Guvernul Cîțu continuă visul lui Daea: Casa de Comerț Unirea. În 2019, PNL promitea desființarea ei

DE Mircea Marian | Actualizat: 20.01.2021 - 12:42
Petre Daea și proiectul său de suflet, Casa de comerț Unirea Foto: Inquam

Guvernul Cîțu numește, azi, doi secretari de stat din ministerul Agriculturii în conducerea controversatei “Case Române de Comerț Agroalimentar Unirea“. În noiembrie 2019, Ludovic Orban declara despre ea: “Vremea gostaturilor a trecut“.

SHARE

Potrivit unui memorandum aflat pe ordinea de zi a ședinței de guvern de azi, se propune ca, prin derogare de la prevederea legală care interzice demnitarilor să facă parte din consilii de administrație, doi secretari de stat din ministerul Agriculturii să fie menținuți în CA-ul acestei case de comerț.

“Societatea Națională ”Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A. este societate națională pe acţiuni, de interes național, cu capital integral de stat, iar drepturileși obligațiile ce decurg din calitatea de acţionar al statului sunt exercitate de MinisterulAgriculturii și Dezvoltării Rurale.

Scopul S.N. ”Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A. este acela dea realiza un mecanism comercial funcțional care să conducă la valorificarea superioară a resurselor și producției agricole naționale“, se arată în memorandum. 

“Eu nu am fost de acord cu acest proiect nici cât eram în Comisia pentru Agricultură, nu mi se pare un lucru serios, care poate rezolva o problemă. Explicația a fost că prin aceste magazine se vor promova produsele locale și tradiționale. Produsele locale trebuie promovate în locul în care se produc, iar cele tradiționale în alt loc. Nu mi se pare că a avut un impact economic și social”, a spus Adrian Oros, ministrul Agriculturii, în noiembrie 2019.

Poziția sa a fost susținută de premierul Orban: „Vremea gostaturilor a trecut. Pentru producătorii români trebuie să asigurăm condiții egale de acces la piață, dar consider că nu statul trebuie să se ocupe de această activitate (Casa de Comerț Unirea – n.red.). Trebuie reglementări clare de asigurare a accesului la piață pentru producătorii autohtoni, iar dacă aceste reguli sunt respectate nu mai e nevoie să refacem gostaturile”. 

În octombrie 2020, presa scria că aprozarele de stat din Bucureşti şi Sibiu, deschise prin Casa de Comerţ Unirea pentru a vinde produsele direct de la fermierii români, fie sunt închise, fie sunt în curs de închidere.

Cu toate acestea, discret, în 14 decembrie 2020, la conducerea acestei case de comerț a fost plasat un absolvent de teologie, Emil Păduraru, care însă, după Teologie, a făcut și dreptul la o universitate particulară. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.