În 2019, Ghinea spunea că Ministerul Fondurilor Europene este o „struțo-cămilă” pe care nu o vrea

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 23.12.2020 - 11:38
Cristian Ghinea a rezistat în Parlamentul European doar un an și jumătate. Foto pagina FB Cristian Ghinea

Europarlamentarul USR PLUS Cristian Ghinea a fost nominalizat de partid pentru postul de ministru al Fondurilor Europene. Politicianul renunță la beneficii importante la Bruxelles pentru un post fragil la București.

SHARE

Cristian Ghinea promitea, într-un live pe Facebook cu alegătorii, realizat în campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 2019, că nu va renunța la mandatul de la Bruxelles în nicio o situație. 

Politicianul făcea această promisiune în contextul în care tocmai renunța la mandatul din Parlamentul României, pentru unul la Parlamentul European. 

„Vreau să am o carieră pe o traiectorie europeană. Nu plec ca să mă întorc. De altfel, am și spus în 2016 că eu aș vrea să candidez la Parlamentul European, chiar la prima întâlnire cu Biroul Național al USR. (...) Nu plec în Parlamentul European ca să mă întorc și oricum nu m-aș întoarce pentru Ministerul Fondurilor Europene, pentru că Ministerul Fondurilor Europene este o struțo-cămilă din care nu poți transforma foarte multe. Eu am fost acolo într-o postură de pompier”, a declarat Cristian Ghinea. 

În același context, a insistat că nu s-ar întoarce nici pentru vreun alt minister. (VEZI VIDEO AICI).

Un an mai târziu, Cristian Ghinea este nominalizarea pentru Ministerul Fondurilor Europene, adică tocmai instituția despre care spunea cu un an înainte că nu poate fi reformată și nu ar trebui să existe.

În 2019, politicianul explica și răzgândirea anterioară, când a plecat din Parlamentul României cu un an și jumătate mai devreme decât prevedea mandatul obținut prin vot.

„Întâmplarea a făcut ca, în acea întâlnire (cu Biroul Național al USR - n.r.), eram de față trei miniștri, eu, Vlad Voiculescu și Dragoș Pâslaru. Dar fiind că erau alte persoane proeminente care voiau să candideze, era mare lipsă atunci de oameni cu notorietate, planul meu este să ajut partidul timp de doi ani, cu un departament de politici publice la care mă pricep și apoi să candidez la Parlamentul European. După trei săptămâni, ceilalți doi colegi se răzgândiseră și era bizar ca singurul ministru tehnocrat să nu candideze”, afirma Cristian Ghinea. 

 

Renunță la un salariu de 7.000 de euro pentru unul de 2.500 de euro

Prin venirea la Ministerul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea renunță la un mandat de europarlamentar sigur, de 4 ani,  pentru o funcție guvernamentală instabilă. 

Eurodeputații încasează o indemnnizație lunară netă de la Parlamentul European de aproximativ 7.000 euro. Ei mai primesc în jur de 25.000 de euro pentru plata salariilor colaboratorilor. De asemenea, la împlinirea vârstei de 63 de ani, euroaleșii primesc și pensie din bugetul instituției.

Pensia reprezintă 3,5% din salariul pentru fiecare an complet de exercitare a mandatului, fără a depăși însă 70% în total. Pensiile sunt plătite din Uniunii Europene.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te