Este vorba despre români instalați cu scop precis de partide, altele decât UDMR, în secții de vot. Newsweek România a descoperit că metoda nu-i nouă și că există două cazuri în care acești reprezentanți au încercat să fraudeze votul.
Fraudă la prezidențiale
În 2017, Vasile Arseni din comuna Prigoreni din Iași a fost condamnat la un an și două luni de închisoare cu suspendare pentru că, la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014, în calitate de membru al secției de votare, a votat în locul altei persoane. Acuzațiile au fost de falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale și fraudă la vot.
Judecătorii au concluzionat că, în turul al doilea, Arseni "a fost membru al comisiei de votare de la Secția 477 din satul Prigoreni, Iași, din partea formațiunii politice UDMR" și că "pe parcursul zilei, profitând de neatenția celorlalți membri din comisia de votare, a falsificat lista electorală permanentă de la Secția de votare 477, prin contrafacerea semnăturii numitului B.V.I."
Prin umare, a votat de două ori, prima dată ca urmare a exercitării dreptului său de a vota în mod legal și a doua oară, în locul lui B.V.I. În cursul urmăririi penale, Arseni a recunoscut faptele.
Român udemerist: "Necunoștință de cauză"
Contactat de Newsweek România, Arseni a dat înapoi, invocând o "încurcătură". Întrebat despre modul cum a ajuns să reprezinte UDMR, Arseni a spus că nu este cetățean maghiar, dar că nu-și mai aduce aminte nici cum a avut loc acest lucru și nici cu cine a votat.
La curent cu discuțiile din ultimele zile despre voturile obținute de UDMR, Arseni le-a justificat prin faptul că oamenii "sunt în necunoștință de cauză": "Nu vedeți și la USR? Nici măcar nu au organizații în comune și au luat o grămadă de voturi! Iar primari care au făcut treabă pentru comunele lor au fost învinși la aceste alegeri de USR", s-a arătat uimit Arseni. El a negat influența dezbaterilor pe tema justiției: "La noi oamenii se uită la manele!"
Alianță UDMR-PSD pentru demiterea lui Băsescu
Alt caz în care un român a reprezentat UDMR într-o secție de vot și a dat cu stângu-n dreptul a avut loc în 2012, cu ocazia referendumului de demitere a președintelui de atunci, Traian Băsescu.
Anchetatorii au descoperit că în comuna Drăgotești din Gorj, membrii secției de votare au format un grup infracțional cu scopul de a mări prin fraudă prezența la vot: au băgat în urne buletine în numele unor persoane care nu se prezentaseră la scrutin. Unul dintre inculpați a fost Elena Lupuleț care a recunoscut faptele: "A declarat că spre sfârșitul procesului de vot inculpatul Păducel Roberto - reprezentant PSD i-a luat aproximativ 5 buletine de vot din cele repartizate inculpatei, le-a ștampilat și le-a băgat în urnă după care, inculpata Lupuleț Elena a aplicat semnături pe lista cu alegători pentru a crea aparența că respectivii alegători și-au exercitat dreptul de vot."
Femeia a primit opt luni de închisoare cu suspendare pentru falsificarea evidențelor și documentelor electorale.
Pe de altă parte, la votul de la acel referendum s-au prezentat foarte puțini maghiari, reprezentanții partidului afirmând atunci, în mod repetat, că "Nu este problema noastră!"
Înțelegere Dragnea - Hunor
Newsweek România a scris că la alegerile europarlamentare de duminică "Județele de unde PSD ia cele mai multe voturi au contribuit cu zeci de mii de voturi la zestrea strânsă de UDMR la alegerile europarlamentare. În condițiile în care în aceste regiuni trăiesc și de zece ori mai puțini etnici maghiari. (…) rezultatele bune obținute de UDMR în județele din sudul României s-ar fi datorat unei înțelegeri pre-electorale dintre Liviu Dragnea și Kelemen Hunor, menită să ajute uniunea maghiarilor să treacă pragul electoral, în schimbul susținerii la nivel național."
De asemenea, G4Media.ro a scris că "PSD și PNL au direcționat voturi la alegerile europarlamentare către UDMR prin intermediul cetățenilor de etnie română delegați în numele UDMR în secțiile de vot. Acești delegați au avut ca sarcină să voteze cu UDMR. Or, având în vedere numărul de secții la nivel național, un număr semnificativ de voturi au venit de la acești delegați trimiși de PSD și PNL. PNL a arătat într-un răspuns pentru G4Media.ro că a trimis delegați în locul UDMR în doar 2-3% din cele 18.730 secții de vot, în timp ce PSD ar fi trimis în 90% din secții."