EXCLUSIV Fost director SRI, acuzat că a încercat să tergiverseze o anchetă ANAF împotriva lui Ponta

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 17.04.2019 - 10:09
Victor Ponta Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Sorin Blejnar, fost șef ANAF, le-a spus membrilor Comisiei de control a activității SRI că fostul director al SRI George Maior i-a cerut să tergiverseze demersurile ANAF referitoare la modalitățile de sponsorizare a echipei de raliu din care făcea parte Victor Ponta.

SHARE

Informația este cuprinsă într-un raport al Comisiei de control a activității SRI, anunțat marți de președintele acestui for, Claudiu Manda (PSD) și la care ”Newsweek Romania” a avut acces. Precizăm că varianta finală a raportului va fi publicată miercuri pe site-ul Comisiei, după cum a precizat Manda. Raportul a fost adoptat cu șase voturi la două, iar reprezentantul USR în Comisie, Lucian Stanciu- Viziteu a anunțat că va da publicității o opinie separată.

Astfel, cu ocazia unui eveniment găzduit de domnul Gabriel Oprea, la Palatul Snagov, Sorin Blejnar susține că a fost abordat de către George Maior, acesta din urmă solicitându-i să tergiverseze dosarul în care era implicat Victor Ponta”, scrie în raport.

Potrivit documentului, ”în momentul constatării de către ANAF a unor posibile mențiuni false în declarația de avere s-a luat decizia transmiterii dosarului de la ANAF la ANI”.

George Maior l-a atenționat pe Sorin Blejnar cu privire la posibile consecințe ulterioare sesizării ANI, și a dat de înțeles că, în calitatea sa de director al SRI ar avea posibilitatea să influențeze rezultatele verificărilor în favoarea lui Victor Ponta”, punctează Comisia SRI.

Presa, câmp tactic

Mai mult, raportul Comisiei SRI precizează că ”George Maior l-a rugat pe Sorin Blejnar să-i intermedieze o întâlnire cu omul de afaceri Elan Schwartzenberg, pentru a-l întreba și, în același timp a-i sugera și trasa modul de orientare politică a postului său de televiziune (Realitatea TV- n.red.)”.

Pe de altă parte, raportul Comisiei SRI susține că ”George Maior a intermediat o întâlnire dintre un cunoscut patron media și om apropiat serviciului, implicat în afaceri, cât și în politică, în vederea înființării unui post TV de știri din România”, ”pentru ca mai apoi să faciliteze inclusiv obținerea licenței TV precum și a dreptului de rezervare a denumirii televiziunii respective”.

Parlamentarii se referă la Sebastian Ghiță, patronul postului de televiziune ”România TV”.

Acces la serverele unui operator de telefonie mobilă

Raportul îl acuză pe fostul director al SRI că ”ar fi intervenit în vederea preluării accesului integral la serverele unui operator de telefonie mobilă în scopul de a putea intercepta discreționar fără a fi îndepliniți pașii legali, respectiv emiterea unui mandat.” 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te