Lasconi: ”Alegerile comasate și intervențiile politice sunt un atac grav la democrația din România”

DE Elena Petrescu | Actualizat: 11.02.2025 - 18:42
Lasconi: ”Alegerile comasate și intervențiile politice sunt un atac grav la democrația din România”: FOTO - Facebook(imagine cu rol ilustrativ)
Lasconi: ”Alegerile comasate și intervențiile politice sunt un atac grav la democrația din România”: FOTO - Facebook(imagine cu rol ilustrativ)

Lasconi: ”Alegerile comasate și intervențiile politice sunt un atac grav la democrația din România”. A spus că în țară au existat situații în care diferența dintre candidații la locale era de doar câteva voturi și nu se putea avea încredere că numărătoarea a fost făcută corect.

SHARE

Președinta USR, Elena Lasconi, a declarat, marți, după întâlnirea cu reprezentanți ai Comisiei de la Veneția, că a discutat despre comasarea alegerilor locale cu europarlamentare, adăugând că a prezentat cronologic și 'toate abuzurile făcute de Curtea Constituțională și de acest sistem de politicieni'.

Lasconi: ”Alegerile comasate și intervențiile politice sunt un atac grav la democrația din România”

'Am discutat despre alegerile locale și europarlamentare, dar am prezentat cronologic toate abuzurile făcute de Curtea Constituțională și de acest sistem de politicieni pe care îi cunoaștem. Acela a fost începutul sfârșitului: alegerile locale și europarlamentare. 

Citește și: Elena Lasconi: Demisia lui Iohannis vine foarte târziu și nu aduce răspunsuri

Am discutat despre faptul că ne-am îndepărtat foarte mult de valorile democratice și că în mod normal nu ar trebui comasate, așa cum s-a făcut abuziv, alegerile pentru a-i zăpăci pe oameni. Gândiți-vă că în iunie am avut cinci buletine de vot.

Citește și: 

Oamenii au intrat cu cinci buletine de vot în cabinele de votare și gândiți-vă toate imaginile acelea cu sacii plini cu buletine de vot, cu numărat, gândiți-vă la oboseală, câtă corectitudine și câtă încredere poți să ai în numărarea acelor buletine de vot', a afirmat Lasconi, la Parlament.

Ea a susținut că în țară au existat situații în care diferența dintre candidații la locale era de doar câteva voturi și nu se putea avea încredere că numărătoarea a fost făcută corect.

Citeşte şi: Crin Antonescu, despre demisia lui Klaus Iohannis: Nu cred că avem motive să dramatizăm

'Am prezentat, de asemenea, și am vorbit despre decizia abuzivă a Curții Constituționale de a scoate din competiția pentru prezidențiale un candidat, despre renumărarea în toată țara și în diaspora, în condițiile în care s-a făcut sesizare doar în trei secții de vot din România și, de asemenea, despre anularea alegerilor, fără a da posibilitatea chiar și celor care au intrat în turul al doilea să se apere, pentru că nu poți să mai contești o decizie a Curții Constituționale.

Dacă am fi avut posibilitatea, de exemplu, măcar la Înalta Curte de Casație și Justiție să facem asta, pentru că e și un drept constituțional, dar este și un drept internațional de a te putea apăra.

Noi nu am putut să facem asta. Considerăm că toate acestea sunt un abuz', a adăugat Elena Lasconi.

Ea a mai spus că cei de la Comisia de la Veneția vor veni cu un răspuns în luna martie.

'Ne-au întrebat câteva lucruri specifice despre ordonanța de urgență. Să nu uităm că Marcel Ciolacu a fost cel care a intrat foarte adânc cu bocancii în democrația din România prin acea ordonanță de la care au început să se rostogolească toate și de la care am început să ucidem din ce în ce mai mult democrația din România. Să nu uităm că la fel de părtaș este și Klaus Iohannis.

El pleacă cred că mâine acasă. Doamne ajută! Dar mai sunt și alții care au contribuit la uciderea democrației din România', a precizat lidera USR.

Întrebată ce s-a discutat despre alegerile prezidențiale, Lasconi a spus: 'Ei au venit aici, am intrat în această ședință pentru locale și europarlamentare, dar nu puteam să ignor toate abuzurile care au urmat ale Curții Constituționale de eliminare a unui candidat din cursa pentru prezidențiale, renumărarea, plus anularea alegerilor, pentru că acela a fost începutul sfârșitului, adică localele și europarlamentarele'.

Mai mulți reprezentanți ai partidelor parlamentare au avut, marți, discuții în format hibrid cu experți de la Comisia de la Veneția. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te