Transparency International: România, pe locul 24 din 28 în UE, la percepția corupției

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.01.2019 - 16:07
Indicele Transparency International 2019

România se situează pe locul 24 din 28, în Uniunea Europeană, în ceea ce privește percepția corupției în 2018, potrivit unui clasament realizat de organizația anticorupție Transparency International. La nivel mondial, România este pe locul 61 din 180.

SHARE

România a strâns în clasamentul realizat de Transparency 47 de puncte, cu un punct mai puțin decât anul trecut. ONG-ul analizează corupția din sectorul public, aşa cum este percepută de mediul de afaceri şi de experţi independenţi din 180 de ţări. Scorul este unul de la 0 la 100 pentru fiecare ţară, 0 fiind „foarte corupt” iar 100 „foarte curat”.

Cu locul 24, România a devansat Grecia, Bulgaria și Ungaria. 

Raportul mai menționează și că România și Bulgaria au pierdut câte un punct în clasamentul Transparency International față de anul trecut, când în Bulgaria s-a înregistrat un scandal răsunător de corupție, iar în România proteste masive anti-corupție. Polonia, care este investigată de UE pentru încălcarea sistematică a domniei legii, a stagnat în clasament. 

Situația țărilor din UE și Europa de Vest în 2018, potrivit Transparency International 

România și Bulgaria sunt monitorizate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, care analizează progresele făcute de cele două țări în domeniul luptei anti-corupție și în reformarea justiției, de la aderare. În ciuda acestei măsuri, cele două țări au făcut foarte puține progrese, mai scrie Transparency. 

Turcia a fost retrogradată de la o ţară „parţial liberă” la o ţară care „nu este liberă”. În paralel, Ungaria a înregistrat cel mai scăzut punctaj pentru drepturile politice de la căderea comunismului în 1989. Aceste punctaje arată deteriorarea statului de drept şi a instituţiilor democratice.
 
Situația României la nivel global, potrivit Transparency International  
 
14 din cele 20 cele mai „curate” țări din Indicele de Percepție a Corupției sunt din Europa de Vest și Uniunea Europeană. Cu 88 de puncte, conduce Danemarca, urmată îndeaproape de Finlanda, Suedia și Elveția (cu 85 de puncte). În coada clasamentului, se numără Bulgaria, cu 42 de puncte, Grecia (45 de puncte) și Ungaria (46 de puncte). 
 
Statele Unite ale Americii au pierdut patru puncte faţă de 2017, ajungând la 71 şi ieşind astfel din primele 20 de ţări în clasament pentru prima oară din 2011. SUA „se confruntă cu ameninţări la adresa sistemului lor de echilibru al puterilor, precum şi cu o eroziune a normelor etice la cele mai înalte niveluri ale puterii", a arătat Transparency International.

Al doilea an al mandatului lui Trump a fost plin de evenimente, de la dezvăluiri privind presupusele legături între echipa sa de campanie şi Rusia, la sprijinul său controversat pentru un candidat la Curtea Supremă acuzat de agresiune sexuală, trecând prin suspiciuni de nepotism.

„Preşedinţia Trump a scos la lumină slăbiciunile sistemului american în garantarea unui guvern responsabil faţă de interesul public", a explicat, pentru AFP, reprezentanta interimară a Transparency în SUA, Zoe Reiter, potrivit Agerpres.

Ultimul loc este ocupat de Somalia, cu 10 puncte, deasupra ei situându-se Sudanul de Sud şi Siria, cu câte 13 puncte fiecare.

Regiunea cu cele mai mari punctaje este Europa de Vest şi Uniunea Europeană, cu o medie de 66 de puncte, iar regiunile cu cele mai scăzute punctaje sunt Africa Sub-Sahariană (medie de 32 de puncte) şi Estul Europei şi Asia Centrală (medie de 35 de puncte).

Citiți raportul Transparency International aici. 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te