.