Klaus Iohannis, după decizia CCR: Premierul e obligat să ceară un vot de încredere

DE Adelina Sahlean, Adelina Sahlean | Actualizat: 18.09.2019 - 17:49

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că decizia Curții Constituționale nu schimbă cu nimic situația politică în care se află guvernul de peste trei săptămâni, subliniind că remierul e obligat de Constituție să meargă în fața Parlamentului să ceară un vot de încredere.

SHARE

„CCR a luat azi în discuție actuala situație politică. Prima observație, decizia de azi a CCR nu schimbă cu nimic situația politică în care se află guvernul de peste 3 saptămâni. Guvernul nu mai are aceeași compoziție prin plecarea ALDE și premierul e obligat de Constituție să meargă în fața Parlamentului să ceară un vot de încredere. Constat azi cu satisfacție că și CCR a ajuns în mod corect și inevitabil exact la aceeași concluzie pe care o spun de 3 săptămâni: guvernul Dăncilă și-a pierdut legitimitatea și trebuie să meargă în fața Parlamentului”, a declarat Klaus Iohannis.

De asemenea, șeful statului a spus că celelalte chestiuni legate de numiri și revocări ale miniștrilor sunt de fapt „blocaje generate de refuzul doameni premier de a se prezenta în fața Parlamentului pentru a primi un vot de încredere”, iar deciziile sale referitoare la punerea în aplicare a deciziei CCR le va lua după publicarea și analiza motivării deciziei CCR, dar „dacă doamna premier Dăncilă dorește să se pună capăt acestei crize, soluția e simplă: poftiți de îndată în fașa Parlamentului pentru votul de validare”.

 

Citește și CCR a admis parțial conflictul dintre premier și președinte pe fondul miniștrilor demiși

 

Dăncilă: Președintele a dat dovadă de rea voință

Și Viorica Dăncilă a reacționat la decizia CCR, susținând, pe Facebook că aceasta este dovada că președintele Klaus Iohannis a încălcat Constituția.

„Fie că vorbim de rea-voință sau incompetență, decizia CCR spune astăzi întregii țări că președintele Iohannis a încălcat Constituția! Răspunsul CCR de astăzi arată foarte clar abuzul președintelui Iohannis în ceea ce privește refuzul de a numi miniștrii interimari și a asigura funcționarea ministerelor Energiei, Mediului și relației cu Parlamentul.

Așa cum am spus încă de săptămâna trecută, șeful statului a încălcat Constituția cu cinism și nepăsare, generând un blocaj guvernamental și întârzieri în acordarea drepturilor românilor care lucrează în aceste ministere”, a postat premierul pe pagina sa de Facebook.

Curtea Constituțională (CCR) a admis miercuri, parțial, conflictul dintre premier și președinte, obligându-l pe Klaus Iohannis să revoce miniștrii demiși de Dăncilă, să numească interimarii și să motiveze refuzul numirii noilor miniștri. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.