Germania „dă cu pumnul în masă” și cere ferm aderarea României la Schengen: Un partener de încredere

DE Daniel Toșa | Actualizat: 03.10.2023 - 08:21
Sursa foto: Profimedia images

Germania susţine în continuare ferm aderarea a Românei la spaţiul Schengen, a afirmat ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer, la recepţia de Ziua Unităţii Germane şi Reunificarea Germaniei din 3 octombrie 1990.

SHARE

Gebauer a amintit că ţara noastră a îndeplinit toate cerinţele tehnice pentru a face parte din spaţiul de liberă circulaţie europeană.

Germania „dă cu pumnul în masă” și cere ferm aderarea României la Schengen: Un partener de încredere

"Vă asigur că majoritatea covârşitoare a statelor UE susţin România şi Bulgaria în acest demers şi cu toţii vor face eforturi pentru a găsi o soluţie să faceţi parte din Schengen cât mai rapid posibil", a spus el.

"România este pentru Germania un partener important şi de încredere. Mulţumesc în mod deosebit Guvernului României şi poporului român pentru sprijinul acordat Ucrainei şi Republicii Moldova, precum şi consolidării flancului estic al NATO.

În cadrul Uniunii Europene şi în calitate de aliat NATO, România joacă în mod constant un rol constructiv şi se concentrează pe identificarea unor soluţii şi nu a problemelor. Avem nevoie de mai mult astfel de spirit în Europa", a spus diplomatul.

Citește și: Admisă de Austria în Schengen, Croația a primit de 10 ori mai mulți migranți ilegal decât România

El a spus că recepţia marchează "un prilej de profundă recunoştinţă".

"Reunificarea paşnică dintre Germania de Est şi Germania de Vest nu a fost ceva de la sine înţeles.

Citește și: Presa austriacă face jocurile lui Nehammer ca să țină România afară din Schengen. Cifrele adevărului

Această şansă istorică a fost posibilă doar datorită acţiunilor curajoase împotriva regimului comunist ale oamenilor din fosta RDG şi din multe alte ţări est-europene, inclusiv România, care au demonstrat pentru libertate şi democraţie.

La fel de importantă a fost şi susţinerea acordată de partenerii noştri din Europa şi de Statele Unite - şi le mulţumim pentru aceasta", a punctat Gebauer. 

Consiliul European poate forța Consiliul JAI să decidă asupra Schengen

Eugen Tomac, liderul PMP și eurodeputat, a explicat luni la B1TV, că, Consiliul European are capacitatea de a impune Consiliului Justiție și Afaceri Interne o decizie cu privire la Schengen.

Referitor la poziția exprimată de Germania și la pașii următori, Tomac a afirmat: "Germania a transmis un mesaj adecvat, având în vedere că avem și un Președinte al României de origine germană. Mă bucur că Germania sărbătorește Ziua Unității, iar noi românii trebuie să avem ambiția de a corecta erorile din trecut. Totuși, în ceea ce privește Schengen, trebuie să subliniez că declarațiile de compasiune și solidaritate nu sunt suficiente, avem nevoie de acțiune".

"Această acțiune poate avea loc în cadrul ședinței Consiliului European din 25 octombrie, din acestă lună, unde acest subiect poate fi discutat. Președintele României împreună cu cancelarul Germaniei pot solicita includerea acestui subiect pe ordinea de zi a Consiliului European, deoarece Consiliul European are puterea de a impune Consiliului JAI o astfel de decizie.

În rest, continuăm să discutăm despre obiectivele și nerealizările pe această temă de mai bine de un an", a adăugat Eugen Tomac.

Ruperea de Bulgaria, o mare greșeală

El a avertizat că "cea mai mare greșeală ar fi să renunțăm la Bulgaria".

"Așa cum Bulgaria ar fi într-o situație dificilă dacă ar încerca să-și dezvolte o strategie separată, ambele țări ar fi într-o situație delicată.

Am intrat în Uniunea Europeană împreună, am investit împreună în proiectul Schengen și trebuie să rămânem unite în acest proiect, deoarece este în interesul ambelor state. Sunt total împotrivă oricărui scenariu care implică excluderea Bulgariei", a subliniat liderul PMP.

"Orice politician care susține un astfel de proiect nu înțelege, de fapt, funcționarea Uniunii Europene și nu face decât să încetinească această decizie deosebit de importantă.

Cred că guvernele noastre au făcut multe greșeli atunci când au adoptat strategii divergente și nu s-au coordonat în cadrul unui proiect comun. Intrarea noastră în spațiul Schengen trebuie să se realizeze concomitent cu Bulgaria, deoarece este în interesul nostru. Nu avem niciun motiv să stabilim o frontieră absurdă pe Dunăre în acest moment", a concluzionat el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te